Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Σκόπια: Ανούσιος Σχιζοφρενικός Εθνικισμός

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος
Ανδημοσίευση από το blog "Αρθρα και σκέψεις"

Χωρίς καμιά αμφιβολία η πολιτική εξουσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατευθύνει το σλαβομακεδονικό λαό, τα τελευταία χρόνια, μέσα σε μια σχιζοφρενική στενωπό, στην προσπάθειά της να εδραιώσει μια νέα ιστορική ταυτότητα.
Με δονκιχωτική εμμονή, η σκοπιανή ηγεσία, απαρνείται το ιστορικό παρελθόν της και προσπαθεί να πείσει πρώτα από όλους, τον ίδιο το λαό της, πως είναι ο κατεξοχήν κληρονόμος του αρχαίου ελληνικού φύλου των Μακεδόνων.
Στην διαδρομή της ιστορίας είναι ο δεύτερος λαός που


....προσπαθεί να ιδιοποιηθεί την ένδοξη πορεία των Μακεδόνων και να πείσει τη διεθνή κοινότητα, 2.500 χρόνια μετά, πως αναδύεται ξανά συγκροτώντας ένα έθνος, ξένο και πολέμιο προς το ελληνικό…
Ο πρώτος λαός που προσπάθησε να ιδιοποιηθεί τη μακεδονική ιστορία ήταν ο βουλγαρικός, καθώς είχε σαφείς βλέψεις επέκτασής του στον ιστορικό χώρο της αρχαίας Μακεδονίας.
Σήμερα οι Βούλγαροι παραδέχονται την εσφαλμένη συστηματική πολιτική διαδικασία που κράτησε περίπου έναν αιώνα.
Τώρα οι απόγονοι των σλαβικών φυλών που εγκαταστάθηκαν κατά τους 7ο, 8ο και 9ο αιώνες, προσπαθούν να ακολουθήσουν την πεπατημένη (βουλγαρική) συστηματική τακτική. Κατά το πρώτο στάδιο ακολούθησαν την ομογενοποίηση των σλαβικών φυλών με την καθιέρωση κοινής γραφής, κοινής γλώσσας.
Το δεύτερο στάδιο είναι η καθιέρωση κοινής ιστορικής διαδρομής. Και σε αυτό ακολουθούν τους πρώτους διδάξαντες Βουλγάρους:
πριν έναν αιώνα ο Μέγας Αλέξανδρος ήτανε ...Βούλγαρος με σφραγίδα μερικών ψευδο-διανοητών της Δύσης, σήμερα ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Σκοπιανός!
Είναι ο ...πρόγονος του λαού της πΓΔΜ.
Και οι ίδιοι πήραν το όνομα ‘Μακεδόνες’.
Ξεπερνούν έτσι το λάκκο πως ο Μεγάλος Στρατηλάτης ήταν Σλάβος, παραδέχονται πως ήταν Μακεδόνας, αλλά όχι Έλληνας (!) και αυτοί είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων…
Πάλι, φυσικά βρέθηκαν μερικά ανδρείκελα, ψευδο-διανοητές να υποστηρίξουν το ανιστόρητο...
Είναι πράγματι μια πανέξυπνη τακτική!

Εθνικιστική Κατήχηση

Γράφει ο αρθρογράφος Boris Georgievski:
“Κάθε Σάββατο βράδυ στην τηλεόραση των Σκοπίων παραχωρείται ένας σημαντικός χρόνος στον Atanas Pcelarski για να εξηγήσει την έννοια των λέξεων από τον κόσμο της κλασικής αρχαιότητας στη σύγχρονη (σλαβο) Μακεδονική: Η Μακεδονία είναι η πηγή του Κόσμου. Γλώσσες, θέματα για το θεό (αποφεύγει την ελληνική λέξη ‘Θεολογία’), πίστη, το νομικό σύστημα, όλα προέρχονται από την Μακεδονία. Η αρχαία κλασική Μακεδονία και η σύγχρονη δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι ένα και το αυτό.»
Από το 2006 που κέρδισε τις εκλογές το κόμμα vmro-DMPNE του Νίκολα Γκρουέφκι, η στροφή προς την αρχαιολατρεία έγινε σκοπός του βαλκανικού κρατιδίου.
Από τότε έως σήμερα επιχειρεί να διαστρεβλώσει με ενορχηστρωμένη εσωτερική προπαγάνδα το παρελθόν των σλαβικών φυλών και να πείσει τους σύγχρονους πολίτες πως είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων…
Μέσα στο σχιζοφρενικό αυτό κλίμα άρχισε να αλλάζει ονομασίες οδών, ιδρυμάτων να στήνει αγάλματα του Φιλίππου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να διατυμπανίζει πως οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν είχαν καμία σχέση με τους Έλληνες.
Το σκοπιανό καθεστώς αποκρύπτει ιστορικά στοιχεία, εξαφανίζει μακεδονικές επιγραφές (ελληνικές δηλαδή) και γιγαντώνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό για τον σχιζοφρενικό εθνικισμό του.

Ο λαός είναι το θύμα

Ο σλαβομακεδονικός λαός είναι το μεγάλο θύμα. Ήδη, οι σλαβομακεδόνες που αποτελούν το 68% του κρατιδίου είναι διαιρεμένοι σε δύο κατηγορίες.
Αυτοί που υποστηρίζουν την ξεπερασμένη τακτική του κυβερνώντος κόμματος στην αρχαιοποίηση και στην ‘αρχαιολατρεία’ της κοινωνίας και σε αυτούς που πιστεύουν, στην Σλαβική καταγωγή τους.
Τα πιο πάνω αναφερόμενα σε συνάρτηση με την πολυεθνική κοινωνική δομή της πΓΔΜ, συνυπάρχει η δυσαρέσκεια του αλβανικού στοιχείου που αποτελεί το 25% και καθιστά πολύ εύθραυστη την κοινωνική συνοχή.
Αν δεν υπήρχε η αμερικανική υποστήριξη για την ύπαρξη του βαλκανικού κρατιδίου, θα είχε ήδη διαλυθεί.

Αλλάζουν μέρα στη μέρα όλα...

Οι αλλαγές οι οποίες γίνονται από την επιβαλλόμενη ιδεολογία είναι άμεσες.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ο πιο πάνω αναφερόμενος αρθογράφος:
«Όταν ο Anastas Vangeli επέστρεψε στα Σκόπια στα μέσα του 2009, μετά από ένα χρόνο παραμονής του στη Βουδαπέστη, όπου μελετούσε τον εθνικισμό, έμεινε έκπληκτος από την κοινωνική αλλαγή.
«Η κοινωνία κλείστηκε στον εαυτό της», είπε. «Είναι σαν να κοιτάνε οι 'Μακεδόνες' στο μαγικό καθρέφτη του παιδικού μύθου, ρωτώντας: Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποιος είναι ο πιο Αρχαίος από Όλους;»
Και δεν είναι μόνον τα κρατικά ΜΜΕ που ωθούν τους πολίτες να απαρνηθούν την ταυτότητά τους και να ενδυθούν την αρχαία μακεδονική ταυτότητα. Όπου και να πας, οι αρχαίοι Μακεδόνες ήρωες ξεπηδούν εμπρός σου. Σε κάθε πόλη είναι απαραίτητα τα αγάλματα του Αλεξάνδρου του Φιλίππου, του Αριστοτέλη.
Στα Σκόπια ετοιμάζεται το 22 μέτρων άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Άγαλμα του Στρατηλάτη στήθηκε ήδη στον Πρίλαπο. Σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο και το άγαλμα του πατέρα του Αλεξάνδρου, Φιλίππου, που θα στηθεί στο Μοναστήρι (Bitola).
Η κύρια εθνική οδός που οδηγεί στα ελληνικά σύνορα έχει ονομαστεί «Οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου», μετονομάσθηκε, επίσης, το εθνικό στάδιο των Σκοπίων σε Στάδιο Φιλίππου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι αρχές επιδοτούν χιλιάδες πολίτες για να εργαστούν σε αρχαιολογικά προγράμματα.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ουτοπική πορεία. Το μικρό κράτος των Βαλκανίων βαδίζει σε ένα συνειδητό αδιέξοδο. Έχει δημιουργήσει γύρω του μόνο εχθρούς. Θα μπορούσε εύκολα να αποκοπεί και να μην μπορέσει να αναπνεύσει...

Ο καθεστωτικός αρχαιολόγος

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο καθεστωτικός αρχαιολόγος Pasko Kuzman, υποστηρίζει πως θα αποδείξει πως οι σημερινοί κάτοικοι της πΓΔΜ είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων(!!) και δεν έχουν καμιά σχέση με τους Σλάβους που κατέβηκαν στα Βαλκάνια κατά τον 6ο αιώνα...
Τονίζει μάλιστα ότι : «Η Μακεδονία μπορεί να υπερασπίσει το όνομά της αν αποδείξει πως το μακεδονικό έθνος έχει ρίζες από την κλασική αρχαιότητα και όχι από τους Σλάβους.»
Όπως ενημέρωσε ο Pasko Kuzman η σκοπιανή κυβέρνηση συγχρόνως με τις αλλαγές της ονομασίας των δημόσιων χώρων και την ανέγερση ομοιωμάτων των αρχαίων ηρώων έχει χρηματοδοτήσει και την έκδοση της ιστορίας του μακεδονικού λαού, όπου θα αποδεικνύεται πως δεν κατάγονται από τους Σλάβους αλλά από τους αρχαίους Μακεδόνες».

Η πολιτική ηγεσία

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ διετύπωσε την αστεία άποψη πως η όλη κατάσταση αποτελεί, μια αντίδραση του λαού στην εμπόδιση από την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου να εισέλθει στο ΝΑΤΟ.

Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του vmro-DPMNE Λιούμπκο Γκεοργκίεφσκι είπε πως επιχειρείται ένα κύμα λαϊκισμού από την Κυβέρνηση. “Εκείνοι που υποστηρίζουν την εκδοχή της κλασικής μακεδονικής αρχαιότητας είναι επιθετικοί και χυδαίοι. Δημιουργούν κοινωνικό πρόβλημα για το ποιος κατάγεται από τους αρχαίους και ποιος από τους Σλάβους.»
Οι καθεστωτικοί προσπαθούν με τα μέσα που τους χορηγούνται να επιβάλλουν τη θέση τους απειλώντας πολλές φορές τους αντιρρησίες.
Οι ξένοι διπλωμάτες που βρίσκονται στα Σκόπια προειδοποιούν την κυβέρνηση Γκρουέφσκι πως η εσωτερική προπαγάνδα για την ‘αρχαιοποίηση’ της κοινωνίας μειώνει τη διεθνή συμπόνια και το θετικό κλίμα προς την πΓΔΜ σε σχέση με τη διαφωνία της με την Ελλάδα.
Σύμφωνα, πάντως, με το διεθνές ίδρυμα ‘International Republican Institute’ που προέβη σε σφυγμομέτρηση των πολιτών της πΓΔΜ ζητά από τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι να εστιάσει την προσοχή του στην οικονομία και να αφήσει την ‘αρχαιοπληξία’.


Τέλος του πρώτου μέρους.

Στο δεύτερο μέρος: Ο φόβος της αλβανικής μειονότητας. Η στάση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.