Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ψήφος μεταναστών συνταγματική εκτροπή;

του Πάτροκλου Γεωργιάδη

Είναι επιτρεπτό από το Σύνταγμα να εξομοιώνονται ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές οι μετανάστες με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες;

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες που συμπλήρωσαν 5 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα και για την αναγνώριση σε αυτούς δικαιώματος ψήφου στις προσέχεις αυτοδιοικητικές εκλογές βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του στη Βουλή. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε και το αρμόδιο υπουργείο αφήνει να διαρρεύσει ότι τελικά δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους βασικούς άξονες της νομοθετικής του πρωτοβουλίας. Το θέμα είναι, όμως, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να κλείνει τα αφτιά της όχι πλέον μόνο στις έντονες αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, που καταγράφηκαν τόσο μέσα από τη διαβούλευση όσο και μέσα από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις παραινέσεις των ίδιων των συμβούλων της, των ανθρώπων στους οποίους εκείνη προσέφυγε για να κάνει σωστά τη δουλειά της, διαφυλάσσοντας πλήρως τους θεσμούς.

Και όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι έγκριτοι συνταγματολόγοι, με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο και αδιαμφισβήτητη εμπειρία στα θέματα αυτά, όπως ο καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικού Δικαίου, ο οποίος, μάλιστα, ανέλαβε την υποστήριξη των επιστημονικών επιτροπών που θα ασχοληθούν με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, τότε ο προβληματισμός που γεννάται είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Πιο συγκεκριμένα, αν ανατρέξουμε στο Συνταγματικό Δίκαιο του κ. Δ. Τσάτσου και ειδικότερα στον τόμο Γ΄, Θεμελιώδη Δικαιώματα, 1988, σελ. 164, βλέπουμε να αναπτύσσεται ......
επιστημονικός προβληματισμός σχετικά με το αν φορείς των πολιτικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι μόνο Έλληνες πολίτες ή αν μπορούν να είναι και αλλοδαποί.

Στον επιστημονικό διάλογο ο καθηγητής Τσάτσος παίρνει σαφώς θέση υπέρ της αντισυνταγματικότητας του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως φαίνεται και από το σχετικό απόσπασμα:
Και συνεχίζει ο καθηγητής την επιχειρηματολογία του, λέγοντας ότι
«Ο Γ. Βλάχος (σ. 59-60), βασιζόμενος στη διατύπωση του άρθρου 102 § 2 που δεν μνημονεύει την ιδιότητα του “Έλληνα πολίτη” ως προϋπόθεση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δέχεται πως φορέας αυτού του δικαιώματος είναι και ο αλλοδαπός. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε πως το Σύνταγμα και αυτό το δικαίωμα το επεφύλαξε μόνο στους Έλληνες πολίτες».

Καταλήγει, λοιπόν, ο έγκριτος σύμβουλος του κ. Ραγκούση:
«αυτό προκύπτει και από το άρθρο 29 § 1 του Συντάγματος (δικαίωμα ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα) που ρητά ισχύει μόνο για τους Έλληνες πολίτες». Και τούτο διότι «συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές έξω από την αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων μόνο θεωρητικά είναι νοητή στην Ελλάδα και μόνο στη βάση της παραγνώρισης της πολιτικής πραγματικότητας».

Κατόπιν αυτών, είναι άξιο απορίας πώς προχωρά η κυβέρνηση στην καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου για τους μετανάστες, όταν έχει τόσο ισχυρές και αξιόπιστες αντιδράσεις στους κόλπους της. Όταν οι ίδιοι οι σύμβουλοί της, που, αν μη τι άλλο, δεν έχουν άλλου είδους πολιτικά κίνητρα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επαπειλούμενη συνταγματική εκτροπή. Αλλά και περαιτέρω, είναι επιτρεπτό από το Σύνταγμα να εξομοιώνονται ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές οι μετανάστες με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι έχουν αποκτήσει το δικαίωμα αυτό στο πλαίσιο της καθιέρωσης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Μπορεί, π.χ., ένας μετανάστης να ασκεί δημόσια εξουσία εκλεγόμενος δημοτικός σύμβουλος σε ένα μεγάλο δήμο, από αυτούς που θα προκύψουν βάσει του σχεδίου «Καλλικράτης»; Δεν είμαστε νομικοί, αλλά για ορισμένα ερωτήματα όπως τα παραπάνω δεν χρειάζεται να είναι κάποιος συνταγματολόγος για να δώσει πειστικές απαντήσεις.
«Η αναγνώριση τέτοιων δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς προϋποθέτει συνταγματική μεταβολή. Τελικά, η συνταγματική μεταβολή, που θα ήταν αναγκαία για την αναγνώριση ενός τέτοιου δικαιώματος για τους αλλοδαπούς, δεν συντελέσθηκε. Η σχετική συζήτηση, όμως, έκανε πολύ ορατή τη σχέση του ρόλου που το Σύνταγμα αναγνωρίζει στον άνθρωπο που μετέχει στις κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες με τον πραγματικό ρόλο που ο άνθρωπος διαδραματίζει στις οικονομικές διαδικασίες ενός κοινωνικού συνόλου».


Το βέβαιο είναι, πάντως, πως η εμπειρία αποδεικνύει ότι κάθε πολιτική πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί ως σήμερα ενάντια στην κοινωνία και την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας ακόμη κι αν γίνει νόμος του κράτους δεν καταφέρνει να εφαρμοστεί τελικά στην πράξη και να μακροημερεύσει.

Πηγή:Επίκαιρα

5 σχόλια:

  1. ΔΙΑΔΟΣΕ ΤΟ

    ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ:
    1) ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΑ (ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ)
    2) ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
    3) ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
    4) ΤΕΛΗ
    5) ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ (ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ)
    6) ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΤΣΕΣ ΑΛΛΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
    ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑΤΗ ΝΙΚΗ
    ΚΑΤΩ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
    ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
    «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακρίτα ξέρεις αν ειναι να γίνει καμία διαμαρτυρία στη θεσσαλονίκη;

    Μέχρι στιγμής μόνο για την Αθήνα έχω δει ανακοινώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο Αθήνα μέχρι στιγμής.
    Και αυτό επιφυλλάσομαι διότι με την ΠΕΡΙΕΡΓΗ κατάληψη της πρυτανείας από τους αναρχοφασίστες ίσως και να ματαιωθεί από το υπουργείο του ΠΡΟ.ΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι οργανωτές προσπαθούν να αποφύγουν την προβοκάτσια που πάνε να στήσουν οι γνωστοί-άγνωστοι και άλλαξαν το τόπο συγκέντρωσης όπου πλέον θα είναι η πλατεία Κολοκοτρώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. EAN MEN DEN KSEROUN TI KANOUN TOTE DEN KANOUN GIA KYBRNHSH. EAN DE KSEROUN TOTE EINAI EPIKYNDYNH GIA TO ETHNOS. H PROPAGANDA METAMORFOSE TO NOMOSXEDIO GIA THN PAROXI ITHAGENIAS [ SE SKLHRENOUN TA METRA GIA THN APOKTISI ITHAGENIAS ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.