Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Πώς υπονομεύθηκε η ελληνική θέση στη δίκη της Xάγης με τα Σκόπια

Τρία καυτά ερωτήματα για το τι έκανε το υπουργείο Εξωτερικών (επί Δρούτσα!) και κυρίως τι δεν έκανε για να υπερασπισθεί τη χώρα στον «πόλεμο» για την ονομασία.

του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά*

Θα αποτελούσε ένδειξη επιπολαιότητας να σχολιάσω σήμερα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ins Χάγης επί της προσφυγής τns ΠΓΔΜ κατά τns Ελλάδος, σύμφωνα με το άρθρο 21, παρ. 2 της Ενδιάμεσα Συμφωνίας τα Νέας Yόρκης. Τούτο διότι, παρά τις απόλυτα προβλέψιμες και εσκεμμένες διαρροές που γίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και δέκα ημέρες (από τη στιγμή, δηλαδή που το Δικαστήριο επίσημα ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα...

 εκδοθεί στις 5 Δεκεμβρίου) το κείμενο της δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Συνεπώς, εκείνοι που έλαβαν την απόφαση να ξεκινήσει μια προσπάθεια «διαπαιδαγώγησης» των μέσων ενημέρωσης, λίγες ημέρες πριν από τη γνωστοποίηση της απόφασης και προετοιμάζοντας έτσι την κοινή γνώμη που στόχευαν; Μήπως στην απάλυνση των ευθυνών τους για την εξέλιξη αυτή; Μια εξέλιξη όμως απόλυτα προβλέψιμη;
Εχω μελετήσει προσεκτικά, εδώ και πολλούς μήνες, τα  γραπτά κείμενα που υπέβαλαν οι δύο πλευρές και παρακολούθησα την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Δ.Δ.Χ. Συνεπώς, βάσει των στοιχείων που είναι ήδη γνωστά, θα ήθελα να υποβάλω μια σειρά ερωτημάτων στον έχοντα τη βασική πολιτική ευθύνη, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα της διαδικασίας, πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα και στον έχοντα τον γενικό συντονισμό για θέματα της Χάγης στο υπουργείο Εξωτερικών.

1. ΠΡΩΤΟΝ, γιατί δεν έκριναν σκόπιμο και χρήσιμο να υιοθετήσουν την πρόταση μου για υποβολή ελληνικής προσφυγής κατά της ΠΓΔΜ για συστηματική παραβίαση σειράς από τις θεμελιώδεις διατάξεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας; Κυρίως δε των άρθρων 6 (έγερση μειονοτικού), 7 (εχθρική προπαγάνδα) και άλλων; Είναι αλήθεια ότι την πρόταση αυτή είχα υποβάλει, αρχικά, τον Ιούνιο του 2007 και, εν συνεχεία, σε πιο επεξεργασμένη μορφή τον Νο-έμβριο του 2007, λίγο πριν από τη Σύνοδο του NATO στο Βουκουρέστι;
Κατά τρόπο δε συνεχή και (τολμώ να πω) πιεστικό την υπέβαλα και από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του κ. Δρούτοα. Προσέκρουσε πάντοτε στην άρνηση του κ.Δρούτσα όσο και του έχοντος τον γενι-κό συντονισμό για τα θέματα της Χάγης. Ποτέ όμως δεν άκουσα θεμελιωμένη και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση.
Στη γνωστή πια σύσκεψη της 16ης Μαρτίου 2011, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της ακροαμαπκής διαδικασίας στη Χάγη, παρουσία του συνόλου της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά απόντος του Γενικού Συντονιστή (Γ.Σ.), ανέλυσα τα πλεονεκτήματα από πλευράς πολιτικής σκοπιμότητας και ουσίας μιας ελληνικής προσφυγής, θυμάμαι μάλιστα ότι έκανα έκκληση στον νυν ευρωβουλευτή να το ξανασκεφθεί, συμπληρώνοντας ότι, με βάση το άρθρο 11, οι πιθανότητες καταδίκης της Ελλάδος στη Χάγη είναι μεγαλύτερες. Πρόσθεσα ότι, οτην περίπτωση αυτή, «η νίκη θα έχει πολλούς πατέρες και η ήττα όμως δεν θα είναι ορφανή». Ο κ. Δρούτοας ήταν αντίθετος. Ουδείς άλλος έλαβε τον λόγο. Δυστυχώς. Μετά το πέρας τα τρίωρης αυτής σύσκεψης ένας εκ των παρισταμένων υφυπουργών μού είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με τη θέση μου. Μια τελευταία λέξη οε αυτό το πρώτο σημείο. Μεταξύ των προσχηματικών δικαιολογιών κτά της ελληνικής προσφυγής που άκουσα, ήταν και η επιλογή «...να μην δυσαρεστήσουμε τους δικαστές». Αν είναι δυνατόν!

2. ΔΕΥΤΕΡΟΝ, γιατί δεν κατεβλήθη προσπάθεια στο Δικαστήριο να εξηγηθεί ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία στη μεν ΠΓΔΜ κατισχύει του Συντάγματος ή, εν πάση περιπτώσει, το ερμηνεύει κατά τρόπο ανελαστηκό, έχοντας κυρωθεί από τη Βουλή των Σκοπίων τον Οκτώβριο του 1995, ενώ οτην Ελλάδα αποτελεί μόνον πολιτικά και όχι νομικά, οε σχέση με την ελληνική εσωτερική κυρωτική διαδικασία, δεσμευτικό κείμενο. Δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ούτε και μπορεί να υποβληθεί προς κύρωση. Ούτε η Ενδιάμεση Συμφωνία ούτε και οι 22 περίπου διμερείς συμφωνίες και πρωτόκολλα που έχουν έκτοτε υπογραφεί μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων.
Προφανώς, οι οψίμως ασχολούμενοι με το ζήτημα των Σκοπίων αγνοούσαν, στην καλύτερη περίπτωση, την ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων αγόρευση του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, όταν παρουσίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία. Οπως φαίνεται ότι αγνοούσαν το, εξίσου σημαντικό, κείμενο της εισήγησης του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τότε υπουργού Εξωτερικών για τη σύσταση του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια (1996).
Επιπλέον, οπως φαίνεται, αγνοούσαν ότι από την πρώτη ημέρα ισχύος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας τόσο δημόσια όσο και στις συνομιλίες με την ηγεσία της ΠΓΔΜ(συνάντηση μου με τον πρόεδρο Κ. Γκλιγκόροφ τον Φεβρουάριο του 1996, με τον πρωθυπουργό Μπ.Τοερβενκόφσκι κ.λπ.) προκύπτει καθαρά ότι η ελληνική θέση ήταν σαφής και επίσημη: «Η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν πρόκειται να υποβληθεί προς κύρωση από την Ελληνική Βουλή. Επίσης, ουδεμία διμερής συμφωνία μπορεί να κυρωθεί από τη Βουλή, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί, αμοιβαίως αποδεκτή, συμφωνία για το όνομα. Συνεπώς, η επίλυση του ζητήματος του ονόματος θα πρέπει να προηγηθεί της ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Αυτά λέγονταν, δημόσια και επίσημα, κατά τις διμερείς επαφές μας με τη γείτονα, ήδη από τον Οκτώβριο του 1995.
Φαίνεται, επίσης, ότι αγνοούσαν τις δεκάδες δημόσιες τοποθετήσεις των εκπροσώπων Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κώστα Κώστα Μπίκα και Θεόδωρου Θεοδώρου, καθώς και τα επίσημα έγγραφα με τις υπογραφές των πρώην υπουργών Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια και Θεόδωρου Πάγκαλου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επίσης, τα κείμενα έγγραφων διαμαρτυριών μας προς το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων με αποδέκτες, κυρίως, τούς τότε επικεφαλής του Λ. Φρέτσκοφοκι και Μπ. Χαντζίνσκι. Εκπλήσσομαι όταν στο ελληνικό Μνημόνιο στη Χάγη βλέπω όπ το πρώτο κείμενο γραπτής μας διαμαρτυρίας χρονολογείται από το 2007 ή 2008!

