Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Η Γερμανική στολή στη ναφθαλίνη. Επιβιώσεις του δοσιλογισμού στη Μακεδονία, 1945-1974

"Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη" πραγματεύεται το ζήτημα της συνεργασίας, όταν πλέον ο κατακτητής είχε εγκαταλείψει τη χώρα, αφήνοντας πίσω την πλειονότητα όσων για διάφορους λόγους συμπαρατάχθηκαν μαζί του και υποβοήθησαν το έργο του στο διάστημα που μεσουρανούσε στο ευρωπαϊκό στρατιωτικό στερέωμα. Η απελευθέρωση της Ελλάδας σήμανε την αρχή του τέλους για τους κάθε λογής συνεργάτες και συνοδοιπόρους του Γ΄ Ράιχ, δεδομένου πως η μέχρι τότε παρουσία των κατακτητών αφενός "νομιμοποιούσε" το ρόλο τους και αφετέρου τους άφηνε ευρέα περιθώρια δράσης, προστατευμένης πάντοτε από τη δύναμη πυρός των γερμανικών όπλων.

Τι απέγιναν λοιπόν όλοι εκείνοι που έως τότε είχαν επιλέξει να αντιπαρατεθούν με τους συμπατριώτες τους και όχι με τους εισβολείς, όταν έπαψε να υφίσταται αυτή η πολεμική ομπρέλα προστασίας και οι Έλληνες ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας και της ζωής τους;

Ποια στάση έλαβε η ελεύθερη πλέον πολιτεία ενώπιον του μείζονος δοσιλογικού φαινομένου, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου, κολάζοντας τις πράξεις που θα αποδεικνύονταν εθνικά ανακόλουθες;

Η δικαιοσύνη αποδόθηκε τελικά ή η γερμανική στολή εξακολούθησε να στοιχειώνει τον πολιτικοκοινωνικό βίο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, επιτρέποντας στις οσμές του παρελθόντος να αναδύονται ακόμη από το χρονοντούλαπο της ιστορίας;

Εβδομήντα χρόνια πριν, έξι μέρες μετά την παράδοσή του στον γερμανικό στρατό Κατοχής, ο...

 στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου σχημάτιζε στις 29 Απριλίου 1941 την πρώτη από τις τρεις κυβερνήσεις-ανδρείκελα των Ναζί που θα γνώριζε η Ελλάδα ως την απελευθέρωση. Στη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» που έφερνε το υποτιθέμενα «χιλιόχρονο Ράιχ» κάποιοι βρήκαν ότι απαιτούνταν προσαρμογή, συνεργασία και καλή διάθεση.


Όχι ότι η Ελλάδα πρωτοτύπησε. Η δικαιολογία του κινηματογραφικού «μαυροκουκουλάκη» Αρτέμη Μάτσα «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. Είναι πιο δυνατοί από

Οι μύθοι που ο Δορδανάς ξεδιαλύνει είναι πολλοί. Ο δοσιλογισμός δεν υπήρξε ούτε αμελητέου μεγέθους ούτε περιορισμένης έκτασης φαινόμενο. Στα Τάγματα Ασφαλείας, σε σχηματισμούς όπως το εθελοντικό σώμα του Γεώργιου Πούλου ή η «Πανελλήνια Οργάνωσις Εθνικιστικών Ταγμάτων» του Αντώνιου Βήχου, εντάχθηκαν χιλιάδες οι οποίοι ακόμη και το 1943, έτος ίδρυσής τους, πόνταραν στην κατίσχυση της γερμανικής Νέας Τάξης.
μας» υιοθετήθηκε από περίπου 300.000 Γάλλους, 300.000 Βέλγους και 90.000 Νορβηγούς, σύμφωνα με στοιχεία των μεταπολεμικών δικών. Μια ιδέα για το γιατί μόνο 2.225 Έλληνες πέρασαν από τα Ειδικά Δοσιλογικά Δικαστήρια και για το ποια υπήρξε η εν συνεχεία πολιτεία τους αποκτά κανείς από την έρευνα του ιστορικού Στράτου Ν. Δορδανά στο βιβλίο Η Γερμανική στολή στη ναφθαλίνη. Επιβιώσεις του δοσιλογισμού στη Μακεδονία, 1945-1974 (Εστία, 2011).

