Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Στα βήματα του Μεγαλέξανδρου στο Αφγανιστάν



14-05-2009
Voice of America

Σχετικό βίντεο εδώ.

Μέγας Αλέξανδρος, ψηφιδωτό
Υπό την αιγίδα της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη έγινε στην Ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον μια λαμπρή εκδήλωση, με τίτλο Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αφγανιστάν, για την ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης στο Αφγανιστάν.

Ανάγλυφο
Ανάγλυφο. Φωτ. National Geographic
Ομιλητής ήταν ο Fredrik Hiebert, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων του περιοδικού National Geographic και έφορος της έκθεσης Θησαυροί από το Μουσείο της Καμπούλ, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και περιέχει μεταξύ άλλων αρχαιολογικά ευρήματα του Αφγανιστάν εμπνευσμένα από την κλασσική Ελλάδα και την εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου.

Fredrik Hiebert
Fredrik Hiebert
Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο διακεκριμένος αρχαιολόγος είπε: «Είναι μια υπέροχη έκθεση. Θα την έχουν δει πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί μέχρι τον άλλο μήνα που ανοίγει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης. Η έκθεση δείχνει πως αναπτύχτηκε ο πολιτισμός στην αρχαιότητα μέσω των διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Κεντρική Ασία και ειδικότερα με το Αφγανιστάν».

Χρυσό στέμα
Χρυσό στέμα. Φωτ. National Geographic
Οι θησαυροί τους οποίους έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Αφγανιστάν προγραμματίζεται να επιδειχθούν σύντομα και στον λαό που ενέπνευσε την δημιουργία τους. Κατά τον Fredrik Hiebert: «Μετά την Νέα Υόρκη σχεδιάζουμε η έκθεση να πάει στην Ευρώπη κι όταν φθάσει εκεί θα περιοδεύσει και στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να παρουσιαστεί στην Αθήνα σύντομα».

Αλέξανδρος Μαλλίας
Αλέξανδρος Μαλλιάς
Οικοδεσπότης της εκδήλωσης, στην οποία προβλήθηκε επίσης και ντοκιμαντέρ του BBC πουπου ακολουθεί τα αχνάρια του Μεγαλέξανδρου στο Αφγανιστάν, ήτανε ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς. Έκδηλα περήφανος για την επιτυχία της βραδιάς ο κ. Μαλλιάς μας δήλωσε: «Ήτανε μια εκδήλωση η οποία προετοιμαζότανε επί αρκετούς μήνες. Απέβλεπε να δείξει την σημαντική παρουσία του Ελληνικού πολιτισμού στο Αφγανιστάν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ταυτόχρονα όμως και να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα τόσο διμερώς όσο και μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ με την παρουσία της στην ISAF (International Security Assistance Force) στο σημερινό Αφγανιστάν.

Omar Sultan
Omar Sultan με τον Γιώργο Μπίστη
Τους ιστορικούς δεσμούς Αθήνας-Καμπούλ ανέπτυξε ο Αφγανός Υφυπουργός Πολιτισμού Omar Sultan, άλλοτε μαθητής του αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου, ο οποίος ανακάλυψε τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας το 1977.

Όταν έμαθε ότι η σύντομη τηλεοπτική συνέντευξη που του ζήτησα να μας δώσει προορίζονταν για ελληνόφωνο κοινό, ο Omar Sultan προθυμοποιήθηκε να μας μιλήσει στα Ελληνικά. Είπε μεταξύ άλλων: «Διαβάζοντας την ιστορία μαθαίνουμε πως ο Ηρόδοτος έγραψε σε βιβλίο του ότι πριν ακόμα έρθει ο Μέγας Αλέξανδρος στο Αφγανιστάν υπήρχανε εκεί Έλληνες. Να σας πω πως. Υπήρχανε στην Περσία μισθοφόροι Έλληνες οι οποίοι όταν άρχισαν οι πόλεμοι δεν μπορούσανε να πάνε πίσω στην Ελλάδα ούτε και να μείνουνε στην Περσία, γιατί τους ξέρανε.Τότε πήγαν στο Αφγανιστάν, στην Βακτριανή».

Νίνα Γκατζούλη
Νίνα Γκατζούλη
Στην επιτυχία της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αμερικής Νίνα Γκατζούλη, βοήθησε και η χρονική στιγμή της διεξαγωγής της.

Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ελλάδας: «Όσο και αν το είχαμε προγραμματίσει κ. Μπίστη ποτέ δεν θα πετυχαίναμε η εκδήλωση αυτή να γίνει στην καλύτερη δυνατή συγκυρία, ήτοι ένα μήνα ακριβώς μετά την συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου το ζήτημα του Αφγανιστάν ήτανε κυρίαρχο και όπου η Ελληνική κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού ανακοίνωσε την ουσιαστική της συμβολή, και λίγα μόνον 24ωρα μετά την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης εξειδίκευσε την Ελληνική συμβολή στις εδώ συνομιλίες του. Δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή στιγμής και διότι σήμερα στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν κύριος Karzai κι αύριο έρχεται ο Πρόεδρος του Πακιστάν κύριος Zardari για τριμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο Obama».

Γ. Μπίστης, F.  Hiebert με τον Πρέσβη της Ελλάδας
Γ. Μπίστης, F. Hiebert με τον Πρέσβη της Ελλάδας
Η εκδήλωση έδειξε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει παρούσα στην διεθνή προσπάθεια για την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν, προς μεγάλη ικανοποίηση πολλών προσκεκλημένων και ιδιαίτερα του ελληνομαθούς Omar Sultan που πάνω στον ενθουσιασμό του μας έκανε την εξής εξομολόγηση: «Νομίζω ότι η σχέση Αφγανιστάν κι Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερη. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα που μας έδωσε υποτροφίες αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Με μια από τις υποτροφίες αυτές σπούδασα κι εγώ εκεί. Τώρα ακούω πως σχεδιάζουνε να δώσουνε σε πολίτες μας υποτροφίες του Υπουργείου Αμύνης για να σπουδάσουνε ιατρική στην Ελλάδα.Αισθάνομαι πως η δεύτερη πατρίδα μου είναι η Ελλάδα».

Omar Sultan
Omar Sultan
Στην επιτροπή που διοργάνωσε την εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Kabul, το Ίδρυμα Nouristan Foundation και πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, περιλαμβανομένων των φιλελλήνων Lee Hamilton, John Sarbanes και Chris Van Hollen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.