3. ΤΡΙΤΟΝ, το ερώτημα συνεπώς είναι γιατί δεν ζητήθηκε η συνδρομή, στην προετοιμασία της υπεράσπισης, όσων ήταν σε θέση να γνωρίζουν και να βοηθήσουν; Μεταξύ αυτών οι διατελέσαντες πρέσβεις (επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου) στα Σκόπια. Η απάντηση είναι μία: διότι αυτή ήταν η απαίτηση του έχοντος τον γενικό συντονισμό στα θέματα Χάγης. Οταν, τον Ιούνιο του 2009, επέστρεψα από την Ουάσιγκτον, θεώρησα υποχρέωση και καθήκον μου να επισκεφθώ τον Γ.Σ. και να θέσω υπόψη του ότι είμαι έτοιμος να εργαστώ υπό τις οδηγίες του για την τεκμηρίωση του πρώτου ελληνικού Μνημονίου. Χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση της τότε υπουργού κυρίας Ντ. Μπακογιάννη για να με δεχθεί. Οταν επιχειρηματολόγησα ότι, κατά σύμπτωση, διαθέτω τα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, έλαβα την απάντηση «δεν χρειάζομαι τίποτα, έχω τα πάντα». Κι όμως! Λείπουν βασικά κείμενα και στοιχεία, που ανάγονται στην περίοδο 1994-2005, από τον ελληνικό φάκελο.

"Δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

17 σχόλια:

  1. Φως φανάρι κύριοι.
    Ουτε οι Σκοπιανοι μας φταίνε, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε Η Χάγη, ούτε η κολοπετινίτσα....
    Μόνο Έλληνες ευθύνονται για την κατάντια της Ελλάδας...
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Τούτο διότι, παρά τις απόλυτα προβλέψιμες και εσκεμμένες διαρροές που γίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και δέκα ημέρες "
    Δηλαδή ΑΚΡΙΤΑ αυτό το κλίμα ηττοπάθειας και ξεφτίλας που ανακυκλώνεται σε όλα τα μπλόγκ μας είναι απο εσκεμμένη διαρροή του υπουργείου μας; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;
    Τι ρεζίλια είναι αυτά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 4:19, τίποτα δεν είναι τυχαίο, ειδικά όταν μιλάμε για ΜΜΕ. Και για να τα λέει επώνυμα ένας πρέσβης που ήταν εν ενεργεία μόλις 2 χρόνια πριν, σημαίνει ότι κάτι ξέρει παραπάνω απ'όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 3:56, θα σου θυμίσω τι έλεγε ένας άλλος πρέσβης-μόλις 5 μήνες μετά- όταν υπογράφηκε η ενδιάμεση συμφωνία:

    «Με την "Ενδιάμεση Συμφωνία" της Νέας Υόρκης όχι προώθηση του ζητήματος της ονομασίας δε σημειώθηκε, αλλά η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - πριν την ανάληψη της πρωθυπουργίας απο τον Κ. Σημίτη - συνέργησε και στην υπόσκαψη και του τελευταίου διαπραγματευτικού στοιχείου, δηλαδή της προσωρινής ονομασίας FYROM. Αν λοιπόν ακολουθήσουν νέες αναγνωρίσεις με το όνομα "Δημοκρατία Μακεδονίας", ή ακόμα και μετατοπίσεις από FYROM σε "Δημοκρατία Μακεδονίας", και αν επικρατήσει κλίμα ανενδοτισμού στα Σκόπια, ας μην ξαφνιασθεί κι ας μην κοπιάζει η ελληνική κοινή γνώμη, να ανεύρει το μίτο του μυστηρίου σε ξένες "συνωμοσίες"και σε ξένους δακτύλους".»
    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2011/07/1995.html

    Αυτό το απόσπασμα επιβεβαιώνει το Δρ Κωφό, 16 χρόνια μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 50-50 ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΣΚΟΠΙΑΝΟ" Ο ΜΑΛΛΙΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Η ΕΛΛΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψύχραιμος Παρατηρητής....4 Δεκεμβρίου 2011 στις 5:52 μ.μ.

    Ακρίτα, η ρίψη ευθυνών από τον ένα ανεύθυνο στον άλλον ανεύθυνο και από το ένα κόμμα στο άλλο είναι παλιά τακτική και δεν ωφελεί την Ελλάδα.
    Ας καταλάβουμε επί τέλους πως οι ηγεσίες μας ασκούσαν και ασκούν εξωτερική πολιτική στοχεύοντας μόνο στο εσωτερικό, στα ψηφαλάκια!!!!!
    Το 2008 δεν άσκησε βέτο ο Καραμανλής (απείλησε να το κάνει) αλλά στις Ελληνικές τηλεοράσεις πανηγύριζε για το βέτο με τη Μπακογιάννη!!!!
    Αυτές τις δηλώσεις κατέθεσαν στη Χάγη οι γείτονες!! Για αυτές θα καταδικαστεί η Ελλάδα!!!
    Τελικά όσο δεν αναιρεί η Ελλάδα το βασικό εθνικό μύθο μήπως θα χάνει συνέχεια;
    Πως θα ξεπεραστεί το ανθρώπινο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού;
    Ως πότε θα αρνούμαστε αυτό που βλέπουν όλοι οι άλλοι; Το Στειτ Ντιπάρτμεντ βρήκε μειονότητα (ετήσιες εκθέσεις},
    ο ΟΗΕ τα ίδια (Έκθεση Μακ Ντούκαλ)
    Ευρωπαϊκή ένωση τα ίδια ( Έκθεση Τόμας Χάμπερμαν) καταδικαστήκαμε για το κάψιμο των γραφείων του ΟΤ,
    http://elawyer.blogspot.com/2005/10/blog-post_112997876225084105.html
    καταδικαστήκαμε για τη μη αναγνώριση της στέγης του Μακεδονικού Πολιτισμού,
    καταδικαστήκαμε για την μη αναγνώριση του όρου Τουρκικός και Μακεδονικός στα σωματεία
    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=57444208,79590000
    και όμως η πολιτική μας ηγεσία και η πνευματική συνεχίζει αταλάντευτα την περήφανη γραμμή του να χάνουμε συνέχεια…
    Τι λέμε όμως στους Έλληνες ιθαγενείς;
    Φταίνε οι άλλοι, οι Σιωνιστές, ο Σόρος , οι Σκοπιανοί , οι Τούρκοι, οι Μουσουλμάνοι , οι Καθολικοί, οι εξωγήινοι, όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς και την Εθνική άποψη ότι δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος , γλώσσα και λαός.
    Και οι Τούρκοι τα ίδια έλεγαν για τους Κούρδους Ακρίτα αλλά μπροστά στους διεθνείς οργανισμούς άλλαξαν θέση. Καλή η μυθολογία αλλά δεν είναι υποχρεωμένη η διεθνής κοινότητα να κινείται βάσει αυτής.
    Δυστυχώς για μας το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες δεν γράφτηκαν από τον Παπαρηγόπουλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιες ειναι λοιπον οι αναγνωρισεις που εγιναν με το 'Δημοκρατια της Μακεδονιας' και γιατι δεν μας τις λενε με ντοκουμεντα? Αμ εδω σε θελω Ακριτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠΟ ΠΟΥ ΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ? ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΘΑ ΤΟ ΦΟΡΤΩΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ? ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΘΙΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ "ΓΡΕΚΟΜΑΝΟΥΣ" ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ? ΤΟΥΣ 6-7000 ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ? ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΣΥΝΟΡΩΝ ,ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ? ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ?ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΑΝ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΝΤΥΘΗΚΕΣ ΤΟΝ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΕΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΟΥ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ Α Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ Ψύχραιμο Παρατηρητή ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡ...ΤΟΥ Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ψύχραιμος Παρατηρητή Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔ.ΣΥΜΦ,ΟΠΩΣ TON ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ,THN ΧΡΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ,ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΚΟΥΕΦΣΚΙ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ. ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΜΙΣΟΥΣ ΟΠΩΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΒΙΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΑΝ ΕΔΑΦΟΣ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΤΛ. ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΑΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΕΣΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ? ΠΟΛΥ ΜΟΝΟΠΑΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΦΙΛΕ ΒΓΑΛΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ....Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η ενδιάμεση συμφωνία είναι μια σύμβαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο..

    αφού καταργεί τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ , ο οποίος προβλέπει ότι το όνομα μιας χώρας το αποφασίζουν οι ΙΔΙΟΙ οι πολίτες αυτής της χώρας και κανείς τρίτος..