Η μεταπολεμική αποκατάσταση των περισσότερων από αυτούς δεν υπήρξε συνειδητή πράξη συμφιλίωσης, αλλά αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής. Στη συγκυρία του Εμφυλίου θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «χρήσιμα σκεύη εις την ελευθέρα κοινωνία» (σ. 195). Τέτοια «σκεύη» ήταν μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, συναρχηγός του «Εθνικού Ελληνικού Στρατού» με τον οποίο είχε προβεί σε κοινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με τον γερμανικό στρατό, βουλευτής από το 1946 ως το 1964 ή ο διαφυγών στη Γερμανία με τη Βέρμαχτ και καταδικασμένος σε θάνατο για δοσιλογισμό Ξενοφών Γιοσμάς, ο οποίος εξέτισε μόλις πέντε έτη από την ποινή του προτού επανακάμψει στη Θεσσαλονίκη και καταστεί διάσημος το 1963 ως αρχηγός παρακρατικής οργάνωσης, ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.
Τέλος, η επικρατέστερη «τεχνική επιβίωσης» που ακολούθησαν οι πρώην συνεργάτες δεν ήταν η συσκότιση του παρελθόντος τους, αλλά η ανασημασιοδότησή του. Η διολίσθηση στην εμφύλια σύγκρουση επέτρεψε την εκ των υστέρων κατασκευή του προτύπου «ενός άλλου αγωνιστή, που ελάχιστα ως καθόλου είχε σχέση με την αντίσταση εναντίον των κατακτητών αλλά πρωτίστως με την “αντίσταση” εναντίον του εσωτερικού εχθρού» (σ. 368).
Μεταθέτοντας έντεχνα το διακύβευμα της Κατοχής από την αντίσταση στον αντικομμουνισμό οι δοσίλογοι μετατράπηκαν σε «εθνικόφρονες δοσίλογους», σβήνοντας το δεύτερο συνθετικό αναβαπτίστηκαν σε σκέτους «εθνικόφρονες», η γερμανική στολή μπήκε στη ναφθαλίνη, όσοι τη φόρεσαν ενσωματώθηκαν γρήγορα σε διάφορες αποχρώσεις της δεξιάς παράταξης. Και το μόνο καταβληθέν αντίτιμο από τότε και στο εξής ήταν ένα κάποιο low profile – για τον πρότερο ανέντιμο βίο τους.

Πηγές:Το οπισθόφυλλο του βιβλίου και βιβλιοκρτική του Βήματος.

8 σχόλια:

  1. Aκριτα ηξερες οτι το ¨Μακεδονια Ξακουστη" εχει μεταφραστει στα Σλαβικα και ακουγεται σε θεατρικη παρασταση στα Σκοπια οπου στπ τελος ο Μ.Αέξανδρος πεθαινει πινοντας το Κωνειο σαν τον Σωκρατη?

