Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

ΑΦΑΝΕΙΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ (1903-1913)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι (1903-1913), Ιωάννης Κολιόπουλος (επιστημονικήεποπτεία), Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης ‒ Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου (επιμ.), Θεσσαλονίκη,Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ‒ University Studio Press, 2008, σελ. 191,
Χορηγός: Νικόλαος Εμμ. Μάνος.

Από τις εκδόσεις University Studio Press η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδώνκυκλοφόρησε τη συλλογική επιστημονική μελέτη της Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι1903-1913 τιμώντας έτσι εμπράκτως την 104η επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα. Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, μετά ένα αιώνα σιωπής, έρχονται στη δημοσιότητα οι γηγενείς Μακεδόνες αγωνιστές, μάρτυρες και ήρωες του επικού εκείνου Αγώνα για την υπεράσπισητης γενέτειράς τους Μακεδονίας, της ιδιοπροσωπίας τους και της εθνικής ελληνικής ταυτότητάς τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι γηγενείς παρέμεναν έως σήμερα αφανείς. Απογράφονται συστηματικά σε 465 πόλεις, κώμες και χωριά της Μακεδονίας περισσότεροι από τρεις χιλιάδες. Τα ονόματα δημοσιεύονται κατ’ αλφαβητική σειρά, κατά Νομό και τόπο, με σύντομες πληροφορίες για τη δράση του καθενός και παραπομπή στηνπηγή των πληροφοριών. Έτσι, η Μακεδονία και η επιστήμη της Ιστορίας διαθέτει ένα εύχρηστο και πλήρως τεκμηριωμένο επίτομο Λεξικό των Αφανών Γηγενών Μακεδονομάχωντο οποίο αποτελεί πολύτιμη συνεισφορά στην ιστορική Αλήθεια, στην επιστημονική έρευνακαι στην κληρονομιά των μακεδονικών οικογενειών και χωριών.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών σημειώνει ότι ο κατάλογος των ονομάτων δεν έχει εξαντληθεί και, γι’ αυτό, ημελέτη θα εμπλουτισθεί με νέα στοιχεία στην επόμενη έκδοση.



Η έρευνα στα αρχεία, συχνά άγνωστα, και στις διάσπαρτες, συνήθως δυσεύρετες, πηγές των πληροφοριών διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Υπό την εποπτεία του Εφόρου της Βιβλιοθήκης Ιωάννη Σ. Κολιόπουλου, Καθηγητή της Νεότερης Ιστορίας στο Α.Π.Θ. και την άοκνη επιμέλεια του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη, Επίκουρου Καθηγητή της Νεότερης Ιστορίας στο Α.Π.Θ., εργάσθηκαν σκληρά οκτώ ειδικοί επιστήμονες ερευνητές και το τελικό αποτέλεσμα έγραψε ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου. Όλοι είναι Εταίροι. Προηγείται εμπεριστατωμένη και εκτεταμένη Εισαγωγή που υπογράφουν οι προαναφερόμενοι δύο Καθηγητές Ιστορίας.

Η οικονομική δαπάνη υπήρξε υψηλή αλλά την κάλυψε πλήρως με γενναιόδωρη χορηγία, εις μνήμην των γονέων του Μανώλη και Ελένης, ο γηγενής Μακεδών Εταίρος Νικόλαος Εμì . Μάνος, εγγονός δύο Μακεδονομάχων και του ομωνύμου αειμνήστου Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Το έργο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.ems.gr, και παρουσιάζεται επίσημα κατά τον εορτασμό της επετείου του Μακεδονικού Αγώνα την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008, ώρα 12 μεσημέρι, στην αίθουσα διαλέξεων της Ε.Μ.Σ. όπου έχουν προσκληθεί όλοι οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι της Μακεδονίας. Θα επακολουθήσουν παρουσιάσεις του έργου στις πρωτεύουσες των μακεδονικών νομών και σε σημαντικά κέντρα του Αγώνα. Έχει ήδη αποσταλεί σε όλες τις Βιβλιοθήκες και στα επιστημονικά Ιδρύματα όλης της Ελλάδος.

Στον Πρόλογό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Νικόλαος Ι. Μέρτζος, γηγενής αλλόφωνος Μακεδών, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο Μακεδονικός Αγώνας υπήρξε αυθόρμητος, αυτοφυής και αυτοθυσιαστικός. Τότε οι άγνωστοι και οι ταπεινοί, οι ανυπεράσπιστοι και κατά κανόνα αλλόφωνοι Μακεδόνες εισήλθαν αυτόβουλοι στο Ιερόν Θυσιαστήριον όπου προσήλθαν αυθόρμητοι από τις ΄Ακρες του Γένους απροσκύνητοι Έλληνες. Τότε οι Αδελφοί συναντήθηκαν και άχραντοι συλλειτουργήθηκαν. Κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων του Γένους, έσωσαν τη Μακεδονία και η Μακεδονία έσωσε την Ελλάδα της Ήττας από την μιζέρια και την μοιρολατρία, από την γελοία μεγαλομανία και την άγονη ρητορεία.

Αυτός είναι ο Μακεδονικός Αγώνας στο βάθος του ιστορικού χρόνου και στα άδυτα των ελληνικών αξιών. Αυτός ο Αγώνας, ωστόσο, υποτιμήθηκε, παρασιωπήθηκε και παραποιήθηκε όσον ουδείς άλλος επί τόσον πολύν χρόνον από το επίσημο Κράτος και την πρωτεύουσά του – το κέντρο όλων των αποφάσεων. Τσιμουδιά στα σχολειά όταν ήμασταν παιδιά. Κι αυτό, για μας, που τον ξαναζούσαμε σπίτι μας με τους παππούδες μας, ήταν μια μαχαιριά.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι γηγενείς Μακεδόνες ήρωες και μάρτυρες του Αγώνα βυθίσθηκαν στη λησμονιά και, μετά έναν αιώνα, αφέθηκαν άγνωστοι έως και τις μέρες μας. Έτσι, παρ’ όσα πλούσια πράγματι δημοσιεύματα επακολούθησαν συν τω χρόνω, αργά, η ανθρωπογεωγραφία του Αγώνος παραμένει ανολοκλήρωτη. Έτσι, όμως, εμπεδώνεται η ψευδής εντύπωση ότι ο Μακεδονικός Αγώνας υπήρξε δήθεν υπόθεση σχετικά ολίγων που οι περισσότεροί τους μάλιστα ανήλθαν στη Μακεδονία από την λοιπή Ελλάδα και αγωνίσθηκαν για τη Μακεδονία και για τους Μακεδόνες ερήμην σχεδόν των Μακεδόνων! Αυτή η εντύπωση απέχει έτη φωτός από την Αλήθεια και έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, δύο σοβαρότατες παρενέργειες:

Πρώτον: ξένοι ιστοριογράφοι, καλόβουλοι ή συνήθως κακόβουλοι έως και πλαστογράφοι, ισχυρίζονται ότι ο ελληνικός Αγώνας «εισήχθη» στη Μακεδονία από την λοιπή Ελλάδα, διεξήχθη ερήμην τάχα των Μακεδόνων και εντέλει επεβλήθη δια των «ξένων» όπλων στους Μακεδόνες.

Δεύτερον: Έλληνες ιστοριογράφοι, μετά έναν αιώνα, κλεισμένοι ερμητικά στο γραφείο τους και σε βιβλιοθήκες, στήνουν μια «μεταμοντέρνα» εκδοχή της Ιστορίας προορισμένη να υφάνει μιαν στρογγυλεμένη πολυπολιτισμική διεθνιστική κοινωνία της Νέας Τάξης. Δεν περπάτησαν ούτε πόνεσαν τη Μακεδονία, δεν γνώρισαν κατά πρόσωπο τους γηγενείς Μακεδόνες, δεν ένιωσαν την πίκρα που σιωπηλή φαρμακώνει την αγνοημένη αλλά ευλογημένη μακεδονική γη.

Στην ιερή μνήμη αυτών των γηγενών Μακεδόνων και στην ακίβδηλη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εξεπόνησε επί δύο έτη την παρούσα συστηματική επιστημονική έρευνα και την παραδίδει σήμερα στον ανά χείρας Κώδικα Τιμής που θα επιδώσει επί τόπου σε κάθε τόπο θυσίας και εθνικής μαρτυρίας της Μακεδονίας.

Κ ε ν τ ρ ι κ ή π ώ λ η σ η :
Θεσσαλονίκη:
Εθνικής Αμύνης 4 στην Έκθεση Βιβλίων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στα βιβλιοπωλεία
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, Ερμού 75, Π. Πουρναρά, Καστριτσίου 12, «Πρωτοπορία», Λεωφόρος Νίκης 3, ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11.
Αθήνα::
Βιβλιοπωλεία : Κ. Γρηγόρη, Σόλωνος 71, Ινστιτούτον του Βιβλίου, Μ. Καρδαμίτσα, Ιπποκράτους 8, Γ. Κ. Ελευθερουδάκης Α.Ε., Νίκης 4, Βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ, Σόλωνος 60, Δημ. Παπαδήμα, Ιπποκράτους 8, Α. Παπασωτηρίου, Στουρνάρα 35, Διον. Καραβία, Ασκληπιού 67, Βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ, Ι> Δ. Κολλάρος ‒ Ι. Καραϊτίδης & ΣΙΑ Ε.Ε.,Σόλωνος 60, «Πρωτοπορία», Γραβιάς 3-5, Πλ. Κάνιγγος, ΜΙΕΤ, Πεσματζόγλου 5 (Στοά Βιβλίου)
Το βιβλίο πωλείται και από το UNIVERSITY STUDIO PRESS, Αρμενοπούλου 32, Θεσσαλονίκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.