    δυστυχώς η Ενδιάμεση Συμφωνία δίνει δικαίωμα σε ΤΡΙΤΗ χώρα για ένσταση σε διαφορετικό από το δικό της όνομα άλλης χώρας,
    παρότι αναγνωρίζει την κρατική της οντότητα...

    κακώς η Μακεδονία την δέχθηκε , αντί να πάει κατευθείαν στο ΟΗΕ και να πάρει το συνταγματικό της όνομα, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, με την θετική ψήφο , των 130 χωρών που την έχουν ήδη αναγνωρίσει...

    από την άλλη το άρθρο 11 ,1 παραβιάστηκε λεκτικά πολλάκις πριν από την Σύνοδο, από Καραμανλή και Μπακογιάννη..

    πρακτικά δε και κατά την Σύνοδο , γεγονός για το οποίο ο Καραμανλής θριαμβολογούσε ενώπιον των δημοσιογράφων , αμέσως μετά από τον χώρο της Διάσκεψης..

    λέγοντας αυτολεξεί : με ΒΕΤΟ της Ελλάδος ΦΥΡΟΜ δεν προσεκλήθη στο ΝΑΤΟ..

    η Ελλάδα έχει δικαίωμα να κάνει προσφυγή και τώρα για άλλα ζητήματα , όπως αλυτρωτισμού , π.χ αγάλματα ή μειονοτήτων, π.χ επιστολή Γκρουέφσκι στον ΟΗΕ για την μακεδονική κοινότητα της Ελλάδος...

    αν δεν το κάνει είναι γιατί γνωρίζει ότι θα καταδικαστεί..

    αν όχι, ιδού η ρόδος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 4 Δεκεμβρίου 2011 5:52 μ.μ.

    ἁνὠνυμε,
    Ίθαγενής, εἶσαι καί φαίνεσαι, ὅπως φαίνεται πεντακάθαρα καί ἡ ὕπουλη φιλοσκοπιανή προπαγάνδα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Βάρδα:

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 50-50 ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΣΚΟΠΙΑΝΟ" Ο ΜΑΛΛΙΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Η ΕΛΛΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ Α.Βάρδας
    ----

    Όπως έχω ξανασυμφωνήσει μαζί σου φίλε Βάρδα ότι η απόφαση θα είναι 50-50 statvs qvo.

    Από την άλλη ... είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    Μια Ρωμαϊκή παροιμία έλεγε:

    "se vis pacem para bellum"

    http://en.wikipedia.org/wiki/Si_vis_pacem,_para_bellum

    «Αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο»

    Ο πρώτος σχολιαστής είπε το καλύτερο:

    Φως φανάρι κύριοι.
    Ουτε οι Σκοπιανοι μας φταίνε, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε Η Χάγη, ούτε η κολοπετινίτσα....
    Μόνο Έλληνες ευθύνονται για την κατάντια της Ελλάδας...
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΝΩΝΥΜΕ 4 Δεκεμβρίου 2011 8:01 μ.μ. ΜΑΛΟΝ ΑΓΝΟΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜ ΣΥΜΦ, ΟΠΟΥ ΡΗΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΣΑΝ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΕΣ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΔΧ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ .ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2009 ΑΝΤΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ 100% ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ Α Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ σκέψεις και κάποια σχόλια για το άρθρο του πρώην πρέσβη και τώρα μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    Εκείνος κατηγορεί τους άλλους - δικαίως ή λάθος. Αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει τις ελλείψεις του.

    Υπάρχουν πάντα "ήρωες της τελευταία στιγμής".

    Όταν ήταν το δεξί χέρι της κας Μπακογιάννη γιατί δεν είχε διαμαρτυρηθεί για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων;

    Γιατί να βρίζουν την ελληνική διασπορά;

    Γιατί επέτρεψαν το περίφημο αεροπλάνο (Republic of Macedonia) να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας;

    Πάρα πολλά "γιατί".

    Το μήνυμα από την συντονίστρια Παγκσόμιας Παμμακεδονικής, Νίνα Γκατζούλη:

    "Ναι, θυμάμαι πως μας φέρθηκε ο κ. Μαλλιάς με το θησαυρό που είχαμε στα χέρια μας, την επιστολή των ιστορικών προς τον Ομπάμα. Πόσο εκτίμησε αυτό το γεγονός ... και τι ψέμματα μας έλεγε περί erga omnes για το ψήφισμα 400 του Κογκρέσου που προωθούσε τη σύνθετη ονομασία της κυρά Μπακογιάννη ..."

    Είναι κρίμα που το ΕΛΙΑΜΕΠ τον θεωρεί ως ήρωα που θα μπορούσε να είχε σώσει την Ελλάδα.

    Επισυνάπτω την έκθεση της Παμμακεδονικής προς τη Βουλή των Ελλήνων σήμερα .

    ************************************************

    Δεκέμβριος 2011



    Προς Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου



    Αξιότιμα Μέλη της Ελληνικής Βουλής,



    Εμείς οι Μακεδόνες με την επιστολή αυτή εκφράζουμε την ανησυχία μας για την
    γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την επικείμενη ετυμηγορία του
    Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Αθήνας
    για την υποτιθέμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής
    του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

    Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αμφοτέρων χωρών έχουν κυκλοφορήσει πολλά
    άρθρα, απόψεις και φήμες για την ετυμηγορία. Την περασμένη εβδομάδα
    οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μια παρωδία αμφίβολης αξίας και η
    απόφαση ήταν κατά της Ελλάδας. Φαίνεται να υπάρχει απαισιοδοξία για την
    ελληνική πλευρά σχετικά με μια αρνητική ετυμηγορία εναντίον μας.

    Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι θα μάθουμε την απόφαση μόνον όταν δημοσιευτεί
    επισήμως μετά την 5η Δεκεμβρίου 2011 (σύμφωνα με τις ειδήσεις). Οι φήμες και
    οι διαδόσεις πριν την ημερομηνία αυτή νομίζουμε προωθούνται για
    εντυπωσιασμό. Επιπλέον η απόφαση του δικαστηρίου έχει να κάνει με την μη
    πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και δεν θα αφορά το θέμα του ονόματος.
    Ωστόσο, και το πιο σημαντικό, ακόμη και αν το δικαστήριο αποφανθεί κατά της
    Ελλάδας, η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης δεν είναι νομικά δεσμευτική. Το
    Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία επί του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν
    μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική του ΝΑΤΟ για την εισδοχή νέων μελών, και
    πολύ περισσότερο την εθνική μας πολιτική στο θέμα του ονόματος.

    Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε της γνώμης πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει
    απολύτως τίποτε σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μετά από
    οποιαδήποτε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης-αρνητική ή θετική.

    Παράλληλα όμως με τις ως άνω φήμες γιά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
    της Χάγης, κυκλοφορούν και άλλες που αφήνουν να εννοηθεί ότι στην επικείμενη
    συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες η Ελληνική Κυβέρνηση θα δεχθεί
    να ορισθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων γιά την εισδοχή των Σκοπίων
    στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση παρά την μη ύπαρξη λύσης γιά το θέμα του ονόματος.

    Πιστεύουμε ότι αποδοχή μιάς παρόμοιας απόφασης από την Ελληνική Κυβέρνηση θα
    είναι καταστροφική για τα δίκαιά μας ως Μακεδόνες. Δεν θα γίνει ποτέ
    αποδεκτή από εμάς, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα απορριφθεί και από την
    Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που θα εμφανισθεί ως πρόταση από οποιοδήποτε
    μέλος της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι Σκοπιανοί επιμένουν πως 131 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει επίσημα ως
    «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και θα χρησιμοποιήσουν αυτό το επιχείρημα ως
    μοχλό πιέσεως για την ένταξή τους στην ΕΕ/NATO. Εμείς δεν πιστεύομε πως ο
    πραγματικός αριθμός χωρών που τους αναγνώρισε επίσημα ανέρχεται στις 131,
    αλλά είναι πολύ μικρότερος. Αν πραγματικά είναι 131 χώρες τα Σκόπια θα είχαν
    ήδη φέρει το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Κλείνοντας, σας καλούμε σε εθνική επαγρύπνηση γιά τη Μακεδονία, μακριά από
    οποιοδήποτε ενδοτισμό, και αποδοχή «λύσεων» που αντιβαίνουν στο εθνικό μας
    συμφέρον, το δίκαιο και την ιστορία, λόγω φίλων, συμμάχων ή γειτόνων.



    Με εκτίμηση,



    Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ - Κώστας Χατζηστεφανίδης, Πρόεδρος

    Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος

    Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος

    Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου,
    Πρόεδρος

    Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος

    Η Συντονιστική Επιτροπή των Μακεδονικών Οργανώσεων

    (Εκπροσωπούσα 150 και πλέον Μακεδονικές Οργανώσεις)

    Νίνα Γκατζούλη-Συντονίστρια

    Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, πρόεδρος

    Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, πρόεδρος

    Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, πρόεδρος

    «Ομάδα 21» Μακεδονίας - Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, πρόεδρος

    Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, πρόεδρος

    Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρόεδρος

    Σύλλογοι που ανήκουν στο Κοινό των Μακεδόνων:

    Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»

    Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Έδεσσας «Οι Τημενίδες»

    Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»

    Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας

    Λαογραφική Εταιρεία Νομού Πέλλας

    Σύλλογος «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» Αριδαίας

    Σύλλογος «Φίλων Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης» Αλμωπίας

    Μορφωτικός Σύλλογος Ίδα Εξαπλατάνου «Ίων Δραγούμης»

    Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες» Σιταριάς-Φλώρινας

    Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία «Φίλιππος» Γιαννιτσών

    Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Καλυβίων

    Μορφωτικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Αρχαία Πέλλα»

    Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού «Πατριάρχης Χρύσανθος»

    Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης

    Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωρίνης «Αριστοτέλης»

    Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Εθνικού - Κρατερού - Αγίας
    Παρασκευής

    Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίδα Μελίτης»

    Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς»

    Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα - Θεσσαλονίκη

    Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός»

    Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (72 σύλλογοι-μέλη)

    Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας

    Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς «Τέχνη»

    Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών

    Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας

    Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς-Φλώρινας

    Σύνδεσμος Τραυματιών και Πεσόντων Εφέδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Νομού
    Θεσσαλονίκης Κεντρικής Μακεδονίας

    Σύλλογος Σταρτσοβιτών «ο Άγιος Μηνάς» Νέου Πετριτσίου Σερρών

    Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή»

    Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Σερρών-Μελενίκου

    Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Νικόλαος»

    Σύνδεσμος Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης «Καρτερία»

    Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών.

    Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αττικής.

    Συνομοσπονδία Μακεδόνων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών»

    Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης εν Αθήναις

    Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού

    Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «οι Μακεδνοί»

    Μακεδονικός Σύλλογος Βόλου

    Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας - Κιλκίς

    Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυπλατάνου Νάουσας

    Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλατάνου Νάουσας

    Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εάν βλέπουν και αναγιγνώσκουν καλώς οι οφθαλμοί μου περί ΕΛΙΑΜΕΠ και άμεσης συνάρτησης και συσχέτισης με Μαλλιά,αντιλαμβάνομαι πολλά...

    Μα δεν είναι γνωστό,πασίγνωστο,πασίδηλο,πασιφανές ποίος και ποίοι (συν)διαμορφώνουν,(προ)σχεδιάζουν,(προ)καθορίζουν,χαράσσουν και κατευθύνουν την ελληνική εξωτερική μας πολιτική;Πόσες φορές χρειάζεται να επαναλαμβανόμεθα,πια;Δεν τους γνωρίζετε τους...ευσχήμους αυτούς της εξαπάτησης,της προδοσίας και μ ε ι ο δ ο σ ί α ς έναντι του Ελληνισμού και των Ελλήνων;Πρώτη ή τελευταία φορά είναι που επανεμφανίζονται...''λάβροι'',''ορμητικοί'',''δριμύτατοι'' για την...''προάσπιση'' και ''υπεράσπιση'' της Ελλάδος;

    Ο υ δ ε μ ι ά ς εμπιστοσύνης δε 'μπορεί να τυγχάνη αυτός ο...Μαλλιάς.Εκτίμησή μου και αντίληψη και γνώμη ταπεινή προς ά π α ν τ ε ς,τους Έ λ λ η ν ε ς,τους σ υ μ π α τ ρ ι ώ τ ε ς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.