    http://www.youtube.com/watch?v=zWxSx8sDz4g

    Το αναρτησε καποιος στην σελιδα της ¨¨μπελλας¨¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, όπως και άλλα τραγούδια που τα έχουν βαφτίσει δικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι,μεν,ψέγεται -και δικαίως- η ελλαδική αριστερά για ενθυλάκωση και ιδεοληψία αλλά και σφαγές,με αδυναμία να συγχρονισθή προς την πραγματικότητα του Εικοστού Πρώτου και να 'βρη το βηματισμό της πλάι 'στους εργαζομένους τού σήμερα αλλά θα ήταν αναγκαίο να μάθουμε κ α ι περί της εθνοκαπήλευσης της ''δεξιάς παρατάξεως'' και των,εν γένει,ολισθημάτων της.Εγκληματικές ενέργειες,δηλαδή,που την ''εξώθησαν'' 'σε αγαστή συνεργασία και συσχηματισμό με το ναζιστή κατακτητή εκείνη την κρίσιμη στιγμή,στρέφοντας τα πυρά 'στον ανυπεράσπιστο,απειρόκακο και συνήθως μονίμως αδικημένο και αθώο λαό της υπαίθρου της Ελλάδος που 'πλήρωσε βαρύ το τίμημα και κατεσφάγη 'σε πολλές περιπτώσεις [μεταξύ φίλιων/''φίλιων'' πυρών].....
    Δεν είναι δίκαιο και έντιμο,εξ άλλου,προς όλους εκείνους τους νεκρούς από τα αγνότερα σπλάγχνα του Ελληνικού Έθνους και Γένους να καταγραφή και να ομολογηθή αναλυτικότατα και πλήρως η δωσιλογική (βλ.παραστρατιωτική) δράση των γενοκτόνων αυτών,των ληστάρχων και κατσαπλιάδων εκείνων,εκφραστών της ψευδοεθνικοφροσύνης και του ταγμασφαλιτισμού;Δεν πρέπει να καταστούν γνωστοί ανά το Πανελλήνιον οι μελανοχίτωνες καθώς και οι απόγονοι/επίγονοί των;
    Η Θεσσαλονίκη και,ευρύτερα,η βόρεια Ελλάδα,εκτός των ''θεολογικών ανθέων του κακού'',έχει και από τέτοιας κοπής άνθη.......
    Χρειάζεται να αποφευχθή τόσον η εθνοκαπηλεία που συνεπάγεται την τεχνητή διαίρεση και τον κατακερματισμό του Ελληνισμού όσον και η τωρινή συμπλεγματική αντιμετώπιση της ελληνικής εθνογένεσης από την αριστεροσχημία,την πεπαλαιωμένη και παλαιολιθική που μάλλον θόρυβο προκαλούν και που μάλλον 'σε φωνασκίες αναλώνονται παρά 'σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις υπέρ της ''εργατικής τάξης''.........

    (απεστάλη,από τις ελάχιστες στιγμές που το συναντώ και ενδίδω 'σε πολυπροσωπία,όπως είναι ευρέως διαδεδομένη 'στα ιστολόγια,ως ''Ανώνυμος'' και όχι ως ''Αρχαίος Χριστιανός'' καθότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τα cookies,εάν δεν απατώμαι,και δε 'μπορούσα να στείλω επανειλημμένως το σχόλιο με το γνωστό παρωνύμιο 'στη μπλογκόσφαιρα)
    [Μήπως γνωρίζεις πώς επιλύεται αυτό,Ακρίτα;]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σβήσε τα cookies στον IE ή όποιο browser χρησιμοποιείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://logioshermes.blogspot.com/2012/04/rss-feed-4032012-045900-posted-by-3.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/06/blog-post_1138.html

    http://ethnikoi.org/tagmata.html

    http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/26/tagmatasfalites-xorofylakes-kai-xites/

    http://www.youtube.com/watch?v=FITZtucOvQQ

    http://www.truthison.com/topic-t12977.html

    http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2011/01/blog-post_7256.html

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7_%CE%A7

    http://ethnikoi.org/roufianoi.html

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63628607

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακρίτα, έχεις διαβάσει το βιβλίο; Αν ναι ποια είναι η γνώμη σου αξίζει; Πρόσφατα διάβασα το ''Έλληνες εναντίον Ελλήνων'' του ίδιου συγγραφέα και μπορώ να πω ότι με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο οπότε σκέφτομαι να δώσω 20 κάτι ευρώ για να πάρω και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το πάρεις, άλλωστε είναι συνέχεια των «Ελλήνων εναντίον Ελλήνων».

      Διαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.