Κατά την διάρκεια της συνέντευξης στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε σχετικά όπως αναγράφει η Ελευθεροτυπία την 9-11-2006 για την χρματοδότηση του ότι......
Εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας -Ουράνιο Τόξο- και του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τις Λιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες (EBLUL) από τον εκδοτικό οίκο «Μπατάβια» της Θεσσαλονίκης.
Και, όπως καυχήθηκαν ο Παύλος Φιλίποβ-Βοσκόπουλος και ο Πέτρος Βασιλειάδης του Ουράνιου Τόξου, το εκδοτικό εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε από την αποζημίωση των 35.000 ευρώ που επιδίκασε τον Οκτώβριο του 2005 σε βάρος της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την καταστροφή των γραφείων του κόμματός τους στη Φλώρινα από «αγανακτισμένους πατριώτες» τον Σεπτέμβριο του 1995.
Ο Δικηγόρος Γιάννης Κωνσταντίνου όπου συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης στην Θεσσαλονίκη αναφέρει και δεύτερη εκδοχή για το ποιος χρηματοδότησε το Abecedar.
Ιδού το επίμαχο απόσπασμα όπως έχει αναρτηθεί στο σαιτ του Δικηγόρου...
Το 2006 ανατυπώθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου για τη Διάσωση των μη διαδεδομένων Ευρωπαϊκών Γλωσσών (sic ELBUL) ένα αλφαβητάρι που το 1926 είχε εκδώσει το Ελληνικό κράτος για την εκπαίδευση των σλαβόφωνων παιδιών. Πριν δυο χρόνια συμμετείχα στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση που διοργάνωσε γνωστός εκδοτικός οίκος για την παρουσίαση του βιβλίου αυτού.
Τελικά ποιος έκδωσε το abecedar ?
Υπάρχουν δύο εκδοχές
- Το Ουράνιο Τόξο μέσω της αποζημίωσης
- Το Ελληνικό γραφείο ELBUL μέσω του Σλαβομακεδόνα πρόεδρο του και μέλος του Ουράνιου Τόξου Θανάσης Παρίσης.
Υπάρχει και τρίτη εκδοχή την οποία θα την βάλω μόλις βρω την πηγή.
Να προσθέσω λίγες πληροφορίες για το EBULB. Κατ' αρχήν είχε διοργανώσει εκείνο το περίεργο συνέδριο (στη Νάουσα αν θυμάμαι καλά) για τους Βλάχους, στο οποίο είχαν προσκληθεί μέχρι και κάποιοι "περίεργοι" Ρουμάνοι αλλά οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Βλαχικών συλλόγων είχαν αποκλειστεί. Φυσικά οι τελευταίοι απάντησαν με μηνύσεις. Ποιος έτρεξε τότε πρώτος να υπερασπιστεί το EBULB; Ποιος άλλος; Ο Ιός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του EBULB έχει αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία, σε δημόσια επιστολή που υπογράφει μαζί με άλλες προσωπικότητες από το χώρο των εθνομηδενιστών (Χριστόφορος Παπαδόπουλος του ΣΥΝ, Άκης Γαβριηλίδης, Νακρατζάς κ.λπ.)
Το EBULB κάνει συνεχώς λόγο για 5 γλωσσικές μειονότητες στην Ελλάδα: Αλβανική (εννοεί τους Αρβανίτες), Βλάχικη, Μακεδονική, Τουρκική και Πομάκικη. Προφανώς δεν αναφέρεται σε διαλέκτους ή ιδιώματα, και ούτε κινητοποιείται από γλωσσολογικό ενδιαφέρον, διαφορετικά θα συμπεριελάμβανε και τα Τσακώνικα. Όμως τα Τσακώνικα προέρχονται απευθείας από την αρχαιοελληνική δωρική διάλεκτο, η δε ελληνικότητα των Τσακώνων δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε από τον... Φαλμεράγιερ. Άρα είναι άλλοι οι σκοποί του EBULB. Η απόσταση εξάλλου που χωρίζει μια "γλωσσική μειονότητα" από το να γίνει "εθνική" είναι, αν μη τι άλλο, πολύ μικρή.
Μιλάς για το ELBUL μάλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήόπως ανέφερα είναι γνωστό ότι πρόεδρος του Γραφείου στην Ελλάδα είναι ο σλαβικής καταγωγής και εξέχον μέλος του Ουράνιου Τόξου Ατάνας Παρίσις.
Για αυτό μην σου δημιουργεί οποιαδήποτε απορία για την κατεύθυνση του ELBUL.
Ναι, το ELBUL εννοούσα. Ας όψεται η... πληκτρολογική δυσλεξία μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφή