Για αυτό ζητάω και δημοσίως συγνώμη από την συγγραφέα αλλά και από τους αναγνώστες που πολλές φορές και γνωρίζοντας ότι πρωταρχικό μου μέλημα είναι η εξακρίβωση από την αρχική πηγή αυτό δεν το έκανα, αναδημοσίευσαν αυτήν την συκοφαντική επιστολή στο δυαδίκτυο έχοντας σαν πηγή εμένα που από ότι φαίνεται αρχική πηγή ήταν το φόρουμ του Ρεσάλτο.
Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010
Περί Δραγώνας.......
Για αυτό ζητάω και δημοσίως συγνώμη από την συγγραφέα αλλά και από τους αναγνώστες που πολλές φορές και γνωρίζοντας ότι πρωταρχικό μου μέλημα είναι η εξακρίβωση από την αρχική πηγή αυτό δεν το έκανα, αναδημοσίευσαν αυτήν την συκοφαντική επιστολή στο δυαδίκτυο έχοντας σαν πηγή εμένα που από ότι φαίνεται αρχική πηγή ήταν το φόρουμ του Ρεσάλτο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Έντιμα, ξεκάθαρα κι αντρίκια. Εύγε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εσύ μπράβο για την έρευνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια και το ψέμμα πρέπει να αποκαλύπτονται όπως και να αναγνωρίζουμαι τα λάθη μας.
Μπράβο Ακρίτα. Αυτό κάνουν οι έντιμοι άνθρωποι όταν κάνουν λάθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Ακρίτα. Μακάρι ν' ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Ακρίτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ήθος σου αντιπροσωπεύει τους πραγματικούς Ελληνες.
ΕΥΓΕ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια κι από μένα για το ΕΝΤΙΜΟ και ΑΝΤΡΙΚΙΟ αυτό ποστ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε παιδιά... παρεμπιπτόντως, μια που μονιάσαμε, έστω και λιγάκι, δεν φτιάνουμε κι ένα... ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΙΑ από όπου κι αν προέρχεται?
χεχε
Να πω και κάτι ακόμη. Στη διπλανή στήλη βλέπω μια δίκαιη αγανάκτηση για τα... ψέματα άλλων χωρών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφόσον απορρίπτουμε το ψέμα από όπου κι αν προέρχεται, στην πραγματικότητα συμφωνούμε στα ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ. Τα υπόλοιπα... έπονται! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
ΟΜΑΔΕΟΝ ας ξεκινήσουμε με αυτούς τους μπλόγκερς, ΜΜΕ,πολιτικούς κλπ που λένε ξενοφοβικούς, εθνικόφρονες, φασίστες, φυλετιστές και φανατικούς σε όσους ζητάνε για τον "Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας" να :
ΑπάντησηΔιαγραφή- γίνει δημοψήφισμα ή "Μορφή δημοκρατικής αντίστασης και θεσμικής διαμαρτυρίας" όπως λέει ο Πρωθυπουργός.
- τεθούν προϋποθέσεις πολιτογράφησης παρόμοιες με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.
-γίνει νομικός διαχωρισμό Ιθαγένειας και Υπηκοότητας όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
Τι λες;
Ακρίτα έχουμε ΠΟΛΛΑ να συζητήσουμε για το θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο πράματα προς το παρόν που ΙΣΩΣ σου φανούν χρήσιμα για θετική σκέψη...
1) Καλό είναι να απαλλαγούμε από το συρφετό των ακροδεξιών. ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ τις απόψεις των μετριοπαθων και αποτελούν ΑΛΛΟΘΙ για αντίθετο εξτρεμισμό. Επομένως... καμπάνια για δημοψήφισμα ΜΑΖΙ με το ΛΑΟΣ βλάπτει τα ίδια τα πιστεύω σου.
2) Καλό είναι να κοιτάμε και τη νομοθεσία, ΑΝ υπάρτχει η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ περίπτωση να πετύχουν οι πιέσεις για δημοψήφισμα. Δυστυχώς είναι χαμένες από χέρι (μελέτησέ το, θα επανέλθω)... από θεσμική και νομική άποψη. ΔΕΣ ΤΟ...
ΑΡΑ, θεμιτές και σοβαρές κριτικές σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ και διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι το ΜΟΝΟ πράμα που έχει κάποια ελπίδα να πετύχει. Π.χ. το άρθρο του Σταύρου Λυγερού στην "Κ".
Τα λέμε Ακρίτα! :)
Δεν με ενδιαφέρει τι λέει το ΛΑΟΣ. Έχω πει γιατί θέλω δημοψήφισμα όπως και πολλοί άλλοι που φυσικά δεν είναι ακροδεξιοί με τα δεδομένα τα δικά σου ή τα δικά μου ή τύπου ΔΟΛ.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/01/blog-post_5696.html
Η μαζική απόδοση ιθαγένειας είναι δημογραφικός και ιστορικός μετασχηματισμός και δεν είναι δράση για ερασιτέχνες μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως ο Χριστόπουλος με τον Τσιτσελίκι. Φτάσαμε πλέον οι ΜΚΟ να νομοθετούν στην Ελλάδα.
E λοιπόν παρολο που οπως ξερεις Διαφωνώ Πληρως και απολυτως σε Ολα σου τα δεξιοεθνικολαικιστικά
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν μπορω παρά να συγχαρώ την ομολογια σου του λαθους σου .
Μακαρι να ειχαν αναλογο θαρρος ολοι οι θρασυτατοι και εντελώς αγραμματοι Εθνολαικιστές που ανακυκλωσαν αυτά τα Βρωμερά Ψευδη χωρις καν να μπουν στον κοπο να ριξουν μια ματια στο βιβλιοτης Δραγωνα
οσο για την πηγη της συκοφαντιας τι να πώ ...οτι και να πώ ...
Δε μπορώ παρά να σε συγχαρώ για την έντιμη, αξιοπρεπή και αντρίκια σου στάση. Έπραξες το σωστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου για την έντιμη ανασκευή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αντρίκιο και σπάνιο αυτό που έκανες, μπράβο σου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκρίτα, μη βιάζεσαι να ζητήσεις συγνώμη. Η υπόθεση Δραγώνα εξακολουθεί να βρωμάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω διαβάσει το βιβλίο της, πρωτίστως γιατί δεν έχω το χρόνο να κάτσω να το διαβάσω. Γνωρίζω μόνο τα εν λόγω παραποιημένα ή μη αποσπάσματα του βιβλίου της που κυκλοφόρησαν ευρέως σε ορισμένες εφημερίδες και το διαδίκτυο.
Μου κάνει εντύπωση όμως, που επιφανείς λόγιοι που εναντιώθηκαν στη Δραγώνα, όπως ο Δεσποτόπουλος της Ακαδημίας Αθηνών, δεν βρήκαν το χρόνο να το διαβάσουν, αλλά ούτε η Δραγώνα βρήκε το σθένος να απαντήσει από την πρώτη στιγμή που άρχισε να δέχεται τις επικρίσεις!
Τελικά ο Δεσποτόπουλος το διάβασε το βιβλίο της Δραγώνα ή διάβασε κι αυτός μόνο τα αποσπάσματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο; Και γιατί η Δραγώνα γιατί έκανε τόσους μήνες να απαντήσει; Ένας που δεν έχει τίποτα να κρύψει γιατί σιωπά, όταν, όπως ισχυρίζεται εκ των υστέρων, δέχεται τέτοιου μεγέθους επίθεση λάσπης; Για να ξεδιαλυθεί το μυστήριο, αυτό που όλοι έχουμε να κάνουν είναι να αναζητήσουμε στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο της Δραγώνα και να κάτσουμε να το διαβάσουμε, προσπαθώντας ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Ένα σημείο όμως, ιδιαίτερα σκοτεινό για τη Θάλεια Δραγώνα είναι ο Τούρκος ιστορικός με τον οποίο συνέγραψε το επίμαχο βιβλίο. Ο συγκεκριμένος ιστορικός, κάθε άλλο παρά ασπάζεται τις "φιλελεύθερες" απόψεις της Δραγώνα. Σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή Αθέατος Κόσμος του Κώστα Χαρδαβέλλα, εξέφρασε ανοιχτά τις ακραίες εθνικιστικές του θέσεις δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί πως υπήρξε αρμενική γενοκτονία, ούτε ότι ήταν άδικη η εισβολή στην Κύπρο.
Αυτό το πράγμα, όμως, οι συριζαίοι του jungle-report δεν το αναφέρουν! Αντιθέτως, παραθέτουν αποσπάσματα του γνωστού και μη εξαιρετέου απολογητή του σλαβομακεδονικού και τουρικού επεκτατισμού Τάσσου Κωστόπουλου του Ιού.
Είναι σπάνιο για τους αριστερούς που δεν παραδέχονται ποτέ ότι κάνουν λάθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκριτα χαλάρωσε, το νόημα είναι το ίδιο στα γραπτά της. Αλλά συμφωνώ ότι δεν ωφελεί να τροποποιούνται έστω και λίγο, ώστε να μη δίνονται επιχειρήματα στα φασιστοειδή που την υποστηρίζουν.
Φυσικά γαργάρα για τη σκανδαλώδη προώθηση στο πόστο της καθηγήτριας.
4:28 & 4:36 ήμουν ξεκάθαρος που ήμουν λάθος και γιατί ζήτησα συγνώμη από εκεί και πέρα όπως εξήγησα στον αναγνώστη που με πληροφόρησε για τα γεγονότα το θέμα θα το ψάξω καλύτερα μόλις βρω χρόνο. Ότι είμαι πολέμιος του εθνομηδενισμού και των νεωτερικών ή μετανεωτερικών αντιλήψεων το ξέρετε καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ουσία είναι ότι και μια λέξη να αλλάξεις , αλλάζεις και όλο το νόημα μιας πρότασης. Δεν μπορούμε να πολεμάμε τον εθνομηδενισμό και την αποδόμηση όπως αυτοί χτυπάνε τον εθνοκεντρισμό μας. Το θεωρώ ανεπίτρεπτο.
4:36 αυτή η πράξη είναι μία από τις ιδέες του Ελληνισμού. Να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι.
@Ομαδεον, η κίνηση των bloggers δε σχετίζεται με το ΛΑΟΣ, είναι υπερκομματική. Για δες κ αυτό:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://dhmopshfisma.blogspot.com/2010/01/blog-post_5860.html
Το ξέρω Ακρίτα, γι'αυτό οι παραπάνω ποτέ δεν γράψουν κάτι αντίστοιχο με το δικό σου κι ας έχουν πει τα χειρότερα τέρατα. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικότερα πάντως όταν οι συγκεκριμένοι τύποι σου δίνουν συγχαρητήρια καλό είναι να φυλάγεσαι.
Κύριοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσείς που διαφωνείτε με την κίνηση αυτή του Ακρίτα και υποστηρίζετε αυτή τη γελοία παραποίηση που υπήρξε σε αποσπάσματα του βιβλίου της Δραγώνα (όπου υπήρξε μία από τους πολλούς συγγραφείς)ουσιαστικά δικαιώνετε τις πρακτικές πχ. του Λιθοξόου και κάθε Λιθοξόου, να παραποιεί πονηρά πρωτογενείς πηγές για να αποδείξει τα μυθεύματα και την προπαγάνδα του.
Όσο για τη δαιμονοποίηση που κάνετε σε ανθρώπους επειδή ανήκουν στο χ ή ψ ιδεολογικό ρεύμα... ε λοιπόν δε διαφέρετε σε τίποτα από ανθρώπους αριστερής (διαλέξτε όποιο άλλο επίθετο θέλετε) ιδεοληψίας που δαιμονοποιούν το σύνολο του πατριωτικού χώρου ως ακροδεξιό, φασιστικό κλπ. (αντίστοιχα διαλέξτε οποιοδήποτε επίθετο). Έντιμοι άνθρωποι που αναζητούν την αλήθεια και παραδέχονται τα λάθη τους, υπάρχουν σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Κατά πόσο καταφέρνουν να τη διακρίνουν, μέσα στη θάλασσα της παραπληροφόρησης εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος της ιδεοληψίας τους. Επομένως λιγότερος φανατισμός και περισσότερη εντιμότητα, αν θέλουμε να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα σαν λαός. Αρκετά πικρά μαθήματα δεν πήραμε σαν λαός, από τα λάθη που έγιναν λόγω φανατισμού και ιδεοληψίας;
Όσο για τον Δεσποτόπουλο, νομίζω ότι υπήρξε κάποιο δημοσίευμα, όπου δήλωσε "αρνούμαι να εκφρασθώ προσωπικά για την κυρία Δραγώνα, εφόσον αγνοώ και την προσωπικότητα και το έργο της..."
Τέλος για το θέμα της Δραγώνα, δεν σας κάνει εντύπωση που η ιστορία αυτή φούντωσε τη στιγμή ακριβώς που άρχισε να συζητείται το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας; Επίσης δεν σας κάνει εντύπωση του πόσο έντεχνα αφοπλίστηκε και τσουβαλιάστηκε το σύνολο των ανθρώπων (οι οποίοι ανήκουν σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους) που αντιδρούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Για μένα όλη αυτή η ιστορία με τα βιβλία της Δραγώνα, ήταν το καλύτερο δώρο σε αυτούς που προσπαθούν με τόση λύσσα να περάσουν αυτό το νομοσχέδιο. Ήταν ένα από τα κλασικά κόλπα της κοινωνικής μηχανικής, να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από το πιο επείγον και σοβαρό θέμα. Επιτέλους μάθετε να σκέφτεστε έξυπνα!
Ακρίτα συνέχισε έτσι, αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα για αυτόν τον λαό
@ 4.28
ΑπάντησηΔιαγραφήγια να μην ξεχνάμε.
Οι απόψεις του Κωστόπουλου για την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων της Ανατολής ήταν η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους (και του ΚΚΕ) έως τη δεκαετία του '90.
Οπότε, μετά από παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών (των προσφυγικών οργανώσεων δηλαδή,) η ελληνική Βουλή ψήφισε τις δύο Ημέρες Μνήμης για τη Γενοκτονία στον Πόντο και στο σύνολο της Μικράς Ασίας και αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία.
Να μην ξεχνάμε ότι αυτό που αποκαλούμε ελληνική Δεξιά βαρύνεται με πολύ μεγαλύτερα εγκλήματα από τις ανοησίες του Κωστόπουλου. Όπως με τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη συνειδητή παράδοση των Μικρασιατών στον Μουσταφά Κεμάλ, την αποσιώπηση της ιστορίας των Ελλήνων στην Ανατολή, την εξιδανίξευση του Μουσταφά Κεμάλ ειδικά από τον Ιωάννη Μεταξά κ.λπ.
Ο Κωστόπουλος είναι ένα απολίθωμα που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας για να μας θυμίζει ποιά ήταν η Ελλάς απέναντι στην προσφυγική ιστορική μνήμη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το να ενσωματωθεί η ιστορία του ελληνισμού της Ανατολής στην αντίληψη του οποιουδήποτε δεν αρκεί μόνο η αναφορά στα γεγονότα, αλλά η βαθύτατη εσωτερική Κάθαρση που θα πρέπει να συμβεί. Και βεβαίως το "συγγνώμη" που θα πρέπει να αποδοθεί προς τον ελληνισμό της Ανατολής από τους πολιτικούς απογόνους της Δεξιάς, του Λαϊκού Κόμματος και της Μοναρχίας, του βενιζελισμού και τους ελλαδικού κομμουνισμού.
Αντί όμως όλων αυτών τι είδαμε;
Να επανέρχεται ρεβανσιστικά ο αντιπροσφυγικός παλαιοκομματισμός με την απόφαση του Άρειου Πάγου για την αναψηλάφηση της Δίκης των Εξ. Δηλαδή την αθώωση εκείνων των εγκληματιών που δικαίως καταδικάστηκαν για τη μεγαλύτερη και απρόσμενη ήττα και την Καταστροφή των Ελλήνων της Ανατολής και οι τάχα μου εθνικοπατριώτες είτε να συμφωνούν είτε να τηρούν σιωπή ιχθύος, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.
Και μετά μας φταίει ο Κωστόπουλος!!!
Ακρίτα που διαφωνείς με την Δραγώνα;
ΑπάντησηΔιαγραφή11:54 σε ένα θέμα που διαφωνώ με την Δραγώνα ότι παρόλο που είχε στην διάθεση της εκατομμύρια ευρώ δεν αξιοποίησε την Πομακική γλώσσα και πολιτισμό. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό δείχνει ανικανότητα.
Το δεύτερο που διαφωνώ είναι ότι βάζει στην ίδια ζυγαριά τα Ελληνικά σχολικά βιβλία με τα Τουρκικά. Στο άρθρο( Greek and Turkish students
views on history, the nation
and democracy) που συνέγραψε με την top εθνομηδενίστρια Φραγκουδάκη και τον Τούρκο συνάδελφο της Ερσανλι γράφει ότι τα ελληνικά σχολικά βιβλία είναι επηρεασμένα από υψηλά τον εθνοκεντρισμό. Ο εθνοκεντρισμός είναι ένα ρεύμα που μόνο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στον ακραίο εθνικισμό και σίγουρα δεν τον βάζεις τον όποιο ελληνικό εθνοκεντρισμό με τον Κεμαλισμό.
Αυτό δείχνει στην πραγματικότητα, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μεταβάλλονται οι ίδιοι σε “βαποράκια” του εθνικισμού του “άλλου” -εν προκειμένω του τουρκικού- τον οποίο εξαγνίζουν στις χειρότερες πτυχές του, καθώς και σε όχημα για τη νομιμοποίηση του εγχειρήματος του Ηγεμόνα να θέσει στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής του ισχύος τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Ελπίζω αυτή η αντίληψη της να μην οδηγήσει σε περιπτώσεις τύπου Ρεπούση, αν και φοβάμαι ότι θα το δούμε αυτό.
Το τρίτο που με απασχολεί είναι ότι διορίσθηκε στην θέση αυτή αλλά και στο Πανεπισήμιο όχι βάση των προσόντων της αλλά λόγω των κομματικών προσόντων. Αυτό δεν το είδα να το καταδικάζουν οι φίλοι αριστεροί. Το πτυχίο της σαφώς και δεν είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα μιας και είναι ιδιωτικού κολλεγίου. Στο εξωτερικό μπορεί να αναγνωρίζεται , εδώ όμως όχι.
Και σας λέω ότι εγώ είμαι κάτοχος Αμερικάνικου πτυχίου μηχανικού αεροσκαφών FAA αλλά δεν ισχύει στην Ευρώπη μιας και πρέπει να έχεις το Ευρωπαικό JAA. Όπως και το αντίθετο.
Υπάρχουν νόμοι και η Δραγώνα τους προσπέρασε με το έτσι θέλω.
Ας τα έχουμε υπόψη όλα τα παραπάνω και όπως είπα και στην αρχή θα επανέλθω μόλις τελειώσει το ζήτημα του εθνοκτόνου νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάστα καημένο Μεσσολόγγι ! Βάστα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχαίνει και εγώ να παρακολούθησα τη συνέντευξη του συνεργάτη της κυρίας Δραγώνα και όντως αμφισβήτησε την Αρμενική Γενοκτονία. Είναι ομολογουμένως αξιοσημείωτη η επιλεκτική ευαισθησία των κατα φαντασίαν αντι-εθνικιστων στα θέματα αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μην θυμηθούμε το παραμύθι με το δήθεν άρθρο του Χρήστου Γιανναρά κατά του Στρατή Μυριβήλη το οποίο ανακυκλωνώταν σχεδόν επί μία δεκαετία παρά τις συνεχείς διαψεύσεις.
Είδατε εσείς καμία λίστα υπογραφών, κανένα ιστολόγιο του ελληνόφωνου διεθνοφασιστικού χώρου (ξέρετε τώρα... αυτούς που μονίμως αναζητούν ηθικό και ιδεολογικό άλλοθι στα ξαδερφάκια τους στο ΛΑΟΣ) να ζητούν συγγνώμη?
Εκείνο που ξεχνάτε ορισμένοι που... ΒΙΑΖΕΣΤΕ (συνιστώντας σε άλλους να... μη βιάζονται) -χεχε...
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι ότι ΚΑΘΕ μαζική εξάπλωση λάσπης ή ψέματος,
απαιτεί ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΚΟΠΟ για να αναλυθεί σωστά και σε ΟΛΕΣ τις πτυχές της, ακόμη μεγαλύτερο κόπο για να εξαπλωθεί σαν αντίδοτο, κι ακόμη μεγαλύτερο κόπο για να πεισθούν οι τυχόν παραπλανημένοι.
Ακρίτα ΜΗ βιάζεσαι να πιστέψεις όσους σου λένε... ότι βιάστηκες. Δεν βιάστηκες καθόλου, αλλά και ΑΝ βιάστηκες, εφόσον αναφέρεσαι σε αποδεδειγμένα ψεύδη ΟΡΘΩΣ έπραξες -κατ' εμέ.
Αν έχεις άλλες κριτικές να εκφράσεις ΔΕΝ δεσμεύεσαι να μη τις εκφράσεις επειδή ζήτησες συγνώμη, ίσα-ίσα ΝΟΜΙΜΟΠΟΕΙΣΑΙ να εκφραστείς.
Ενω αν δεν είχες παραδεχτεί τα λάθη, δεν είχες και δικαίωμα να συνεχίσεις σε ΤΙΠΟΤΕ (ηθικά).
Τώρα... τα περί πτυχίου της Δραγώνα ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΩΣ. Αφού τα ξέρεις αυτά, πόσο μεγάλος κόπος είναι, γιατί... βιάζεσαι? χαχαχα
Καλό είναι όμως να μην τίθενται στο ίδιο ποστ περισσότερα ζητήματα προς έρευνα από όσα μπορούν να ερευνηθούν. Δεν πολυ-συμπαθώ τη Δραγώνα, θεωρώ πως ενίοτε είναι μονομερής (τουλάχιστον).
Ομως ΕΡΕΥΝΩ.
Η κριτική που ασκήθηκε στην Δραγώνα, υπό τη μορφή του άρθρου αυτού, ήταν λαικιστική, απόλυτα κακόπιστη και.....δεν πληροί καν την έννοια της προπαγάνδας (αυτή απαιτεί και λίγο μυαλό και ικανότητες).Γι αυτό δεν την δημοσιεύσαμε εμείς και άλλα ιστολόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως η ουσία της στάσης, της τοποθέτησης της, όπως την βλέπουμε μέσα από τα αποσπάσματα του βιβλίου στο jungle-report, δεν απέχει πολύ από όσα της καταμαρτυρούν.
Όσον αφορά το θέμα του διορισμού της, στις συνεντεύξεις της δεν είπε τίποτα πειστικό για να απαντήσει. Δεν βιάζομαι αλλά αυτό λέει πολλά.....
Σε κάθε περίπτωση omadeon και λοιποί, δείτε το αλλιώς. Σας εμπνέει αυτή, ή η προηγούμενη 'η κάποια άλλη Ελληνική κυβέρνηση για να νομοθετήσει για την Παιδεία, την οικονομία,την εργασία, τον Πολιτισμό....Αν έχετε αμφιβολίες για όλα αυτά, γιατί τους εμπιστεύεστε σε αυτό το νομοσχέδιο;
και κάτι άλλο.
Όχι άλλους διχασμούς. βαρέθηκα να ανήκω υποχρεωτικά εν αγνοία μου σε κάποιον χώρο.....
Φτάνει πια.... όχι αλλες ταμπέλες
toaftonoito λέει :
ΑπάντησηΔιαγραφή[ βαρέθηκα να ανήκω υποχρεωτικά εν αγνοία μου σε κάποιον χώρο ]
Αυτή η απλή πρόταση φοβάμαι ότι αφορά σε πολλούς από εμάς !
Οι διαχειριστές του jungle-report έκαναν το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή, που τα αποσπάσματα (ή ερμηνείες αποσπασμάτων) του βιβλίου κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, πώς εδώ και τόσο καιρό δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να ανοίξει αυτό το σύγγραμμα, για το οποίο μιλούσαν οι πάντες, μέχρι και τα κανάλια.
Αν μη τι άλλο αποδεικνύεται -και πάλι, δυστυχώς-ότι το πιο εύκολο μέσο ενημέρωσης, το ίντερνετ, είναι και το πιο εύκολο μέσο προπαγάνδας.
Φυσικά, η ευθύνη βαραίνει και όσους διαχειριστές ιστολογίων παρέπεμπαν ο ένας στον άλλον παραλείποντας να ανατρέξουν ή έστω να ψάξουν την πρώτη πηγή.
Σε αυτήν την πρώτη πηγή πιστεύω, ότι βρίσκεται και η άκρη του μύτου.
Το jungle-report έχει αφιερωθεί στον πόλεμο κατά του ΛΑΟΣ.
Προφανώς γι' αυτούς η ουσία του όλου θέματος είναι η πολιτική εκμετάλλευση της οποίας έτυχε το όλο ζήτημα από το κόμμα -και όχι μόνο από αυτό- και ως εκ τούτου η αναξιοπιστία του συγκεκριμμένου πολιτικού χώρου.
Τα κόμματα όμως λειτουργούν ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις επιδιώκοντας το κέρδος τόσο σε χρήμα όσο και σε εξουσία.
Ως εκ τούτου δεν πιστεύω, ότι 'ανακαλύψαμε την Αμερική', επειδή 'μάθαμε' ότι το ΛΑΟΣ εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τις πατριωτικές ευαισθησίες του ελληνικού λαού, ώστε να μπορέσει να υπάρξει.
Ούτε θα κάνουμε καμιά σπουδαία ανακάλυψη, αν πούμε ότι το ΚΚΕ εκμεταλλεύεται την κατάσταση της εργατικής τάξης, ο ΣΥΡΙΖΑ τις δημοκρατικές ευαισθησίες και τα κόμματα εξουσίας την ανάγκη του κοσμάκη για σταθερή εργασία, ώστε όλα αυτά τα κόμματα να συνεχίσουν να υπάρχουν και να δραστηριοποιούνται στην πολιτική.
Η ουσία κατ'εμέ βρίσκεται αφ'ενός στον λανθασμένο τρόπο με τον οποίον χειρίζονται την πληροφορία ορισμένοι δημοσιογράφοι, μπλόγκερς κ.ά. και αφ'ετέρου σε αυτά καθαυτά τα γραφόμενα της κας Δραγώνα, τα οποία οφείλουμε να δούμε πέρα από τις όποιες υπεραπλουστευμένες ερμηνετικές περιλήψεις, οι οποίες πότε αποδίδουν σωστά το πνεύμα του βιβλίου και πότε όχι.
Για το παραποιημένο ή μη απόσπασμα που αποδίδεται στη Δραγώνα και λέει πως "Η Ελληνική Εθνική Ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή έντονου εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού (σελ. 16)", οι επιπόλαιοι του jungle-report παραθέτουν την επίμαχη σελίδα από το βιβλίο, κυκλώνοντας όμως μόνο όμως ένα κομμάτι:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://2.bp.blogspot.com/_3_FNBA6SK5w/S0J3hHj9-3I/AAAAAAAAAW8/8haaup19B1I/s1600-h/Sel16.jpg
Για να το δούμε τώρα όλο μαζί:
«Σε ένα άλλο επίπεδο, οι αναπαραστάσεις για το έθνος δεν είναι στατικές και αλλάζουν μέσα στο χρόνο. Στην ελληνική περίπτωση πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η «αναζήτηση» της «νεοελληνικής» ταυτότητας υπήρξε μια μακρά διαδικασία συγκρότησης επιχειρημάτων, που οδήγησε σε έναν ορισμό του «ελληνισμού» με κριτήρια ταυτόχρονα ανθρωπολογικά-φυλετικά και ιστορικά-πολιτισμικά (Βελουδής 1982, 84). Έτσι στη συγκυρία του 19ου αιώνα, που διεξαγόταν η πάλη για την οριστικοποίηση των εθνικών συνόρων σε μια εποχή επεκτατισμών, αποικιοκρατίας και των αντίστοιχων ιδεολογιών που νομιμοποιούσαν αυτές τις πολιτικές, η ελληνική εθνική ταυτότητα θεωρήθηκε ανεπαρκής και κατώτερη σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν των αρχαίων προγόνων (Σκοπετέα 1988).
Η πολιτικοοικονομική πραγματικότητα της εποχής μας ωστόσο κάνει δυσερμήνευτο το γεγονός ότι η κοινωνική αναπαράσταση του ανήκειν στο έθνος είναι ακόμα σήμερα προσδεδεμένη στο πρότυπο μιας άλλης εποχής. Ο λόγος των σχολικών βιβλίων για το έθνος, την κουλτούρα, την πολιτισμική ομοιογένεια και την εθνική συνέχεια από την αρχαιότητα εμφανίζεται να παραμένει εγκλωβισμένος στους μύθους και τις αντιφάσεις ενός εθνικισμού του 19ου αιώνα»
Το κείμενο είναι, θα έλεγε κανείς, ασυνάρτητο. Μετά όμως από μια δεύτερη, προσεκτική, ανάγνωση μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Στην ελληνική περίπτωση πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η «αναζήτηση» της «νεοελληνικής» ταυτότητας υπήρξε μια μακρά διαδικασία συγκρότησης επιχειρημάτων, που οδήγησε σε έναν ορισμό του «ελληνισμού» με κριτήρια ταυτόχρονα ανθρωπολογικά-φυλετικά και ιστορικά-πολιτισμικά.
Από αυτό το κομμάτι διαπιστώνει κανείς ότι η "νεοελληνική ταυτότητα" δεν υπήρχε, αλλά "αναζητήθηκε" και τελικά κατασκευάστηκε, και ότι αυτό έγινε συγκεντρώνοντας επιχειρήματα που συνηγορούσαν στη φυλετική και πολιτισμική συνέχεια του ελληνισμού. Άρα οι συγγραφείς υπονοούν ότι δεν υπάρχει φυλετική και πολιτισμική συνέχεια μεταξύ των αρχαίων, των βυζαντινών και των σύγχρονων Ελλήνων.
Το αν υπάρχει φυλετική συνέχεια, ας ερευνηθεί από τους υποστηρικτές της εθνικής καθαρότητας, που δεν είναι μόνο οι της Χρυσής Αυγής, αλλά και οι διάφοροι Ιοί, Δίκτυα, Βοσκόπουλοι, Δημητράδες, Βαλιανάτοι, που ανακηρύσσουν συλλήβδην τους σλαβόφωνους της ελληνικής Μακεδονίας ξεχωριστό έθνος ή οι διάφοροι Αλβανοί εθνικιστές τύπου Ταχίρ Μήτσι και σία που αρνούνται το δικαίωμα στους Αρβανίτες να είναι Έλληνες. Το αν υπάρχει όμως πολιτισμική συνέχεια, ας το αφήσουν αυτό οι παραπάνω κύριοι σε σοβαρούς μελετητές όπως ο Σβορώνος και ο Κακριδής που έπειτα από σπουδαίες έρευνες έχουν αποφανθεί θετικά.
Όταν οι κυρίες Δραγώνα και Φραγκιουδάκη αποφαίνονται ότι δεν υπάρχει συνέχεια του ελληνισμού, υποστηρίζουν αυτονόητα ότι δεν υπήρχε ούτε ελληνική συνείδηση στους πληθυσμούς που κατοικούσαν στον ελλαδικό χώρο πριν "αναζητηθεί" η νεοελληνική ταυτότητα. Τι διαφορετικό λοιπόν λέει ο συντάκτης του αρχικού άρθρου με τις παραποιημένες ή μη αναφορές από το βιβλίο όταν λέει ότι "Η Ελληνική Εθνική Ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα";
Πάμε παρακάτω:
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι στη συγκυρία του 19ου αιώνα, που διεξαγόταν η πάλη για την οριστικοποίηση των εθνικών συνόρων σε μια εποχή επεκτατισμών, αποικιοκρατίας και των αντίστοιχων ιδεολογιών που νομιμοποιούσαν αυτές τις πολιτικές, η ελληνική εθνική ταυτότητα θεωρήθηκε ανεπαρκής και κατώτερη σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν των αρχαίων προγόνων.
Μια προσεκτική ανάγνωση του ασαφούς αυτού κομματιού κάνει τουλάχιστον σαφές ότι η Δραγώνα: α) αναφέρει την επιτυχημένη ή μη απελευθέρωση περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις οποίες κατοικούσαν υπόδουλοι ελληνικοί πληθυσμοί ως επεκτατισμό και ότι μάλιστα, το ελληνικό κράτος χρησιμοποιούσε μια αντίστοιχη ιδεολογία που νομιμοποιούσε την "επεκτατική" πολιτική του, β) θεωρεί ότι η νεοελληνική εθνική ταυτότητα (που προηγουμένως είπε ότι επινοήθηκε) δεν βόλευε τόσο πολύ τον ελληνικό "επεκτατισμό", γιατί ήταν κατώτερη από την αρχαία. Άλλα αντ' άλλων δηλαδή, δείγμα του ότι η συγγραφέας είχε στο μυαλό της έτοιμες από πριν κάποιες απαντήσεις για ερωτήματα που δεν έκανε καν τον κόπο να ψάξει στα σοβαρά αν ισχύουν, και ότι τις συνδέει όπως να 'ναι.
Ο λόγος των σχολικών βιβλίων για το έθνος, την κουλτούρα, την πολιτισμική ομοιογένεια και την εθνική συνέχεια από την αρχαιότητα εμφανίζεται να παραμένει εγκλωβισμένος στους μύθους και τις αντιφάσεις ενός εθνικισμού του 19ου αιώνα
Μα για ποια σχολικά βιβλία μιλάνε; Αυτά που υποστήριζαν, και υποστηρίζουν ακόμη, ότι ο μινωικός πολιτισμός δεν ήταν ελληνικός, παρά τα αρκετά χρόνια που πέρασαν από την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α' και των μινωικών ιερογλυφικών, χάρη στην οποία διαπιστώθηκε με επιστημονική βεβαιότητα ότι οι Μινωίτες μιλούσαν ελληνικά; (δεν υπονοώ καμία συνωμοσία, απλά θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο τα σχολικά βιβλία να υιοθετήσουν τόσο γρήγορα νέες απόψεις που χρειάζεται χρόνος για να γίνουν αποδεκτές από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, είναι όμως το πλέον εύκολο να υιοθετήσουν αντιεπιστημονικές απόψεις σαν της Ρεπούση). Αυτά που έκαναν σαφές (και πολύ σωστά) ότι ο ελληνιστικός πολιτισμός που προήλθε από τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου δεν ήταν καθ' ολοκληρίαν ελληνικός και ότι το Βυζάντιο δεν ήταν ελληνικό, αλλά από το 1100 μΧ μέχρι της άλωση της Κωνσταντινούπολης είχε αρχίσει να απολατινίζεται πλήρως και να αποκτά αμιγώς ελληνικά χαρακτηριστικά; Που τον είδε λοιπόν τον εθνικισμό του 19ου αιώνα στα βιβλία ιστορίας η Δραγώνα και οι υπόλοιποι που πήγαμε σχολείο δεν την είδαμε; Μήπως εννοεί εθνικισμό το γεγονός ότι δεν διδασκόμαστε στο σχολείο τον εθνικισμό των γειτόνων που βρίσκεται ακόμα στο 19ο αιώνα (Τουρκία, Αλβανία, πΓΔΜ);
Και όλα αυτά μόνο για το πρώτο παραποιημένο, υποτίθεται, απόφθεγμα!
Όσο για τους συριζαίους (κατά παραδοχή τους) του jungle-report, κανείς δεν υπονοεί ότι ανήκουν στα ίδια επιδοτούμενα κυκλώματα των ΕΠΣΕ, των διαφόρων ΜΚΟ και Σία. Όταν όμως όλη τους η διαδικτυακή πολιτική παρέμβαση βασίζεται σε ένα λυσσώδη αντιεθνικιστικό (αντι-ΛΑΟΣ κατά βάση) ετεροπροσδιορισμό, τότε είναι λογικό να υποπίπτουν σε εντελώς άκυρα συμπεράσματα, που εν τέλει τους εκθέτουν.
9:56 & 9:57 είναι άλλο το θέμα οι απόψεις της Δραγώνα και άλλο θέμα να βάζεις παραποιημένα αποσπάσματα από το βιβλίο της ώστε να αντικρούσεις τις απόψεις της. Όπως έκανες εσύ την ΠΟΛΎ ΚΑΛΗ ανάλυση έτσι έπρεπε να γίνει και στο επίμαχο κομμάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να έγινα κατανοητός.
Με το να λέμε ψέμματα θρέφουμε την επιχειρηματολογία του εθνομηδενισμού και τις νεωτερικές/μετανεωτερικές απόψεις.
Ακρίτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Καθημερινή της Κυριακής (3 Ιανουαρίου 2010)ο «καθηγητής» του συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών Ν. Αλιβιζάτος σε άρθρο του «Μετανάστες: Συνταγματικό Τόξο για την Ελλάδα» σαφώς υπαινίσσεται ότι οι εθνομηδενιστές πρέπει να θωρακίσουν συνταγματικά τον νόμο περί μετανάστευσης. Επιδιώκοντας μάλιστα να διεγείρει τους γνωστούς συνειρμούς των αριστερών ρατσιστών που μισούν κάθε τι Ελληνικό, δηλαδή τον συνειρμό Ελληνας=δεξιός=φασιστας=ρατσιστής, προσπαθεί να παραλληλίσει το Ιταλικό σύνταγμα μετά το 1945, το οποίο αποσκοπούσε να θωρακίσει τους Ιταλούς έναντι των ολοκληρωτικών καθεστώτων του κομμουνισμού και του φασισμού, με ένα αντίστοιχο νέο σύνταγμα που θα πρέπει να υπάρξει στην Ελλάδα για να θωρακίσει τις στρατιές των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών έναντι των φασιστών= Ελλήνων. Τέτοιου είδους παραλληλισμοί εκτός του ότι είναι αστείοι, αντιεπιστημονικοί και γελοίοι, (αφού υπόκεινται στην λογική «η νύχτα είναι μαύρη άρα η νύχτα είναι φασιστική»,η την μικρόνοα λογική «την μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή την προκάλεσε η δεξιά»), αποδεικνύει ότι οι καλοπληρωμένοι και καλοζωισμένοι ανθέλληνες στο μεταναστευτικό, θα παίξουν το τελευταίο χαρτί της παρακμιακής ιδεολογίας τους για να μπορέσουν έτσι να κρατηθούν πάσει θυσία στην προσοδοφόρα εξουσία με τους ψήφους εκατομμυρίων αγράμματων και θρησκόλληπτων ασιατών και αφρικανών.
Στο ίδιο δημοσίευμα, ο κ. «καθηγητής», άνθρωπος του συστήματος της νέας τάξης πραγμάτων, ο οποίος διαχειρίζεται αρκετά εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως και η κ. Δραγώνα καθώς και όλοι οι «καθηγητές» που υπέγραψαν την επιστολή συμπράστασης, βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί στους δεξιούς φασίστες «..που όταν δεν δέρνουν συκοφαντούν..».
Βέβαια ο «προοδευτικός και δημοκρατικός» κ. «καθηγητής» ξέχασε να αναφέρει στο άρθρο του, ποίοι είναι αυτοί που χτίζουν τους πρυτάνεις στα γραφεία τους, ποίοι είναι αυτοί που τους δέρνουν αγρίως , ποίοι εξασκούν τρομοκρατία και βία στα πανεπιστήμια-γιάφκες, ποίοι καταστρέφουν κτήρια, εργαστήρια και εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς αυτά δεν τα βλέπει ο κ. «καθηγητής» αφού αυτοί που «δέρνουν» και «συκοφαντούν» δεν είναι οι δεξιοί αλλά οι αριστεροί ομοϊδεάτες και συνοδοιπόροι του.
Η αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν, όπως έπραξες στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκτός από την καθαρά επιστημονική προσέγγιση (επιστήμη = αλήθεια), απέδειξε στον εθνομηδενιστικό και ρατσιστικό (αφού μισεί κάθε τι Ελληνικό) αριστερό αγοραίο αγέλασμα, ότι υπάρχει εντιμότητα και εκτός της «αγιοποιημένης» αριστεράς.
Κίμωνα ο Κος Αλιβιζάτος ξεχνάει στο άρθρο του να αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό : ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ είναι έργο μιας ΜΚΟ που είναι μέλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μία πρόταση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης γίνεται πρόταση προς νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο που αλλάζει το εκλογικό σώμα προς συμφέρον όχι του Ελληνικού λαού αλλά προς των κομμάτων που το στηρίζουν. Η είσοδος φέτος 250.000 και σε βάθος 3ετίας τουλάχιστον 960.000 νέων αλλοεθνών ψηφοφόρων στο εκλογικό σώμα δίνει διαφορετική μορφή από αυτή που είχε αρχικά, το μεταβάλλει ως προς το εθνικό περιεχόμενό του και ως προς την ουσία του.
Ανέφερε το τι γίνεται στην Ευρώπη ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ. Ξέχασε τρία σημαντικά θέματα;
- Στην Ευρώπη η Ιθαγένεια (citoyenneté nationale,national citizenship, nationale Staatsbürgerschaft, Staatsangehörigkeit) οριοθετείτε διαφορετικά από την Υπηκοότητα(citizenship, citoyenneté, Staatsbürgerschaft) στο κράτος μέλος.
ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει. (Λεξ. Τριανταφυλλίδη)
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος.(Λεξ. Τριανταφυλλίδη)
.Η διαφορά είναι σαφής
-Στην Ευρώπη οι προϋποθέσεις πολιτογράφησης είναι πολύ πιο αυστηροί ακόμα και από αυτές που ισχύουν τώρα. Οι προτάσεις της ΜΚΟ που είναι μέλος είναι όχι απλά ελαστικές αλλά ανύπαρκτες.
-Το τρίτο που ξέχασε ο Κος Αλεβιζάτος να αναφέρει ότι στην Ελλάδα δεν ισχύει "το δίκαιο του αίματος" αλλά η "αρχή της εθνικότητας". Όπως σε όλη την Ευρώπη.
Νομίζω Κίμωνα σε κάλυψα για το τι εστί Αλιβιζάτος.
Παρεπιπτόντως (μιας και αναφέρθηκε το θέμα των απειλών κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας), ποια υπήρξε η στάση του jungle-report σε μια σειρά από άλλες υποθέσεις όπως π.χ. στις καταγγελίες του καθηγητή Ήφαιστου προ 2 ετών για την βίαιη εισβολή εξωπανεπιστημιακών στις Πρυτανικές εκλογές και ο,τι ακολούθησε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως θυμάται κανείς τι είχε γραφεί τότε?
@μη βιάζεσαι να ζητήσεις συγνώμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε με το μακρόσυρτο όνομα,
Δεν εξηγούνται όλα τα ιστορικά φαινομενα με 'εθνοκεντρικό' τρόπο !
Αυτό είναι μία πλή επιστημονική αλήθεια που δεν δέχεται πλέον αμφισβήτηση !
Στη αρχαιότητα στην οποία αναφέρεσαι δεν υπήρχαν έθνη ! Όσο και να κοπιάζεις δεν θα τα βρείς πουθενά !
Η εφεύρεση αυτή (τα έθνη) που κόστησε πολύ δυστυχία και πολύ αίμα στους λαούς (δηλ. στον μέσο καθημερινό άνθρωπο) είναι πολύ πρόσφατη !
@kimon
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιον που βάζει εισαγωγικά στο τίτλο κάποιου άλλου, (τίτλο που είναι αδιαμφισβήτητος και νόμιμος) θα τον ονόμαζα κουτοπόνηρο και κακόβουλο ! ... έχω άδικο ;
(... άλλους χαρακτηρισμούς -περισσότερο πρέποντες- δε χρησιμοποιώ για να μην επιβαρύνω το blog του ανθρώπου που αυτή την στιγμή με φιλοξενεί ...)
grsail συμφωνώ ότι όλα τα ιστορικά θέματα δεν εξηγούνται με τον εθνοκεντρισμό αλλά εδώ μιλάμε για δύο διαφορετικά θέματα :
ΑπάντησηΔιαγραφή-στο εάν η Δραγώνα θα μεταφέρει της μετανεωτερικές της απόψεις(εθνομηδενισμό και πολυπολιτισμό) στον κόρμο της εθνικής παιδείας κατά παράβαση του Συντάγματος. Γνωρίζεις ότι πατριωτισμός για τις τύπου Δραγώνα είναι ο αποκαλούμενος συνταγματικός πατριωτισμός και όχι ο Εθνικός πατριωτισμός.
-ο νεωτερισμός/μετανεωτερισμός στην χώρα μας αδυνατεί να αναλύσει υποθέσεις όπως εθνική ταυτότητα και έθνο-συμβολισμών.
Με τον Ακρίτα μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος βασισμένος στη ΦΙΛΑΛΗΘΕΙΑ και στον ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά (ας μου επιτραπεί να πω ότι)... ΔΕΝ είναι ορθός λόγος μερικά από όσα είπε ο επιμένων στο ψευδώνυμο "βιάστηκες να ζητήσεις συγνώμη". Είναι παρεξήγηση γραπτών της κυρίας! Θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω, αν και θα ήθελα να θυμάστε ότι ΟΥΤΕ Πασόκος είμαι, ΟΥΤΕ πολυ-συμπαθώ την... συκοφαντημένη, ΟΥΤΕ καν αποκλείω να έχει άλλες απόψεις με τις οποίες να διαφωνώ. Θα σας δείξω όμως ΕΝΑ παράδειγμα παρανόησης που εντόπισα:
Όταν οι κυρίες Δραγώνα και Φραγκιουδάκη αποφαίνονται ότι δεν υπάρχει συνέχεια του ελληνισμού, υποστηρίζουν αυτονόητα ότι δεν υπήρχε ούτε ελληνική συνείδηση στους πληθυσμούς που κατοικούσαν στον ελλαδικό χώρο πριν "αναζητηθεί" η νεοελληνική ταυτότητα. Τι διαφορετικό λοιπόν λέει ο συντάκτης του αρχικού άρθρου με τις παραποιημένες ή μη αναφορές από το βιβλίο όταν λέει ότι "Η Ελληνική Εθνική Ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα";
(σαν απάντηση ή συμπέρασμα, όλα αυτά, για ένα εδάφιο που ο ίδιος χαρακτηρίζει "ασυνάρτητο σε πρώτη ανάγνωση. ΔΙΑΦΩΝΩ διότι το βρίσκω ΔΙΑΥΓΕΣΤΑΤΟ και ΚΑΘΟΛΟΥ ασυνάρτητο)...
ΟΚ, θα προσπαθήσω λοιπόν να το εξηγήσω:
-Το να μην υπάρχει "συνέχεια" δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε και... Ελληνική ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Στην αρχαιότητα π.χ. υπήρχε πατριωτισμός και εθνικισμός των ΠΟΛΕΩΝ, αλλά και μια ευρύτερη Ελληνική συλλογική συνείδηση π.χ. που λειτουργούσε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Επί Τουρκοκρατίας υπήρχε σίγουρα θρησκευτική συνείδηση, συνδεόμενη λίγο ή πολύ με το εκάστοτε ΓΕΝΟΣ, κ.ο.κ. Εκείνο που θέλει να πει η Δραγώνα (και οι άλλοι 7 συγγραφείς - ερευνητές του βιβλίου) είναι ότι το 1821 διαμορφώθηκε μια ΝΕΑ μορφή συλλογικής εθνικής ταυτότητας, η οποία μάλιστα... αδικούσε τους ΥΠΑΡΚΤΟΥΣ Ελληνες της εποχής εκείνης, με το να εξιδανικεύει υπερβολικά τους Αρχαίους, με τους οποίους ήθελε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ να τους ταυτίσει, αλλά η σύγκριση με αυτούς ήταν απογοητευτική και -αναγκαστικά- υποτιμητική για τους ΥΠΑΡΚΤΟΥΣ πολίτες του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Το πρόβλημα αυτό λοιπόν (λένε οι συγγραφείς) συνεχίζεται ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. Και ΔΙΚΙΟ έχουν, διότι είναι καλό να διαπρέπουμε στο ΠΑΡΟΝ, και όχι να εξαρτώμαστε από φαντασίωση ότι είμαστε ίδιοι με το (ένδοξο) ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
Θα σας το πω αλλιώς. Ενας ενήλικας έχει "συνέχεια ταυτότητας" με το βρέφος που ήταν? -Εσείς μπορείτε να θυμηθείτε ΠΩΣ ήταν να... θηλάζετε τη μάνα σας? Αγαπητοί φίλοι, η απάντηση είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όχι παρά ναι. Δηλαδή η ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ, η ΑΕΝΑΗ ΡΟΗ και ΑΛΛΑΓΗ είναι η ΦΥΣΗ μας, ακόμη και σε έναν άνθρωπο μεμονωμένα (πόσω μάλλον σε ολόκληρα έθνη). Συνέχεια δεν υπάρχει πουθενά, το σύμπαν προχωράει με ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ και (παρόλ' αυτά) με διατήρηση της ΑΕΝΑΗΣ ΡΟΗΣ.
Εκείνο που προσωπικά πιστεύω πως διατηρείται είναι πολύ μυστηριώδες, αποτελεί ένα είδος ενεργειακού πεδίου, που συνδέεται ΚΑΙ με αναμνήσεις ΚΑΙ με πολλά άλλα στοιχεία, αλλά συνεχώς ΑΛΛΑΖΕΙ, δεν μένει ποτέ ίδιο. Με την κ. Δραγώνα πιθανώς θα διαφωνούσα σε ΚΑΠΟΙΑ σημεία, διότι ΙΣΩΣ θέλει να τονίσει ορισμένα στοιχεία σε βάρος άλλων (δεν ξέρω ακόμη σίγουρα). Ομως σίγουρα, το ΜΟΝΟ που ΔΕΝ θα συμπέρανα είναι ότι είναι "ανθέλλην" ή το ότι δεν θεωρεί τη συλλογική ταυτότητα οποιουδήποτε λαού σε οποιαδήποτε περίοδο... ανύπαρκτη!
(είπα "συλλογικη" και όχι "εθνική" διότι έθνη με τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ έννοια δεν υπήρχαν πάντα).
Υ.Γ. συγνώμη... ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ τελευταίων μου φράσεων:
ΑπάντησηΔιαγραφή"...το ΜΟΝΟ που ΔΕΝ θα συμπέρανα είναι ότι είναι "ανθέλλην" ή το ότι θεωρεί τη συλλογική ταυτότητα οποιουδήποτε λαού σε οποιαδήποτε περίοδο... ανύπαρκτη!
(είπα "συλλογικη" και όχι "εθνική" διότι έθνη με τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ έννοια δεν υπήρχαν πάντα)."
Ακρίτα, εμείς οι δύο έχουμε... τσακωθεί αλλά ΚΑΙ συμφιλιωθεί στο παρελθόν. Τις διαφωνίες μου τις ξέρεις. ΔΕΝ θεωρώ τον "Εθνομηδενισμό" ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. Τον θεωρώ είτε ΜΠΟΥΡΔΙΣΜΟ είτε... παρανόηση. Ας μην ανοίξουμε όμως αυτή τη συζήτηση. Θα επικεντρωθώ σε μια απαίτηση που έχεις. Απαιτείς από τον νεωτερισμό / μετανεωτερισμό να αναλύσει θέματα όπως εθνική ταυτότητα και εθνο-συμβολισμούς. Λοιπόν... ΑΝ θες απάντηση ως προς τα δύο τελευταία, ΙΣΩΣ να τη βρεις στον Λακάν. ΔΕΝ θα τη βρεις όμως, στους περισσότερους κοινωνιολόγους "του συρμού". Αφού... ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ συνείδηση, θέλεις να ξέρουν τι είναι "εθνική συνείδηση"? ΗΜΑΡΤΟΝ...
ΑπάντησηΔιαγραφή(χαχαχα)
Εδώ η επιστήμη ΔΕΝ ΕΧΕΙ ξεκαθαρίσει τη διαφορά μεταξύ συνείδησης και νευροχημικών φαινομένων, θες να ξεδιαλύνει ΜΥΣΤΗΡΙΑ όπως η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (της οποίας υποσύνολο είναι η εθνική)?
ΜΗΝ περιμένεις ΤΟΣΑ πολλά από μη-ειδικούς! :)
Αλλά... ΟΥΤΕ να περιμένεις κι από θεολόγους ή χριστιανούς, να είναι σωστοί σε θέματα όπως "η ψυχή του έθνους". ΠΑΡΑΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, όπως και ο... Αδόλφος!
Πάντως, εγώ ο... κακομοίρης αγνωστικιστής έκανα το χρέος μου, να πω την ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ άποψή μου, εδώ:
MORPHIC FIELDS and ETHNIC COLLECTIVE CONSCIOUSNESS
H εθνική συνείδηση δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής συνείδησης αλλά και πολλών άλλω παραμέτρων. Άλλωστε η λέξη καθ'αυτή με την πρωτογενή ελληνική σημασία της λέξης σημαίνει το σύνολο των «ειδήσεων», των όσων η όραση εποπτεύει και συγκροτεί σε διαυγή ενοείδεια επιγνώσεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιγνώσεων κοινωνούμενου λόγου και ιστορίας, επομένως ήθους και επιτευγμάτων αλήθειας όπως η επιστήμη και η τέχνης.
Με την σειρά μου προτείνω και εγώ δύο βιβλία
-On Nationality του David Miller
-Εθνική Ταυτότητα του Anthony Smith
όπου αναλύουν διεξοδικά την συνείδηση(εθνική, εθνικιστική, ακραία Κλπ) στα πλαίσια της εθνικότητας και εθνικής ταυτότητας.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:
ΑπάντησηΔιαγραφήA.Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΥΓΧΑΝΗ ΟΥΔΕΜΙΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ <>ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙ ΒΑΣΕΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΩΝ ΤΟΥ Ή ΚΑΘ'ΥΠΟΔΕΙΞΙΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΑ..
Β.ΠΡΕΠΕΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩΙ ΤΙΝΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗ ΑΛΗΘΩΣ Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΚΟΥΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΘΕΝ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ.ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΗ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑΝΥΝ ΜΗΔΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΒΛΑΚΩΤΙΚΗ ΟΘΟΝΗ.ΕΙΔΕΜΗ,ΥΠΟΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΠΟΡΑΔΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ε Ι Ν Α Ι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΦΟΡΙΚΑ..
ΑπάντησηΔιαγραφή@akritas
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Υπ. Παιδείας έχει θεσμικό ρόλο και επεξεργασμένα προγράμματα σπουδών που δεν εξαρτώνται από άτομα αλλά από θεσμούς.
Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να πιστεύει ότι θέλει, δηλαδή τι να κάνουμε να επαναφέρουμε τα πιστοποιητικά φρονημάτων ή να εφεύρουμε κάποιο "εθνόμετρο" ;
Αν το έθνος κινδυνεύει από τις αντιλήψεις που εκφράζονται σε ένα βιβλίο τότε δεν του αξίζει να υπάρχει.
Οι θέσεις που εκφράζονται στο επίμαχο βιβλίο (έχω διαβάσει μόνο αποσπάσματα) δεν είναι εξτρεμιστικές ούτε θα τις χαρακτήριζα μειωτικές για το έθνος.
Σε κάθε περίπτωση, ο εθνοκεντρισμός είναι παρωχημένος και δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις χώρες και τους λαούς παρά μόνο προβλήματα και οπισθοδρόμηση. Είναι επίσης –στα χέρια διαφόρων εθνοκάπηλων- άριστο εργαλείο χειραγώγησης αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης του κοινού !
Το πλέον σημαντικό φαινόμενο της εποχής μας, που δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητό, είναι ότι όλοι ανεξαίρετα οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα !
Οι άνθρωποι της Ευρώπης και τα προβλήματά τους έρχονται σε πρώτη μοίρα ... τα έθνη σε δεύτερη !
ΥΓ1. Ο όρος ‘εθνομηδενισμός’ που τόσο χρησιμοποιείται τελευταία δεν είναι δόκιμος και στην πραγματικότητα στερείται σημασίας
ΥΓ2. Πρέπει να μην ξεχνούμε ποτέ την πολύ μεγάλη διαφορά σημασίας που έχουν οι έννοιες ‘εθνικισμός’ και ‘πατριωτισμός’.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ,ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ..
ΑπάντησηΔιαγραφή@grsail, είπες "ΥΓ1. Ο όρος ‘εθνομηδενισμός’ που τόσο χρησιμοποιείται τελευταία δεν είναι δόκιμος και στην πραγματικότητα στερείται σημασίας".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟ προσπαθούσα ΗΔΗ να εξηγήσω κι εγώ στον Ακρίτα από παλαιότερα. Αλλά... ας μην τσακωθούμε κιόλας πάαααλι (χεχε). ΟΥΤΕ λινκ δεν θα δώσω στο σχετικό ποστ.
Θα πω μόνο στον Ακρίτα τα εξής
1) ΕΧΩ (τώρα) ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ, όχι μόνο τα 2 βιβλία που πρότεινες αλλά και ΠΛΗΘΟΣ ΑΛΛΩΝ (των ιδίων συγγραφέων). Ε, λοιπόν, ΟΥΔΕΙΣ εξ αυτών χρησιμοποιεί τον όρο "εθνομηδενισμός"!!!
2) Ειδικά ο Σμιθ, ανακάλυψα ότι έχει πει και πράματα που δεν συμφέρουν καθόλου τους Ελληνάρες Εθνικιστές... (θα επανέλθω).
Πάλι τα ίδια Ομαδέον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την συνείδηση μιλάμε και όχι για τον εθνομηδενισμό. Αυτά τα βιβλία μιλάνε για την εθνική ταυτότητα και την εθνικότητα όπου μέρος αυτής είναι και η συνείδηση(εθνική, συλλλογική, ακρία, ατομική κλπ).
Όσο για τον Σμιθ μπορείς να φέρεις ότι θέλεις. Ειδικά το κομμάτι που μιλάει για ταυτότητα 2000 χρόνων.Εκεί δεν έπαθες σοκ;
grsail πιο αργά θα απαντήσω το σχόλιο σου διότι είμαι εκτός και θέλω κάποια στοιχεία για τον πατριωτισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφή@grsail
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η εφεύρεση αυτή (τα έθνη) που κόστησε πολύ δυστυχία και πολύ αίμα στους λαούς (δηλ. στον μέσο καθημερινό άνθρωπο) είναι πολύ πρόσφατη !"
==============================
Τόσο πρόσφατη όσο και η "εφεύρεση" της αίσθησης του ανήκειν σε μία κοινότητα ανθρώπων ή σε έναν πολιτισμό.
Τόσο "τεχνητή" όσο και η ιδέα της ιδιοκτησίας...
Να άλλο ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος.
Και όμως, κατά κάποιον τρόπο έχω την αίσθηση ότι τα πνευματικά τέκνα της κυρίας Δραγώνα ή της Φραγκουδάκης του ΔΟΛ με δυσκολία θα το αποχωρίζονταν στο όνομα κάποιων νεφελωδών ιδεολογημάτων που τους πλασάραν ορισμένοι (σαν τα καθρεπτάκια που μοίραζαν κάποτε οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς).
=========================================
"ΥΓ1. Ο όρος ‘εθνομηδενισμός’ που τόσο χρησιμοποιείται τελευταία δεν είναι δόκιμος και στην πραγματικότητα στερείται σημασίας"
Ίσως τότε προτιμάς τον όρο "Ethnocide"?
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnocide
Και αν όντως οι Έλληνες, η εθνική τους ανεξαρτησία και η ελληνική πατρίδα (με το pardon για την χρήση ξεπερασμένων και αιματοβαμμένων όρων) αποτελούν ένα τεχνητό κατασκεύασμα όπως διατείνεται η κυρία Δραγώνα και οι ημιμαθείς grsail αυτού του κόσμου, υποθέτω ότι δεν θα είναι και τίποτα το σπουδαίο αν σε 2-3 δεκαετίες το εφήμερο αυτό κατασκεύασμα πάψει να υπάρχει.
ΥΓ: επειδή δεν πήρα απάντηση... Θυμάται κανείς ποια υπήρξε η στάση του jungle-report στα φαινόμενα βίας εις βάρος πανεπιστημιακών δασκάλων πριν 2 χρόνια? ή τι είχε γραφεί τότε για τις καταγγελίες π.χ. του καθηγητή Ήφαιστου για τις απειλές που δέχτηκε αυτός και οι συνάδερφοί του?
@Ανώνυμος 3:37
ΑπάντησηΔιαγραφή(01)
Η αναφορά και ο έμμεσος παραλληλισμός σου προς τις έννοιες του «ανοίκειν» και της ιδιοκτησίας είναι εντελώς αναντίστοιχες άρα και αυθαίρετες.
(02)
Εάν διάβαζες με προσοχή την παραπομπή σου (en.wikipedia.org/wiki/Ethnocide) θα έβλεπες και μόνος σου ότι δεν έχει καμία σχέση με τον τραβηγμένο από τα μαλλιά νεολογισμό «εθνομηδενισμός»
(03)
Τι ακριβώς θα πάψει να υπάρχει και για ποιο λόγο ;
(04)
Φοβάμαι ότι δεν είμαι εγώ ο ημιμαθής …
@Ανώνυμος 3:37
ΑπάντησηΔιαγραφή... σε συνέχεια του προηγούμενου και για να μην φανεί η απάντησή μου αλαζονική συμπληρώνω ότι οι έννοιες του ανήκειν και της ιδιοκτησίας παραπέμπουν στις απαρχές των ανθρώπινων κοινωνιών, η μια βασισμένη πάνω στην απαραίτητη προστασία από την ομάδα, και η άλλη στο μεγάλο επίτευγμα της δημιουργίας αποθεμάτων τροφής (και αργότερα άλλων αγαθών).
Και οι δύο έννοιες είναι ριζωμένες στην αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού, πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν και δεν είναι δυνατόν να παραλληλιστούν με την έννοια του έθνους.
Είναι σαν να συγκρίνουμε πορτοκάλια με αεροπλάνα !
Ακρίτα (περί "Ethnicide") ο εθνοκτόνος ή εκείνος που μισεί ένα έθνος είναι ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ εθνικιστής, ακόμη χειρότερος του... σκέτου εθνικιστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήEthnicide / Εθνοκτονία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αν... δεν υπάρχει έθνος.
ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ! χαχαχα
(ας διαφωνήσουμε με χιούμορ ΚΑΙ πολιτισμένα...)
Εξάλλου, δες και τον Οργουελ, ΤΙ λέει για τον εθνικισμό ("αρνητικό" ή "θετικό"):
It is also worth emphasising once again that nationalist feeling can be purely negative. There are, for example, Trotskyists who have become simply enemies of the U.S.S.R. without developing a corresponding loyalty to any other unit. When one grasps the implications of this, the nature of what I mean by nationalism becomes a good deal clearer. A nationalist is one who thinks solely, or mainly, in terms of competitive prestige. He may be a positive or a negative nationalist — that is, he may use his mental energy either in boosting or in denigrating — but at any rate his thoughts always turn on victories, defeats, triumphs and humiliations. He sees history, especially contemporary history, as the endless rise and decline of great power units, and every event that happens seems to him a demonstration that his own side is on the upgrade and some hated rival is on the downgrade. But finally, it is important not to confuse nationalism with mere worship of success.... ...Every nationalist is capable of the most flagrant dishonesty, but he is also — since he is conscious of serving something bigger than himself — unshakeably certain of being in the right.
(George Orwell – “Notes on Nationalism”)
@Ανώνυμος 3:37
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε συνέχεια του προηγούμενου και για να μην φανεί η απάντησή μου αλαζονική συμπληρώνω ότι οι έννοιες του ανήκειν και της ιδιοκτησίας παραπέμπουν στις απαρχές των ανθρώπινων κοινωνιών, η μια βασισμένη πάνω στην απαραίτητη προστασία από την ομάδα, και η άλλη στο μεγάλο επίτευγμα της δημιουργίας αποθεμάτων τροφής (και αργότερα άλλων αγαθών).
Και οι δύο έννοιες είναι ριζωμένες στην αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού, πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν και δεν είναι δυνατόν να παραλληλιστούν με την έννοια του έθνους.
Είναι σαν να συγκρίνουμε πορτοκάλια με αεροπλάνα !
grsail για να συμφνήσω μαζί σου σε ότι αφορά τον διαχωρισμό "πατριωτισμού" και "εθνικισμού" πρέπει να συμφωνήσω και στο τι σημαίνει "εθνικισμός".
ΑπάντησηΔιαγραφή«Ο εθνικισμός» γράφει ο Anthony Smith «είναι η φυσική απάντηση των ανθρώπων για τους οποίους ο κοινωνικός σχηματισμός του κόσμου τους, με τις σταθερές κατηγοριοποιήσεις, κατέρρευσε. Θέλοντας να συνεχίσουν να ανήκουν σε μια κοινότητα με διάρκεια, στράφηκαν προς το υπεριστορικό έθνος ως τη μόνη διαθέσιμη αντικατάσταση της διευρυμένης οικογένειας, της γειτνίασης και της θρησκευτικής κοινότητας που είχε διαβρώσει ο καπιταλισμός ».[Nationaism and Modernism, σελ 97]
Θεωρεί δηλαδή τον Εθνικισμ ως ένα ιδεολογικό κίνημα που έχει σαν σκοπό την απόκτηση και την διατήρηση της αυτονομίας, της ενότητας και της ταυτότητας ενός έθνους.
Βλέπεις εσύ κάτι το μεμπτό σε αυτό;
Το λεξικό της UNESCO αναφέρει ότι ο εθνικισμός υποδηλώνει μία μορφή ομαδικής συνειδητότητος (group consciousnes) — δηλ. τής συναισθήσεως συμμετοχής ως μέλους ή προσηλώσεως σέ ένα έθνος (nation — βλ. λέξη). H συνειδητότης αυτή αποκαλείται συχνά εθνική συνείδηση (ή συνειδητότης τής εθνικότητος — consciousnes of nationality),H οποία ταυτίζει τις τύχες των μελών τής ομάδος μέ τις τύχες ενός εθνικού κράτους (nation-state) επιθυμητού ή υπαρκτού.
Βλέπεις εσύ κάτι το μεμπτό σε αυτό;
Σε ρωτάω ώστε για να δούμε ποια είναι η διαφορά πατριώτης ή πατριωτική ιδεολογία ή πατριωτική συνειδητότητα με τον εθνικιστή ή εθνικιστική ιδεολογία ή πεθνικιστική συνειδητότητα και τελικά να καταλαβούμε αν συμφωνούμε στις έννοιες.
Πάμε τώρα στον εθνομηδενισμό. Υπάρχει πουθενά κάποιος να απαγορεύει να συνθέσει μία λέξη προκειμένου να ταυτίσει μία συγκεκριμένη ιδεολογία (στην περίπτωση μας);
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ εθνο-μηδενισμός όπως καταλαβαίνεις προέρχεται από δύο λέξεις:
Έθνος:όποια ερμηνεία θέλεις να του δώσεις
Μηδενίζω: θεωρώ και αντιμετωπίζω κάτι ως τελείως ασήμαντο
Άρα όταν κάποιος αντιμετωπίζει και θεωρεί ασήμνατο τον ορισμό του έθνους που πιστεύω εγώ τότε πως θα τον αποκαλέσεις;
Πολλές λέξεις άλλωστε κατασκευάστηκαν ανάλογα την εποχή. Όπως η λέξη Ναζισμός
@akritas
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά την δική μου άποψη οι «σταθερές κατηγοριοποιήσεις» με άλλα λόγια οι διαχρονικές αξίες του Είδους δεν έχουν επ’ ουδενί καταρρεύσει παρά ζουν και βασιλεύουν !
Η υπέρτατη «κοινότητα με διάρκεια» είναι η Ανθρωπότητα καθ’ αυτή ! Οι επί μέρους διαχωρισμοί έχουν ιστορική και πολιτισμική σημασία και δεν είναι – όλες τις φορές – διαχρονικοί !
Τα ειδικά χαρακτηριστικά, οι επί μέρους αξίες και οι παραδόσεις ακόμη και οι φυσικές διαφορές θα πρέπει να αποτελούν σεβαστή κληρονομιά αλλά όχι ερείσματα διαχωρισμού των ανθρώπων παρά εργαλεία επικοινωνίας, αφού όλα ανεξαίρετα τα χαρακτηριστικά συναποτελούν την ουσία του Είδους !
Η σύγχυση ή η συνειδητή και υστερόβουλη ταύτιση της έννοιας του Έθνους και αυτής του Κράτους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές απάτες και ένα από τα πλέον χυδαία εργαλεία χειραγώγησης των λαών. Η πτώση της θαυμαστής χιλιόχρονης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ταυτίζεται με την άνοδο και την ασύμμετρη συδαύλιση των επί μέρους εθνικών συνειδήσεων.
Ο πατριωτισμός είναι – κατά την γνώμη μου – μια απλή και εν πολλοίς ανώδυνη έννοια που καπηλεύτηκε έντονα ένθεν και ένθεν. Μερικοί από τους πλέον αγνούς και ένθερμους πατριώτες υπήρξαν βαθείς και συνειδητοί υπέρμαχοι του διεθνισμού (πχ. Κορδάτος, Ροϊδης, …). Στους καταλόγους των ειλικρινών και θερμών πατριωτών τολμά να εγγραφεί και ο υποφαινόμενος !
Με τη ευκαιρία θέλω σημειώσω επίσης ότι οι ισχυρότερες Αυτοκρατορίες και Κράτη στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν πολυπολιτισμικά ! Π.χ. Οι σπουδαίοι πολιτισμοί της Μεσοποταμίας, Η Ελληνική επικράτεια μετά τον Αλέξανδρο, η Ρώμη, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι ΗΠΑ και σήμερα η Βραζιλία και (φυσικά και πάνω από όλα) η Κίνα !
@akritas
ΑπάντησηΔιαγραφή... εάν πρόκειται για καινούργια λέξη τότε αυτή έχει ήδη φθαρεί από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε [ ως μειωτικός χαρακτηρισμός άλλων που σαφώς υποδηλώνει μισαλλοδοξία και επιθετικότητα ! ]
... εγώ πάνως δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο που να θεωρή ασήμαντη την έννοια του έθνους ! άλλο όμως κατανόηση και σεβασμός των εθνών και άλλο εθνικισμός !
"Πάμε τώρα στον εθνομηδενισμό. Υπάρχει πουθενά κάποιος να απαγορεύει να συνθέσει μία λέξη προκειμένου να ταυτίσει μία συγκεκριμένη ιδεολογία (στην περίπτωση μας);"
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ. Ελεύθερο είναι...
Π.χ. εγώ θα έφτιανα κι άλλες λέξεις για να εκφράσουν ΚΑΘΑΡΑ Ελληνικά... βίτσια, π.χ. "Σκυλαδισμός" (χωρίς νόημα σε χώρες χωρίς... σκυλάδικα).
Αλλά παρομοίως, εφόσον ούτε ο Σμιθ ούτε ο Μίλλερ (κ.ά.) χρειάστηκαν λέξη αντίστοιχη με τον "εθνομηδενισμό", προφανώς αναφέρεται σε... Ελληνικό ιδεολογικό βίτσιο, αδιάφορο γι' αυτούς! :)
(Μπορεί όμως "Ελληνικό βίτσιο" να είναι και το ΑΝΤΙΘΕΤΟ, δηλαδή ο... "αντι-εθνομηδενισμός"!)
@grsail
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η εφεύρεση αυτή (τα έθνη) που κόστησε πολύ δυστυχία και πολύ αίμα στους λαούς (δηλ. στον μέσο καθημερινό άνθρωπο) είναι πολύ πρόσφατη !"
=============
Η παραπάνω θέση που διατυπώνεται έμμεσα ή άμεσα από την κυρία Δραγώνα, την κυρία Φραγκουδάκη και τους ημιμαθείς οπαδούς τους είναι σεβαστή, δεν νομίζω όμως ότι θα έπρεπε να είχε καταστεί και επίσημη κρατική πολιτική της (ας μου επιτραπεί ο όρος) Ελληνικής Πολιτείας. Ο ρόλος του κράτους οφείλει να είναι ρυθμιστικός ανάμεσα στα κάθε λογής ιδεολογικά άκρα και όχι να ταυτίζεται με ένα εξ αυτών.
Θεωρώ δε ότι οι γενιές νεο-Ελλήνων που θα προκύψουν από την επιβολή τέτοιων ιδεοληψιών ως κρατικού εκπαιδευτικού δόγματος θα αποδειχθουν πολύ πιο δεκτικές/ελαστικές σε ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας ή εξωτερικών παρεμβάσεων από ο,τι π.χ. η γενιά του '40 ή ακόμη και του Πολυτεχνείου.
Στο κατω-κατω της γραφής γιατί να ενδιαφερθεί κανείς π.χ. για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της Ρόδου ή της Χίου αφού τα "κυριαρχικά δικαιώματα" είναι κάτι το τεχνητό που καταστρέφει την ειρήνη και την φιλία των λαών?
Και πώς να μην αντιτίθεται κανείς στην διατήρηση πληθυσμών με ελληνικά αισθήματα στην Κύπρο, αφού όπως τους δίδαξαν στο Πάντειο ούτε οι κύπριοι ούτε οι κρητικοί υπήρξαν έλληνες, αλλά τους κάναμε Έλληνες σε μία εποχή εντονου εθνικισμού και ιμπεριαλισμών?
-Ο Εθνικισμός ως πολιτικό κίνημα του 19ου αιώνα είναι όντως πρόσφατο φαινόμενο της ανθρώπινης ιστορίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Τα Έθνη ως ιστορικές οντότητες και η έννοια της Πατρίδας είναι κάτι πολύ ευρύτερο και κάθε άλλο παρά "πρόσφατο".
Ας αφήσουμε όμως στην άκρη της από μέρους σου σύγχυση αυτών των εννοιών και ας επανέλθουμε στο ερώτημα που έθεσα:
Θεωρείς ότι για το ανθρώπινο εφεύρημα της "Ιδιοκτησίας" χύθηκαν λιγότεροι ποταμοί αίματος από ο,τι για την ανέκαθεν πιο αφηρημένη έννοια του Έθνους?
Είσαι εξίσου πρόθυμος να κατακεραυνώσεις τον αιματοβαμμένο θεσμό της ιδιοκτησίας όπως έκανες με την έννοια του Έθνους?
Δεν με ενδιαφέρει ποια από τις δύο έννοιες πρωτοεμφανίστηκε ούτε ποια είναι η περισσότερο απτή και προσδιορίσιμη.
Με ενδιαφέρει όμως να καταδείξω πόσο επιλεκτικά χρησιμοποιούνται οι υψηλόφρονες διακηρύξεις περί κίβδηλων και αιματοβαμμένων αξιών ανάλογα με το προσωπικό συμφέρον ή την πολιτική ιδεολογία του καθενός...
"Πάμε τώρα στον εθνομηδενισμό. Υπάρχει πουθενά κάποιος να απαγορεύει να συνθέσει μία λέξη προκειμένου να ταυτίσει μία συγκεκριμένη ιδεολογία (στην περίπτωση μας);
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ εθνο-μηδενισμός όπως καταλαβαίνεις προέρχεται από δύο λέξεις:
Έθνος:όποια ερμηνεία θέλεις να του δώσεις
Μηδενίζω: θεωρώ και αντιμετωπίζω κάτι ως τελείως ασήμαντο
Άρα όταν κάποιος αντιμετωπίζει και θεωρεί ασήμνατο τον ορισμό του έθνους που πιστεύω εγώ τότε πως θα τον αποκαλέσεις;
Πολλές λέξεις άλλωστε κατασκευάστηκαν ανάλογα την εποχή. Όπως η λέξη Ναζισμός"
=================================
Akrita symfwnw. Otan to '99 protodiavasa biblioparousiaseis sthn Elef8erotypia panw se biblio tou G. Agelopoulou opou oi biblioparousiastes zhtousan aytole3ei
"to Kratos na dialysei to E8nos" gia na mporesei na ginei leitourgiko
den mporousa na brw kapoia dokimi le3h sthn ellhnikh gia na prosdiorisw ayto to neo ideologiko reyma.
8a htan endiaferon na psa3ei kapoios na 3anabrei to sygkekrimeno keimeno ths Eleftherotypias ka8ws synopsizei me poly wraio tropo ta dogmata twn E8nomhdenistwn se sxesh me to makedoniko kai ta 8emata e8nikhs taytothtas genikotera.
@Ανώνυμος 7:12
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ, νομίζω ότι υπερβάλετε.
Ένα βιβλίο έγραψαν, δεν επέβαλαν τις απόψεις τους στο έθνος ! Εσείς ή εγώ είμαστε ελεύθεροι να γράψουμε ένα ή πολλά άλλα βιβλία !
@Ανώνυμος 7:39
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σύγκριση των δύο εννοιών προσωπικά με ξεπερνά !
Δεν θεωρώ πάντως ότι είναι ομοειδείς έννοιες ούτε σε περιεχόμενο ούτε σε ιστορικό βάρος ! Με δυό λόγια, πιστεύω ότι δεν είναι συγκρίσιμες.
grsail άλλο σε ρώτησα και άλλο μου απάντησες. Συμφωνείς με τις εννοιολογικές ερμηνείες του "εθνικισμού" όπως αυτές δίδονται από ένα λεξικό και έναν σύγχρονο επιστήμονα παγκόσμιου κύρους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει από κάπου να ξεκινήσουμε ώστε να δούμε που συμφωνούμε και που όχι.
grsail σε ότι αφορά τον εθνομηδενισμό και το πως χρησιμοποιείται είναι θέμα του ιστορικού του μέλλοντος. Εγώ σου έδωσα την δικιά μου ερμηνεία που πιστεύω ότι είναι παραπλήσια και με άλλες.Και προσωπικά νομίζω ότι θα την βλέπουμε καθημερινά και αυξανόμενη γεωμετρικά σε ότι αφορά την χρήση της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Χομπσμπάουμ είπε ότι τα έθνη είναι επινοημένα. Αυτό δεν το θεωρείας ως "ασήμαντο" διότι μειώνει την συλλογική και ατομική ταυτότητα και κυρίως τον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό μιας ομάδας ανθρώπων που εκδηλώθηκε πριν τα Έθνη-Κράτη;
Μη βιάζεσαι να ζητήσεις συγνώμη, η Γραμμική Α δεν έχει διαβαστεί ακόμα, ή σωστότερα δεν έχει διαβαστεί προς ικανοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της επιστημονικής κοινότητας.
ΑπάντησηΔιαγραφήgrsail, "πολυπολιτισμικό" είναι (μερικοί ένθεν κακείθεν ίσως να μη το θέλουν) και το σύγχρονο εθνικό κράτος της Ελλάδας. Θα μου επιτρέψεις επιπλέον να προτιμήσω τα εθνικά κράτη, τουλάχιστον προς το παρόν όπου ο πλανήτης δε φαίνεται να θέλει να τα εγκαταλείψει, από τις αυτοκρατορίες τις οποίες αυτό αντικατέστησε.
Διάβαζε: "αυτά (τα εθνικά κράτη) αντικατέστησαν". Ξέχασα να τ'αλλάξω όλα από ενικό σε πληθυντικό.
ΑπάντησηΔιαγραφή:'''(
@akritas
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ότι είδες στην απάντησή μου δεν συμφωνώ.
Πιστεύω ότι σήμερα οποιαδήποτε συζήτηση περί εθνών είναι μάλλον παρωχημένη, υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθούμε. Η δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα μας από βορά (Σκόπια), Ανατολή (Θράκη, Αιγαίο) και νότο (Κύπρος) δεν μπορεί να μας παρασύρει σε γενικεύσεις. Άλλο το πρόβλημα της χώρας μας και άλλο η 'θεοποίηση' του εθνικισμού !
Θα έλεγα ότι η άποψη ότι τα έθνη είναι επινοημένα μου φαίνεται αρκετά κοντά με την αλήθεια αλλά δεν είμαι ειδικός, μια απλή άποψη εκφράζω. Εδώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και η μεγάλη σημασία της γλώσσας που είναι απαραίτητο υπόβαθρο για κάθε εθνική αναφορά !
Σημειώνω και πάλι ότι η προσκόληση στο 'εθνικό' ή στο 'εθνικιστικό' σήμερα αποτελεί μάλλον σπατάλη σκέψης και ενέργειας. Η πρόοδος για τους ανθρώπους δεν θα εκφραστεί πιά σε εθνικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο οικονομικών κέντρων ή συνασπισμών κρατών - αυτή είναι η άποψή μου.
Το Σκοπιανό για παράδειγμα δεν με θίγει τόσο στο εθνικό επίπεδο όσο στο επίπεδο της αίσθησης του δικαίου !
Η διαστρέβλωση της ιστορίας επίσης με ενοχλεί στο ηθικό και στο επιστημονικό επίπεδο, μεγαλώνουν ολόκληρες γενιές παιδιών στα Βαλκάνια με ενφυτευμένη στο κεφάλι τους μια μεγάλη ψευτιά που εξυπηρετεί κυρίως υπερατλαντικά συμφέροντα !
Αυτό με ενοχλεί ! Δεν είναι όμως ικανό να με αποπροσανατολίσει ή να με μετατρέψει σε εθνικιστή.
@Ανώνυμος 11:20
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν βλέπω σε τι θα σε βοηθήσει -σ' αυτό το θέμα- η ανάγνωση της γραμμικής Α.
Το κράτος μας _τείνει_ να γίνει πολυπολιτισμικό με μη 'αυτόχθονα' πληθυσμό της τάξεως του 10 έως 15 %. Αυτό αποτελεί για μας μεγάλο πλούτο και ανεπανάληπτη ευκαιρία αρκεί να διαχειριστεί σωστά !
grsail, αυτό που είπες για τη Γραμμική Α τι σχέση έχει; Εγώ απαντούσα στον πόστερ "μη βιάζεσαι να ζητήσεις συγνώμη" που ήθελε τη γλώσσα της γραφής ελληνική. Άιντε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κράτος μας ΕΙΝΑΙ πολυπολιτισμικό (αλλά όχι πολυεθνικό) από την ίδρυσή του.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες 2 δεκαετίες θα ξεπεράσει τα 3.500.000, η πλειοψηφία των οποίων με το παρόν νομοσχέδιο θα νομιμοποιηθεί και πολιτογραφηθεί με συνοπτικές διαδικασίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό προφανώς είναι "ανεπανάληπτη ευκαιρία" όσο ανεπανάληπτη ευκαιρία υπήρξε και η μετανάστευση των λαών της θαλάσσης για το κράτος των Χετταίων...
Άρα υποθέτω grsail ότι πηγαίνεις προς την άποψη του Χομπσμπάουμ τόσο όσο προς τον ορισμό του Έθνους αλλά και του Εθνικισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η απορία μου είναι η εξής:
Όπως γνωρίζεις ο Άντερσον όταν ανέπτυξε την θεωρία του περί "φαντασιακού έθνους" το εκανε βάση ερευνών στα Ασιατικά έθνη.
Σε ότι αφορά την Ελληνική του έρευνα η μία από τις δύο πηγές του , τις απόψεις της οποίας επαναλαμβάνει (σ. 116-117, 130), είναι ο E. Kedourie, που, καθώς είχε άγνοια (όπως και ο Anderson) της ελληνικής γλώσσας και ως εκ τούτου δεν είχε πρόσβαση σε ελληνικές πηγές, γνώριζε για τους Νεοέλληνες μόνο όσα μπορούσε να συμπεράνει γι' αυτούς από το γραμμένο στα γαλλικά «Υπόμνημα» του Κοραή.
H δεύτερη πηγή του είναι απ' ό,τι φαίνεται προφορική όπου ο Anderson σημειώνει ότι την αναφορά του στην ελληνική δημώδη γλώσσα της βυζαντινής περιόδου - αναφορά αναπόφευκτη και, προφανώς γι' αυτό, καταχωνιασμένη σε μια σύντομη υποσημείωση (σ. 63) αντιφατικά, αφού το πολιτισμικό είναι για τη θεωρία του ένα κύριο εθνοδιαμορφωτικό στοιχείο - την οφείλει «σε πληροφορία της βυζαντινολόγου Judith Herrin».
Αυτό το ανύπαρκτο εμπειρικό υλικό δεν εμπόδισε τον Anderson να ενσωματώσει στη θεωρία του και τη νεοελληνική περίπτωση. Πολύ περισσότερο δεν εμποδίζει ΔΥΣΤΥΧΩΣ τον κύριο επιμελητή του βιβλίου.....Αντώνη Λιάκο, πανεπιστημιακό καθηγητή της Ιστορίας, να εκθειάζει «την εμβέλεια, το βάθος και την πυκνότητα της εμπειρικής τεκμηρίωσης» του Anderson και να επαναλαμβάνει θαυμαστικά τις απόψεις του περί νέου Ελληνισμού.
Γιατί να μην υπάρχει και μια παρόμοιa περίπτωση και στον Χομπσμπάουμ;
Δηλαδή ανύπαρκτες πηγές, μη γνώση της Ελληνική γλώσσας κλπ
Σημειώνω ότι στον Χομπσμπάουμ άμεσα έχει απαντήσει ο Κοντογιώργης και έμμεσα ο Άντονι Σμιθ(όπως και γενικά στους νεωτεριστές/μετανεωτεριστές).
Ακρίτα, αν και ξέρεις περισσότερα για το θέμα (και το ερευνώ) έχω δύο σοβαρές ενστάσεις που αποτελούν και ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Μήπως τα συμπεράσματά μας είναι ΚΑΙ συνάρτηση του τρόπου με τον οποίο ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ να δούμε τα δεδομένα, ώστε η τελική ερμηνεία τους αποτελεί ΣΥΝΘΕΣΗ του ΤΡΟΠΟΥ προσέγγισης ΚΑΙ των δεδομένων?
2) Μήπως ΟΛΕΣ οι σχολές της Κοινωνιολογίας ΕΙΝΑΙ αναγκαίες και η αλήθεια εξάγεται μετά από ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ και ΣΥΝΘΕΣΗ των απόψεων, αντί στείρας υποστήριξης ενός μόνο τρόπου προσέγγισης?
Το λέω γιατί το έχω δει να ισχύει ΚΑΙ αλλού.
Επίσης η ιδέα ενός "φαντασιακού έθνους" ΔΕΝ αποκλείει το ότι η ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ και ΠΡΑΚΤΙΚΗ υπόσταση της "φαντασιακής" φύσης του είναι ΕΞΙΣΟΥ υπαρκτή με π.χ. την ύπαρξη του "ΕΓΩ" στην ψυχολογία.
Εχεις σκεφτεί το θέμα της ΑΜΥΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ όμως? Γιατί να σε πειράζει, ή να πειράζει γενικά η ΜΙΑ άποψη? Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ερευνηθεί η κληροδότηση πολιτιστικής ή εθνικής συνέχειας, που ΔΕΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ τις ασυνέχειες, ΟΥΤΕ εξαρτάται από το αν ή όχι ισχύει.
@akritas
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ,
Η θέση μου είναι η εξής απλή :
Η γλώσσα είναι βασικότατο στοιχείο της υπόστασης ενός έθνους διότι στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς κοινή γλώσσα δεν μπορούμε να μιλάμε για έθνη.
Είτε εφεύρημα είναι η έννοια του έθνους είτε όχι τα έθνη σήμερα είναι υπαρκτά και απολύτως σεβαστά (όλα) !
Η ιστορική ενδυνάμωση της έννοιας του έθνους θεωρώ ότι έχει τις πρώτες εκφάνσεις της τον 15ο αιώνα.
Δεν θεωρώ ότι τα έθνη και ο εθνικισμός αποτελούν γενικά κινητήρια δύναμη της ιστορίας, είναι μια πολιτική ή κοινωνιολογική έννοια και αυτό είναι όλο !
Ακόμα και το τρίτο Ράιχ του Χίτλερ ως μύχιο και βασικό όραμα είχε την δημιουργία ενός ενοποιημένου πολυεθνικού κέντρου ! (είναι γνωστός ο ανυπόκριτος σεβασμός των φανατικών ναζί για το δικό μας έθνος).
Ο ευγενής Πατριωτισμός που σιγά - σιγά εκπίπτει και καταντά εθνικισμός αποτελεί σήμερα επικίνδυνη επιλογή και τροχοπέδη σε όλους τους τομείς, αποπροσανατολίζοντας την σκέψη και τις πραγματικές προτεραιότητες των ανθρώπων !
grsail οι Σλαβόφωνοι Μακεδόνες, οι Τουρκόφωνοι Καρμανλήδες και Πόντιοι, οι Αλβανόφωνοι Αρβανίτες που πολέμησαν για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό δεν στηρίζουν την άποψη για την γλώσσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριο συστατικό μιας εθνότητας ήταν, είναι και θα είναι η βούληση και η συνείδηση.
Από εκεί και πέρα ο εθνικισμός και αυτός μία ιδεολογία είναι, και με τα κακά του και τα καλά του. Ο σωστός εθνικισμός είναι και πατριωτισμός σύμφωνα με πολλούς μελετητές μεταξύ άλλων και ο Παπαναστασίου.
Είδες πως τον ερμηνεύουν τόσο ο Σμιθ αλλά και το λεξικό της UNESCO. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνεία.
Μήπως και αυτός(ο εθνικισμός) είναι θύμα ερμηνείας από κάποιους που υποστηρίζουν δογματικά μία άλλη ιδεολογία π.χ μετανεωριτική ;
Ομαδεόν δεν σε καταλαβαίνω και πολύ καλά τι ρωτάς και για ποιο ζήτημα. Έβαλες πολύ ψυχολογία μέσα και δεν σε πιάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι αυτό είναι ορθό αλλά η κοινή γλώσσα δεν πρέπει να παραβλέπεται όταν εξετάζονται τέτοια θέματα, τα περί (κοινής) βούλησης και συνείδησης φυσικά και έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους, … με την ευκαιρία μου θύμισες :
ΑπάντησηΔιαγραφή…
Σ' ανατολή και δύσι, και νότον και βοριά,
για την πατρίδα όλοι, νάχωμεν μια καρδιά.
Στην πίστιν του καθ' ένας, ελεύθερος να ζη,
στην δόξαν του πολέμου, να τρέξωμεν μαζί.
Βουλγάροι κι' Αρβανήτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή,
…
Αυτό το μεγαλειώδες Βαλκάνιο όραμα εγώ δεν θα τολμούσα να το ονομάσω ‘εθνικιστικό’ ούτε καν ‘εθνικό’ !
Ο εθνικισμός από μόνος του –κατά την γνώμη μου πάντα- δεν μπορεί να συστήσει ιδεολογία. Επίσης είναι εντελώς άχρηστος (αν όχι επιζήμιος) στην προσπάθεια ανάλυσης και κατανόησης της σύγχρονης εποχής.
Οι έννοιες ‘νεοτερικό’ και ‘μετανεοτερικό’ και αυτοί που τις χρησιμοποιούν κατά κόρον προσπαθώντας να τους δώσουν σώμα και σημασία, μου δημιουργούν δυσπιστία και επιφυλακτικότητα δεν είμαι όμως έτοιμος να συζητήσω τέτοιο θέμα.
Πάντως σε τελευταία ανάλυση όλα είναι θέμα ερμηνείας … αυτό που πάντα προέχει είναι το θετικό πνεύμα και η διατήρηση των βασικών ανθρωπιστικών αξιών που είναι κοινές στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου …
@grsail
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ακόμα και το τρίτο Ράιχ του Χίτλερ ως μύχιο και βασικό όραμα είχε την δημιουργία ενός ενοποιημένου πολυεθνικού κέντρου !"
Όντως...H κατάργηση των ευρωπαϊκών εθνικών κρατών και η δημιουργία μίας Φεντεραλιστικής Ευρώπης υπήρξε μία από τις προτεραιότητες του Γ' Ράιχ.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι θέσεις που διατύπωνε o Heinrich Himmler σε ζητήματα μειονοτήτων και εθνικής ταυτότητας:
"Κατά την αντιμετώπιση των ξένων εθνοτήτων στην Ανατολική Ευρώπη ενα πράγμα πρέπει να έχουμε κατά νου: να αναγνωρίζουμε και να προωθούμε την ιδιαίτερη ταυτότητα όσο το δυνατόν περισσοτέρων εθνοτήτων... άρα να αναγνωρίζουμε όχι μόνον τους Πολωνούς και Εβραίους αλλά και οποιες άλλες εθνοφυλετικές κατηγορίες μπορεί να βρεθούν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όχι μόνον δεν έχουμε κανέναν απολύτως συμφέρον στο να είναι εθνικώς ομοιογενής ο Ανατολικός χώρος, αλλ' απεναντίας έχουμε μέγιστο συμφέρον να τον διασπάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα και εθνότητες. Αλλά και αυτές ακόμη τις εθνότητες , δεν μας συμφέρει να τις καταστήσουμε ενιαίες και μεγάλες να τους αναπτύξουμε ισχυρά εθνική συνείδηση και εθνικό πολιτισμό, αλλά αντιθέτως, μας συμφέρει να τις διαλύσουμε σε απειράριθμες μικρότερες φυλετικές ομάδες και μόρια"
------------------------------
Την ίδια περίοδο ο κατοχικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος ευαγγελιζόταν από τις στήλες της εφημερίδας "Ελεύθερο Βήμα" του Λαμπράκη "την φιλία και τη συνεργασία των λαών" για την θεμελίωση μίας "Νέας Ευρώπης" χωρίς σύνορα.(Σημείωση: Αργότερα το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα των συνεργατών της Κατοχής άλλαξε όνομα και αφεντικό συνεχίζοντας το θεάρεστο έργο του μέχρι σήμερα)
"Ο ευγενής Πατριωτισμός που σιγά - σιγά εκπίπτει και καταντά εθνικισμός αποτελεί σήμερα επικίνδυνη επιλογή και τροχοπέδη σε όλους τους τομείς, αποπροσανατολίζοντας την σκέψη και τις πραγματικές προτεραιότητες των ανθρώπων !"
ΑπάντησηΔιαγραφή---------------
O ευγενής Πατριωτισμός αποτελεί επικίνδυνη επιλογή...
Αυτή είναι η άποψή ενός νέου ανθρώπου που μέσα από το ελληνικό πανεπιστήμιο κατόρθωσε να απαλλαγεί από την επικίνδυνη ψευδαίσθηση της Πατρίδας ή μήπως ήθελες να πεις κατι διαφορετικό και απλώς δεν το διατύπωσες τόσο ξεκάθαρα?
(Στην πρώτη περίπτωση επιβεβαιώνεις την εικόνα που είχα σχηματίσει για την ιδεολογική ταυτότητα της κυρίας Δραγώνα και των οπαδών της.)
Οφείλω πάντως να σημειώσω πως τα όρια μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού είναι μάλλον συγκεγχυμένα και εξαρτώνταi από τα υποκειμενικά κριτήρια του καθενός. Τα κριτήρια π.χ. της κυρίας φραγκουδάκη kai του Καρατζαφέρη τείνουν προς τα άκρα της Γκαουσιανής :-)
Το μόνο βέβαιο είναι πως όσο αποδομείται ο κεντρώος υγιής χώρος τόσο θα ενισχύεται το δίπολο φανατικών Εθνομηδενιστών & Σωβινιστών...
Πάμε τώρα να δούμε τι άλλο υποστήριζε ο Ρήγας Βελεστινλής:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.rhigassociety.gr/ImagesArchive/eik4.jpg
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ,
ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΜΠΟΓΔΑΝΙΑΣ ..
.... Ὁ λαός, ἀπόγονος τῶν Ἑλλήνων, ὅπου κατοικεῖ τὴν Ρούμελην, τὴν Μικρᾶν Ἀσίαν, τάς Μεσογείους νήσους καὶ τὴν Βλαχομπογδανίαν, καὶ ὅλοι ὅσοι στενάζουν ὑπὸ τὴν δυσφορωτάτην τυραννίαν τοῦ ὀθωμανικοῦ βδελυρωτάτου δεσποτισμοῦ, ἢ ἐβιασθησαν νὰ φύγουν εἰς ξένα βασίλεια διὰ νὰ γλυτώσουν ἀπὸ τὸν δυσβάστακτον καὶ βαρὺν αὐτοῦ ζυγόν, ὅλοι, λέγω, χριστιανοὶ καὶ τοῦρκοι, χωρὶς κανέναν ξεχωρισμὸν θρησκείας (ἐπειδὴ ὅλοι πλάσματα Θεοῦ εἶναι καὶ τέκνα τοῦ πρωτοπλάστου), στοχαζόμενοι ὅτι ὁ Τύραννος, ὀνομαζόμενος Σουλτάνος, κατέπεσεν ὁλοτελως εἰς τάς βρωμερὰς θηλυμανεῖς ὀρέξεις του, ἐπερικυκλώθη ἀπὸ εὐνούχους καὶ αἱμοβόρους ἀμαθεστάτους αὐλικούς, ἀλησμόνησε καὶ κατεφρόνησε τὴν ἀνθρωπότητα, ἐσκληρύνθη ἡ καρδία του κατὰ τῆς ἀθωότητος, καὶ τὸ πλέον ὡραιότερον βασίλειον τοῦ κόσμου, ὅπου ἐκθειάζεται πανταχόθεν
ἀπὸ τοὺς σοφούς, ἐκατήντησεν εἰς μίαν βδελυρὰν ἀναρχίαν, τόσον, ὅπου κανένας, ὁποιασδήποτε τάξεως καὶ θρησκείας, δὲν εἶναι σίγουρος μήτε διὰ τὴν ζωήν του, μήτε διὰ τὴν τιμήν του, μήτε διὰ τὰ ὑποστατικά του, ἀλλὰ ὁ πλέον ἥσυχος, ὁ πλέον ἀθῶος, ὁ πλέον τίμιος πολίτης κινδυνεύει εἰς κάθε στιγμὴν νὰ γένη ἐλεεινὴ θυσία τῆς τυραννικῆς φαντασίας ἢ τῶν ἀγρίων τοποτηρητῶν καὶ
ἀναξίων μεγιστάνων τοῦ Τυράννου ἤ, τέλος (ὅπερ καὶ συνεχεστέρως συμβαίνει), τῶν κακότροπων θηριωδέστατων μιμητῶν του, χαιρόντων εἰς τὸ ἀτιμώρητον κρῖμα, εἰς τὴν σκληροτάτην ἀπανθρωπότητα, εἰς τὴν φονοκτονίαν, χωρὶς καμμίαν ἐξέτασιν καὶ χωρὶς καμμίαν κρίσιν.
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Άρθρο 1: Η Ελληνική Δημοκρατία είναι μί-
α, μ΄ όλον οπού συμπεριλαμβάνει εις τον
κόλπον της διάφορα γένη και θρησκείας δεν
θεωρεί τας διαφοράς των λατρειών με εχθρι-
κόν μάτι είναι αδιαίρετος, μ΄ όλον οπού πο-
ταμοί και πελάγη διαχωρίζουν ταις επαρχί-
αις της, αι οποίαι όλαι είναι συνεσφιγμένον
αδιάλυτον σώμα.
----
Αυτά γράφονταν τότε που δεν είχε υπήρχε ακομη το ελληνικό εθνος.
Ας δούμε τι γράφεται σήμερα που υπάρχει(?):
"Οι πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας στα Βαλκάνια και η αναθεώρηση του παρελθόντος που συνεπάγονται(!) οδήγησαν τις βαλκανικές ιστοριογραφίες σε μια αναζήτηση του «κοινού» παρελθόντος, των κοινών ιστορικών εμπειριών της βυζαντινής και της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της «κληρονομιάς» τους στη θρησκευτική, πολιτισμική και θεσμική σφαίρα.
Η νέα αυτή τάση σημαίνει αναθεώρηση της βασικής, κοινής στα βαλκανικά εθνικά κράτη (πλην του τουρκικού, βεβαίως) ερμηνείας της οθωμανικής κληρονομιάς: ότι η οθωμανική περίοδος της ιστορίας τους υπήρξε μια «αλλότρια» επιβολή στις αυτόχθονες χριστιανικές κοινωνίες που είχε τη μορφή «ζυγού»...
"
“Αλλότρια” σε εισαγωγικά η οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία βέβαια δεν ήταν καν “ζυγός” (σε εισαγωγικά και αυτός). Όταν οι ιστορικοί, όπως η κα. Κουλούρη, γράφουν τέτοιες αρλούμπες με την επιχορήγηση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ και τις επιβάλλουν στο ελληνικό κράτος ως επίσημο εκπαιδευτικό δόγμα δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει ιδιαίτερα η ιδεολογική σύγχυση σε ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας, πατριωτισμού ή σωβινισμού μεταξύ των νέων αποφοίτων του ελληνικού πανεπιστημιου...
@Ανώνυμος 4:32
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσεξε ! είπα : " ... που σιγά - σιγά εκπίπτει και _καταντά_ εθνικισμός ... " , αυτή είναι η ουσία της πρότασής μου !
Πραγματικά, δεν το διατύπωσα όπως έπρεπε ...
YG:
ΑπάντησηΔιαγραφή"(είναι γνωστός ο ανυπόκριτος σεβασμός των φανατικών ναζί για το δικό μας έθνος)."
Τόσο ανυπόκριτος που το γερμανικό κράτος έφτασε στο σημείο να μοιράζει τις θεωρίες του Φαλμεράυερ με την μορφή εκλαικευμένων φυλλαδίων στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής...
Θα μου πεις βέβαια πόσο χειρότερα μπορεί να ήταν τα φυλλάδια αυτά σε σύγκριση με τα αποκρουστικά, φασίζοντα και ρατσιστικά δημοσιεύματα του ..."αντι-ρατσιστικού" Tύπου στην Ελλάδα?
http://3.bp.blogspot.com/_GOJP6BkWmXY/S0MiwunDCjI/AAAAAAAAUBI/mg5GNIkVw3o/s1600-h/temp5.JPG
@Ανώνυμος 4:06
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Himler δεν είναι και τόσο καλή αναφορά διότι εκτός από αυτό έχει πει και έχει κάνει πολλά άλλα !
Αυτό που -πρωτόγονα ίσως- προσπαθώ να πω είναι ότι στην πραγματικότητα τότε, πίσω από τον ακραίο (όσο και ηλίθιο) εθνικισμό της Γερμανίας κρύβονταν πολύ βαθύτερες και ισχυρότερες Ιστορικές τάσεις. Η απίστευτη γκάφα του μισότρελου λοχία να επιτεθεί στην Ρωσία τα κατέστρεψε όλα !
Έτσι η Ευρώπη παρ' όλη την κυριαρχία της στον χάλυβα και τον άνθρακα έχασε τον πόλεμο και σήμερα είναι εξευτελιστικά υποτελής στους υπερατλαντικούς 'φίλους' !
@Ανώνυμος 4:57
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σύγχιση που παρατηρείται στην χώρα μας από συστάσεως κατά την άποψή μου οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες :
(a) οι ηγέτες της και η ημιτελής (εν ήδει Μαντάμ Σουσού) στική της τάξη υπήρξαν εξαρτώμενες και σε πολλές περιπτώσεις απροκάλυπτα ξενόδουλες (ακόμα και ο Μιαούλης υπό της έμμεσες επιταγές των Βρετανών έκαψε τον Ελληνικό στόλο ...)
(b) Η χώρα για πολλούς λόγους δεν κατάφερε δυστυχώς να απορροφήσει ή έστω να διατηρήσει κανένα από τα -εκτός Αθήνας- εθνικά της κέντρα, δηλαδή ούτε την Πόλη ούτε την Ιωνία ούτε την Αλεξάνδρεια ούτε καν την Κύπρο ...
Η χώρα απέμεινε μετά το '22 χωρίς κρίσιμη μάζα οπότε και ο τρόπος που κοιτά τον εαυτό της είναι μισερός.
@Ανώνυμος 5:12
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα με κάνει να αλλάξω άποψη η διαταγή κάποιου στρατιωτικού διοικητή (του γνωστού ... αγροφύλακα μήπως ;)
Όλη η διανόηση της Γερμανίας από τον 15ο αιώνα είναι εξαιρετικά λεπταίσθητη σε οτιδήποτε γνήσια Ελληνικό !
Ο εθνομηδενισμος ειναι η ιδεολογια ηλιθιων ανθρωπων που δεν ξερουν τι τους γινεται και δεν ενδιαφερονται καθολου για την προοδο της πατριδας του. Πως ειναι Ελληνες οι συγκεκριμενοι , δεν ειναι τυχαιο. Ειναι αποδειξη του χαμηλοτατου ελληνικου επιπεδου για το οποιο υπαρχουν ιστορικες εξηγησεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗλιθιες ιδεολογιες ειναι οι ιδεολογιες του κομμουνισμου , της αναρχιας η παρανομιας η ημιαναρχικης παρανομιας , ακομα και του λεγομενου "εθνικου καπιταλισμου" , του αντικαπιταλισμου . Φυσικα ηλιθιο ειναι και το συνδρομο καταδιωξης και η αναγκη ενας λαος να νιωθει ενοχες.
ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ , ΛΑΟΣ , ΣΥΡΙΖΑ , ΝΔ , ΧΑ , Δραση , Οικολογοι , ΟΤ
ποιοι απο ολους αυτους τους χωρους μπορει να θεωρηθουν σοβαροι ;
Ποιοι δεν ειναι φορεις ηλιθιας ιδεολογιας και ηλιθιων ανθρωπων ;
Οι κομμουνιστες του Συριζα η ΚΚΕ ;
Οι Λαικιστες του Λαος με ηλιθιες οικονομικες αποψεις ;
Οι Λαικιστες του Πασοκ με αντικαπιταλιστικη λογικη , κομματικο κρατος , εθνομηδενισμο και υποστηριχτες μετρων που χωρις καμια λογικη και σοβαρη μελετη δεν φερουν προοδο. Με ηλιθιες λογικες ηλιθιων ανθρωπων τις υποστηριζουν.
Με τους Ψευτοφιλελευθερους κατ'ονομα , Πασοκους στην πραγματικοτητα ;
Με ΧΑ , Ανταρσιες κτλ ;
Με την ΝΔ των φοβικων συνδρομων που δεν πραττει και συμπεριφερεται ως Πασοκ ;
Συγνωμη αλλα ποιες ειναι οι σοβαρες φωνες ;
Για την κ.Δραγωνα η οποια ασχολειται με την βιομηχανια του εθνομηδενισμου , και της μεταναστευτικης πολιτικης (στην οποια ειναι και μερος τα προγραμματα παιδειας ) των λεφτων και της μασας , τι να σχολιασει καποιος.
"
Ακόμα και το τρίτο Ράιχ του Χίτλερ ως μύχιο και βασικό όραμα είχε την δημιουργία ενός ενοποιημένου πολυεθνικού κέντρου ! (είναι γνωστός ο ανυπόκριτος σεβασμός των φανατικών ναζί για το δικό μας έθνος).
"
Που να μην το σεβονταν το ελληνικο εθνος δηλαδη τους Ελληνες.
Καλα βρε παιδια , σκεφτεστε πριν γραψετε κατι ;
grsail, όταν λες "15ο αιώνα" τι έχεις στο μυαλό σου; Αν έλεγες 18ο-19ο θα συμφωνούσα, όμως δεν έχω ιδέα τι ιδέες :) μπορεί να είχαν οι "Γερμανοί" για τους "Έλληνες" το 15ο αιώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που δεν είμαι και σίγουρος αν γενικότερα οι Ευρωπαίοι πριν τη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 είχαν σε φοβερή υπόληψη τους "αιρετικούς Έλληνες" (παρόλο που τους θεωρούσαν απογόνους των αρχαίων που ένταξει, αναγνώριζαν ότι κάτι τους έδωσαν, ακόμη και αν δεν ήταν καλύτεροι των Ρωμαίων) σε σύγκριση με τους, ομολογουμένως μη-Χριστιανούς, Τούρκους π.χ.
Ωραία λοιπόν. Τώρα όμως που αποκαταστήσατε την αλήθεια για τα χαλκευμένα κείμενα, αποκαταστήστε επιτέλους και την παντέρμη την ελληνική γλώσσα στον τίτλο της ανάρτησης αυτής. Η Δραγώνα κάνει γενική της Δραγώνα! Είναι βέβαια γεγονός ότι ειδικά οι πατριωτικού περιεχομένου συζητήσεις προκαλούν στην ορθογραφία και στο συντακτικό έναν πανικό, μιά ντροπή, μιά τάση απόδρασης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πιο ευτυχισμένος βλάκας πρέπει να είναι ο ειδικός. .
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εποχή της απόλυτης εξειδίκευσης είναι το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του μάπα- είναι παρατηρημένο ότι όσο πιο ηλίθια τα άτομα τόσο περισσότερο λατρεύουν τη ρουτίνα και την επανάληψη των ίδιων πράξεων.
Ο στενοκέφαλος ειδικός μπορεί επαναλαμβάνοντας διαρκώς τα ίδια πράγματα να φτάσει ψηλά- κατά τον Μπερνάρντ Σο, «μόνο ένας στενόμυαλος βλάκας γίνεται πολύ καλός ειδικός».
Έτσι κι αλλιώς, μεγάλος αριθμός πράξεων εκτελείται αυτόματα, χωρίς σκέψη- όπως ο εξασκημένος πιανίστας πατάει τα πλήκτρα χωρίς να σκέφτεται ή ο φροϊδικός περιπατητής φτάνει στον προορισμό του χωρίς να σκέφτεται ποιους δρόμους θα ακολουθήσει.
Ούτε ο ειδικός σκέφτεται, έχει έτοιμες λύσεις- εφαρμόζει το εντός του αποθηκευμένο «πρόγραμμα» και δεν αντιμετωπίζει κάθε περιστατικό ξεχωριστά.
Διονύσης Χαριτόπουλος στο “Εγχειρίδιο Βλακείας”
Ο αγαπητός Ακρίτας,αφού αναγκάστηκε να παραδεκτεί το παιδαριώδες του λάθος,και συμπαρέσυρε στο λάθος εκαντοτάδες συναγωνιστές του,φτιάχνοντας ανέλπιστα το προφίλ της κοσμοπολίτισας Δραγώνας και του συναφιού της...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μας απαντήσει πλέον αν τον εκφράζουν ακόμη ή όχι οι συκοφαντίες για δωσιλογισμό που έλεγε για το μεγαλειώδη αγώνα του EAM-ΕΛΑΣ και μάλιστα ισχυριζοταν οτι έχει και φωτογραφίες.Την στιγμή που ΟΥΔΕΙΣ ιστορικός(π.χ ο ακροδεξιός Καλύβας)δεν δέχεται τα συκοφαντικά γραψίματα του.
Αράγε θα αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη για αυτό το ζήτημα ή χρειάζεται να κάνει το πολύ καλό-αν και κάπως στείρα αντιφασιστικό- jungle report ή κάποιος άλλος καινούργια ανάρτηση;;
Ιδου οι συκοφαντίες...
"Άρα υπάρχει εμπλοκή του ΕΛΑΣ με τις δυνάμεις κατοχής. Άλλωστε σου έχω δείξει και φωτογραφίες κατά το παρελθόν."
http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/09/blog-post_04.html
Οσοι παρακολουθούν τα εθνικιστικά μπλογκς να ξέρουν οτι βασίζονται στο Ψέμμα και στην Απάτη.
Οταν παραδέχονται τα ψεύδη τους είναι γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Κ.
υ.γ Ευχαριστώ για την φιλοξενια.Είτε πάρω απάντηση είτε όχι δεν θα ξαναγράψω.
Αν έχεις όντως λάθος (η πηγή βλέπεις που το διαπίστωσες για μένα είναι αναξιόπιστη και μη αντικειμενική)μαγκιά σο που το παραδέχτηκες Ακρίτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχε υπόψη σου όμως ότι έχει γίνει κατάχρηση της ειλικρίνειάς σου από τους αριστερούς.
Αν δείς το post απο πάνω θα καταλάβεις. Μέχρι και παλαιότερη ανάρτηση για τον ΕΑΜ-ΕΛλάς αναφέρει ο κολλημένος ο άλλος.
3:04 δεν με απασχολεί πως το μετέφρασαν ή μεταφράζουν οι άλλοι την πράξη μου αυτή. Όσο για υτόν του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ όπως είδες απέφυγα να του απαντήσω γιατί πολύ απλά και παλιός γνώριμος είναι και τις απόψεις μου ξέρει. Άλλωστε μόνο και μόνο που χαρακτηρίζει ακροδεξιό τον Καλύβα τα λέει όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφή