Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Τραγούδι της Αντίστασης που μάθαιναν στα παιδιά οι "επιμορφωτές" του ΕΛΑΣ



Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά
Πέσανε πάνω στην εργατιά
Άγρια κράζουν για αίμα διψούν
Το Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν

Τον Ντάνεφ και Ποπόφ τον Tέλμαν κι άλλους
Αντιφασίστες αρχηγούς
Και στην Καντόνα χιλιάδες σφάζουν
Προλεταρίους ηρωικούς

Γίγας στους γίγαντες ο Δημητρόφ
Βράχος γρανίτης στέκει ορθός
Τους δικαστές του χτυπάει σκληρά
Τους ξεσκεπάζει τους ποδοπατά

Και μπρος στο θάνατο και στην κρεμάλα
Έδειξες σ' όλους Δημητρόφ
Τους προλετάριους της οικουμένης
Το δρόμο για το λυτρωμό

Ήρωες τέτοιοι μπορούν μοναχά
Να βγούνε μέσα απ' την εργατιά
Δοκιμασμένος στη μάχη σκληρά
Κρατάς εσύ τη σημαία ψηλά

Της 3ης Διεθνούς του Λένιν Στάλιν
Κι έδειξες σ' όλους τους λαούς
Πώς να παλεύουν πώς να νικάνε
Τους ταξικούς τους τούς εχθρούς

Της επανάστασης και της θυσίας
Κι έδειξες σ΄ όλους τους λαούς
Πώς να παλεύουν πώς να νικάνε
Τους ταξικούς τους τούς εχθρούς


Η κόκκινη τρομοκρατία εν δράση.
Από την μιά μεριά οι Γερμανοτσολιάδες και από την άλλη οι Σταλινοτσολιάδες,
και στην μέση ο Ελληνικός λαός.

Σε ότι αφορά τα ονόματα που είναι Βούλγαροι και Ρώσοι, ξεχωρίζει και ενός Γερμανού του Τέλμαν. O κύριος αυτός σε έναν από τους λόγους του είχε πει τι θα κάνουν οι Κομμουνιστές όταν θα πάρουν την εξουσία στην Γερμανία:

Όταν εμείς οι κομμουνιστές πάρουμε την εξουσία, θα περάσουμε δια πυρός και σιδήρου το φασισμό στη Γερμανiα.
Όταν πάρουμε το πηδάλιο του κράτους , είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε ποτέ πια να φύγει η εξουσία από τα χέρια μας!
Όπου κυβερνούν κομμουνιστές , εκεί δεν υπάρχει καμιά κρίση, καμιά δουλεία, καμιά φιλοπόλεμη πολιτική!
Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε αυτή τη χώρα σε χώρα της σοσιαλιστικής εργασίας και της σοσιαλιστικής ανόδου. Τα εργαστάσια θα τα βάλουμε σε λειτουργία, αλλά χωρίς καπιταλιστές .Τα ορυχεία, τα τσιφλίκια, τα ναυπηγεία, τη ναυτιλία θα τα μεταβιβάσουμε στην κυριότητα του συνόλου του εργαζόμενου λαού κάτω από την ηγεμονία ταυ προλεταριάτου!
Θα διώξουμε τους καπιταλιστές χωρίς αποζημίωση. Θα ελευθερώσουμε τους τσιφλικάδες από τη δυστυχία τους χωρίς αποζημίωση, μοιράζοντας ένα μέρος της ιδιοκτησίας τους στη μάζα των ακτημόνων χωρικών και μετατρέποντας ένα άλλο μέρος σε σοσιαλιστικά αγροκτήματα του προλεταριακού κράτους.
Προφανώς και το ΚΚΕ αυτό ήθελε να εφαρμόσει και στην Ελλάδα.

36 σχόλια:

  1. Φανταστειτε πως θα ηταν η Πατριδα σημερα αν ειχαν νικησει αυτοι στον εμφυλιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ερώτηση: Ακρίτα, θεωρείς τον Καρατζαφέρη, που ¨απευθύνεται στα χρυσά αυγουλάκια, Γερμανοτσολιά, ή απλά παρεξηγημένο της λαϊκής δεξιάς;

    μήπως θα πρέπει να αφήσεις στην άκρη τέτοιου είδους σχόλια και να επικεντρωθείς σ' αυτό που κάνεις καλύτερα και κεντρίζεις το ενδιαφέρον όλων μας, δεξιών κεντρώων, σοσιαλιστών και αριστερών; όλων όσων είναι περήφανοι όχι μόνο για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις αλλά και για την ιστορία τους;

    ξεκόλλα, το μακεδονικό αγγίζει όλους τους έλληνες ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η κόκκινη τρομοκρατία εν δράση.
    Από την μιά μεριά οι Γερμανοτσολιάδες και από την άλλη οι Σταλινοτσολιάδες, και στην μέση ο Ελληνικός λαός."

    Εξισώνεις βλεπω ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με τους συνεργατες των ναζι. Η μεγαλυτερη αντιστασιακη οργανωση την περιοδο της κατοχης στο ιδιο τσουβαλι με τους δοσιλογους. Μηπως να αφησεις τα ιστορικα θεματα και να πας για ψαρεμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρεις Μιχάλη για εσάς τους γιαλαντζί αριστερούς το συγχωροχάρτι του δωσιλογισμού ίσχυει μόνο για τους μη Έλληνες. Για τους κατ'ονομα δεξιούς ο δωσιλογισμός ήταν συγχωρήσιμος, αρκεί οι φορείς του να ήταν Έλληνες. Έάν επικρατούσε η κόκκινη τρομοκρατία σαφέστατα οι Γερμανοτσολιάδες θα είχαν εξαφανισθεί. Επικράτησε όμως η Μαύρη και τα αποτελέσματα τα ξέρουμε.

    Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και διαβάζοντας όλες τις πτυχές του κομμουνισμόύ μάλλον καλό είναι ππυ τελικά η κεντροδεξιά της τότε τότε εποχής επικράτησε. Δεν είνια τυχαίο που Ναζισμός και Κομμουνισμός θεωρούνται παλόν φασιστικές ιδεολογίες.


    Και μιας που είπες για ψάρεμα θα πάω αύριο. Ξέρεις και το ψάρεμα τέχνη είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε (5 Σεπτέμβριος 2009 1:56 πμ) εάν θυμάσαι ο Καρατζαφέρης στην αρχή της καρριέρας του ως αρχηγός πολτικός κόμματος ακροδεξιούς και ναζί είχε σαν μπροστάρηδες. Στην συνέχεια είδε ότι με το 2,5% δεν πάει πουθενά και άρχισε τα ανοίγματα αλλά και το ξεκαθάρισμα.
    Άρα ο Καρατζαφέρης είναι απλά ένας πολιτικός που παίζει με τα συναισθήματα το λαού. Ξέρεις με Σαρρή και Ψινάκη δεν πείθεις.

    Ξέρεις γιατί το έβαλα αυτό το τραγούδι ?
    Γιατί διδασκόταν στα παιδιά της κατεχόμενης Μακεδονίας και μάλιστα μερικές φορές επιβαλόνταν από τους Ελασίτες στους δασκάλους να το κάνουν. Καλό είναι να ξέρουμε όλες τις πτυχές της ιστορίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντώνη δες πως είναι η Αλβανία και η Γιουγκοσλαβία και θα καταλάβης πως θα είμασταν σήμερα. Φυσικά την Μακεδονία θα την είχαν παραδώσει στους Σκοπιανούς και την Θράκη στους Βουλγάρους , πάντα στα πλαίσια της Σοβιετικής Βαλκανικής Ομοσπονδίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. stormtrooper αυτό και εγώ είπα στην αρχή όταν το διάβασα. Να εξυμνούμε Βούλγαρους,Ρώσους και Γερμανούς εν καιρώ κατοχής.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ


    1) Στο βιβλίο SOE, The Special Operations Executive, 1940-1946 του M.R.D. Foot, 1984 , στην σελίδα 235 αναφέρεται:

    « The operation ANIMALS, as several SOE´s observers noticed, was one of the few times when the Greeks (ELAS) did seem to want to come out from the hils and hit back at their occupants. The only other spell of even sporadic raiding, unless it was raiding conducted strictly by parties sent it by SOE, came ONLY in the autumn of 1944 when the Germans withdrew. Even then, it was remarked, a great deal many forces who had talk ed big in the mountains about the great deeds they were going to slunk past the retreating German columns, in pursuit of political aims of their own…».

    Σε απλά Ελληνικά λέει ότι γενικά οι αντάρτες του ΕΛΑΣ ήσαν απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς και ενδιαφέροντο μόνο για τις πολιτικές τους υποθέσεις.

    2) O Chris Woodhouse (SOE), στο βιβλίο του «Το μήλο της έριδος» αναφέρει για τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ:


    «Διά τους ηγέτας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ η πάλη κατά των Γερμανών ήταν δευτερεύουσα μέριμνα, ήτις ανελαμβάνετο μόνον δια σκοπούς εξυπηρετούντες τον αρχικό σκοπό της κατάκτησης της εξουσίας.».


    3) Ο αρχηγός των εργατικών Walter Sitrin (αριστερός συμπαθών το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ)) στον λόγο του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ανέφερε:

    «… Εις απάντηση του ερωτήματος ποίον ρόλο έπαιξε ο ΕΛΑΣ κατά την καταδίωξη των υποχωρούντων Γερμανών, έρχεται το γεγονός ότι ενώ τα Αγγλικά Στρατεύματα εκινούντο προς Βορρά, καταδιώκοντα τους Γερμανούς, συναντούσαν δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι οποίες ΕΒΑΔΙΖΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΝΣΗ. Διότι ο ΕΛΑΣ ενδιαφέρετο πολύ περισσότερο να υπάγει εις τας Αθήνας διά να καταλάβη την εξουσία παρά να πολεμήσει κατά των Γερμανών».

    4) Απόσπασμα από τον λόγο του Winston Churchill εις την Βουλή των Κοινοτήτων την 18η Ιανουαρίου 1945.

    «..εδέχθει ο ΕΛΑΣ τα όπλα και τα εφύλαξε με το απώτερο σχέδιο να κατακτήσει την εξουσία εις το Ελληνικό κράτος εντός των Αθηνών όταν οι Γερμανοί θα είχαν υποχωρήσει….μαζί τους ευρίσκοντο και Βουλγαρικά στοιχεία με τις ίδιες εδαφικές προθέσεις….Οι ένοπλες συμμορίες του ΕΛΑΣ κατά τα δύο τελευταία έτη ελάχιστα ενόχλησαν τους Γερμανούς»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ ΕΑΜ(ΕΛΑΣ)/(ΚΚΕ) ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ


    O JOHN LOUIS HONDROS, στο βιβλίο του «Occupation and resistance, the Greek agony, 1941-1944» αναφέρει:

    Βάσει των αναφορών της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα, η δύναμη σε άνδρες των ανταρτικών δυνάμεων ήταν η εξής ( Σελ.144):

    1) 1943, Μάρτιος -Ιούνιος, ΕΛΑΣ:12000.

    2) 1944: Ιούνιος, ΕΛΑΣ : 7000 μάχιμοι, 24000 εφεδρικοί

    3) 1944: Μάιος, ΕΛΑΣ: 24000.

    4) 1944: Αύγουστος, ΕΛΑΣ: 50000.

    5) 1944: Δεκέμβριος, ΕΛΑΣ, 41250.

    O Ταξίαρχος Barker-Benfield υπολόγισε την δύναμη των εγγεγραμμένων μελών στο ΕΑΜ σε 200 χιλιάδες (σελ.145). Η πληροφορία αυτή του εδόθη μάλλον από τον συνταγματάρχη Μπακιρτζή (κόκκινος συνταγματάρχης), ο οποίος ήταν μέλος της Κυβέρνησης του Βουνού και ταυτόχρονα έμμισθος πράκτορας της Intelligence Service από το 1916. O Μπακιρτζής αυτοκτόνησε το 1948 όταν απεκαλύφθη η δράση του ως κατασκόπου των Βρετανών στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Τους ίδιους αριθμούς περίπου δίνουν και οι Γερμανικές στρατιωτικές υπηρεσίες.

    Βάσει των στοιχείων αυτών, το ΕΑΜ αντιπροσώπευε μόνο το 2.6 % του ελληνικού πληθυσμού το 1944 επί συνολικού πληθυσμού περίπου 7,5 εκ.. κατοίκων και από αυτούς το 90% είχε στρατολογηθεί, με την βία, ιδίως στην ύπαιθρο όπου η τρομοκρατία της αριστεράς έλαβε καθολικές διαστάσεις.

    Η υποστήριξη του λαού στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) υπήρξε περιορισμένη, παρά το γεγονός ότι η «Αριστερή Ιστοριογραφία» προσπάθησε να παραποίηση την πραγματικότητα και να εμφανίσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ήταν ενταγμένη στο ΕΑΜ. Την πραγματικότητα αυτή την δέχτηκε και το ΚΚΕ, όταν αναλύοντας τα αίτια της ήττας, το 1950 παρατήρησε: «…αποτύχαμε να πάρουμε την πλειοψηφία του λαού με το μέρος μας και να οργανώσουμε ένα μαζικό αντιστασιακό κίνημα…».

    Ο λόγος της αποτυχίας ήταν η τρομοκρατία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) στην ύπαιθρο, (π.χ. Βελουχιώτης-Πελοπόννησος), η μαζική και ανεξέλεγκτη δράση των εκτελεστών της ΟΠΛΑ, και η υπαιτιότητα του ως συντελεστού στην έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 1943 (Ψαρός, κλπ).Οι λόγοι αυτοί συνετέλεσαν στην απομάκρυνση των μη κομουνιστών από τους κόλπους του.

    Ο Ελληνικός λαός αντιστάθηκε μαζικά στους κατακτητές και στον ολοκληρωτισμό του ναζισμού και κομμουνισμού με το να δίνει καθημερινά την μάχη της επιβίωσης, προσπαθώντας να γλιτώσει από την Γερμανική, Βουλγαρική και Ιταλική βαρβαρότητα, την τρομοκρατία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) και τους εκτελεστές της ΟΠΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγγνώμη για το άσχετο αλλά γνωρίζεται αν υπάρχει το βιβλίο του Wilkinson, Maps and Politics ως e-book για κατέβασμα κάπου; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(κκε) ΗΤΑΝ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

    Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ- Μολότωφ υπογράφτηκε στη Μόσχα στις 23 Αυγούστου 1939. Δεν γνωρίζω καμία αντιστασιακή πράξη των κομουνιστών μέχρι της 22 Ιουνίου 1941, ημέρα ενάρξεως των εχθροπραξιών μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης..

    Την πρώτη Αυγούστου 1941 το ΚΚΕ έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

    «Το ΚΚΕ καλεί τον Ελληνικό λαό, όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις σε ένα Εθνικό Μέτωπο της απελευθερώσης για την καθημερινή υποστήριξη και υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΑΜ(ΕΛΑΣ)/ΚΚΕ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΚΑΤΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ

    Ο Ι. Ιατρίδης σε άρθρο του στην Εφημερίδα ΒΗΜΑ ( 08/03/2009) παρουσιάζει την άποψη του σημαντικού στελέχους του ΚΚΕ, Γρηγόρη Φαράκου αναφορικά με τις λευκές και ασυμπλήρωτες σελίδες της ιστορίας του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) την περίοδο 1940-1944. Τα γραπτά του Γ. Φαράκου φωτίζουν το απαγορευμένο προς συζήτηση θέμα που έχει να κάνει με τον πρωταρχικό σκοπό του αγώνα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) στην διάρκεια της κατοχής. Ήταν η αντίσταση εναντίων των κατακτητών, ο πρωταρχικός σκοπός του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ), όπως οι αριστεροί ισχυρίζονται, ή η ένοπλη δράση του απέβλεπε αποκλειστικά στην κατάληψη της εξουσίας μετά την απελευθέρωση, όπως πρεσβεύουν οι αντίπαλοι του; Στο άρθρο, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…μεταγενέστερες δημοσιευμένες μαρτυρίες ηγετικών κομματικών στελεχών όπως ο Μήτσος Παρτσαλίδης και ο Γιάννης Ιωαννίδης, υποδείκνυαν πως οι φιλοδοξίες και τα σχέδια της κομμουνιστικής ηγεσίας καθ΄ όλη την διάρκεια της κατοχής ξεπερνούσαν κατά πολύ ην απελευθέρωση της χώρας και στόχευαν στην κατάληψη της εξουσίας…Εδώ ακριβώς έρχεται η συμβολή του Γρηγόρη Φαράκου. Έχοντας εξετάσει πληθώρα στοιχείων, και με βάσει την προσωπική του εμπειρία ως ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, ο Φαράκος μπόρεσε να καταλήξει σε έγκυρα πορίσματα για τους στόχους και την στρατηγική του ΚΚΕ στην διάρκεια της κατοχής. Από τις έρευνες και τα στοιχεία που παραθέτει προκύπτει πλέον ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ, πως από τις πρώτες κιόλας μέρες της κατοχής βασικός στόχος του ΚΚΕ ήταν η κατάληψη της εξουσίας και στην λογική αυτή ιδρύθηκε το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ». Το άρθρο του Βήματος και μία πληθώρα άλλων που τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον τύπο, καθώς και η πρόσβαση σε αρχειακές πηγές που μέχρι σήμερα ήταν απροσπέλαστες, μαζί με τις απόψεις ηγετικών στελεχών της αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, έχει δημιουργήσει μία αντίπαλο αναθεωρητική τάση στην επίσημη Ελλαδική ιστοριογραφία των τελευταίων τριάντα ετών, που είναι απαλλαγμένη από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος και που βασίζονται μόνο σε επιστημονικά κριτήρια τα οποία θέτουν εύλογα ερωτηματικά για τον ρόλο και την στάση του ΚΚΕ και της αριστεράς γενικότερα, στις μεγάλες ιστορικές στιγμές του Έθνους μας, όπως η Μικρασιατική Εκστρατεία, η Αντίσταση κατά των κατακτητών την περίοδο 1940-1944, το Κυπριακό και το θέμα των μειονοτήτων (Σλαβομακεδονικό). Τα συμπεράσματα από την εξέταση των νέων αυτών ιστορικών στοιχείων είναι ότι η Ελληνική αριστερά συνειδητά και συστηματικά αντιτάχθηκε στις συλλογικές και αιματηρές προσπάθειες του Έθνους για την ολοκλήρωση του και την ενίσχυση της θέσης του έναντι των γειτονικών κρατών. Οι Έλληνες αριστεροί, σε αντίθεση με τους ομοϊδεάτες συντρόφους τους των βορείων γειτόνων μας, είχαν (έχουν) πρωταρχικά διεθνιστική συνείδηση και δευτερευόντως ’Ελληνική, με αποτέλεσμα το «Εθνικό Συμφέρον», όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των Ελλήνων, να έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της αριστεράς που εξυπηρετούν έτσι, συνειδητά η ασυνείδητα τα εθνικά συμφέροντα των γειτονικών κρατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΝΑΦΟΡΑ D. WALLACE, ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΟΥ FOREIGN OFFICE, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ) ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

    Το καλοκαίρι του 1944 το Foreign Office έστειλε στο στρατηγείο του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) στην Μακεδονία τον David Wallace για να αποτιμήσει την κατάσταση που επικρατούσε με σκοπό να καθορίσει περαιτέρω την πολιτική της Βρετανίας έναντι της Ελλάδας.

    Στην πολυσέλιδη αναφορά του ο Wallace μεταξύ άλλων αναφέρει [1]:

    «.. In spite of much kindness and hospitality I can see no reason to modify my view of Greeks as formed in the Middle East. I am convinced that they are fundamentally hopeless and useless people with no future or prospect of settling down to any form of sensible life within any measurable time. OUR EFFORT IN GREECE IN MEN AND MONEY, HAS NOT ONLY BEEN OUT OF ALL PROPORTION TO THE RESULTS WE HAVE ACHIEVED AGAINSTS THE GERMANS BUT ALSO TO THE VALUE OF GREEK PEOPLE, WHO ARE NOT CAPABLE OF BEING SAVED FROM THEMSELVES NOR FOR THEMSELVES….This is the unanimous opinion of all British liaison officers who have long been in the country».

    Η μετάφραση του κειμένου έχει ως εξής:

    «….Παρά την ευγένεια και την φιλοξενία…έχω πεισθεί ότι οι Έλληνες είναι ένας άχρηστος λαός χωρίς μέλλον και χωρίς προοπτική να αποκτήσουν κάποιου είδους κανονική ζωή σύντομα. Η προσπάθεια μας στην Ελλάδα σε χρήματα και άνδρες απέτυχε εντελώς όσο αφορά τα αποτελέσματα εναντίων των Γερμανών, αλλά και όσο αφορά την ποιότητα του Ελληνικού λαού που είναι ανίκανοι να σωθούν από τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτή είναι η γνώμη όλων των Βρετανών αξιωματικών που υπηρέτησαν στην Ελλάδα….».

    [1] John Louis Hondros, Occupation and resistance, the Greek agony 1941-1944, pella publishing company 1983, σελίδα 295.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κίμωνα όπως πάντα κατατοπιστικός. Ευχαριστώ για την συνεισφορά σου.
    Δυστυχώς ο δωσιλογισμός στην Ελλάδα είναι μία άλλη παρεξηγημένη έννοια όχι ως προς τον ορισμό της αλλά ως προς τους αποδέκτες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν επιθυμείτε να διαβάσετε για την Ιστορία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ υπάρχουν βιβλια Ιστορικών.

    Διαβάστε π.χ τα βιβλια του H.F.Meyer Ιστορικου του οποιου ο πατέρας εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ.

    Διαβάστε τι περιγράφει.

    Απο εκει και πέρα,με άτομα που δίνουν συγχωροχάρτι στους δωσιλογους δεν επιθυμώ κουβέντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. όσον αφορά την απάντησή σου στο γιατί το έβαλες δεν βλέπω κάτι το επιλήψιμο στους στίχους. Είναι κακό δηλαδή να υπάρχουν πολιτικοί υπερεθνικοί ήρωες όπως ο CHE; μόνο εθνικοί ήρωες υπάρχουν; ή μήπως υπονοείς πως αυτή απεργάζονταν διαμελισμό της ελλάδος... διότι τότε το πράγμα αλλάζει. Πράγματι τότε δεν μιλάμε για αριστερούς αλλά για λύκους με προβιές προβάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε(5 Σεπτέμβριος 2009 2:35 μμ) μιας και δεν επιθυμείς κουβέντα (αν και κανείς δώ έγραψε ότι δίνει συγχωροχάρτι στους δωσίλογους) διάβασε το άρθρο του Ιατρίδη που σχολιάζει το βιβλίο του Φαράκου ώστε να πάρεις άλλη μια ιδέα της τότε εποχής.
    Σχετικό λινκ εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ακρίτα και εγώ σε ευχαριστώ για την συνεισφορά σου και τον αγώνα σου. Το ιστολογιό σου αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, από το οποίο όλοι μας αντλούμε τα επιχειρήματά μας μέσω της αντικειμενικής πληροφόρησης, για την υπεράσπιση της Ελληνικής Μακεδονίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Συμφωνώ με την θέση σου περί «δοσιλογισμού». Είναι ένα ακόμα απαγορευμένο προς συζήτηση και επιστημονική ανάλυση θέμα στην Ελλάδα, όπου έχει πλήρως επικρατήσει η απλοποιημένη αριστερή μανιχαιστική άποψη, όπως σε όλα τα θέματα.


    Άραγε έχει ποτέ απασχολήσει τους αριστερούς συμπολίτες μας τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν δεν υπήρχαν κυβερνήσεις στην διάρκεια της κατοχής να αναλάβουν το βαρύ φορτίο του δοσιλόγισμού, και τι θα συνέβαινε αν επικρατούσε το Ιταλικό σχέδιο που προέβλεπε την μετατροπή της Ελλάδος σε προτεκτοράτο του άξονα χωρίς κεντρική κυβέρνηση ,έστω και δοσιλόγων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνώ και εγώ με τον ανώνυμο (5 Σεπτ. 2009 2:35 μμ). Το βιβλίο του Χέρμαν Φρανκ Μάγερ « Από την Βιέννη στα Καλάβρυτα», Εστία, Αθήναι 2004 είναι ένα μνημείο στον «Άνθρωπο».

    Το θέμα ομως με την ανάγνωση βιβλίων είναι τι διαβάζει κανείς και τι καταλαβαίνει.

    Το βιβλίο αυτό πάντως, εν αντιθέσει με αυτά που ισχυρίζεται ο ανώνυμος, είνα κόλαφος για το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κίμωνα προφανώς ο αναγνώστης θα μιλάει για το "Ματωμένο Έντελβαϊς" που μιλάει για την συνεργασία ΕΔΕΣ-Γερμανών. Ο Μάγερ από τότε είναι ο αγαπημένος των απανταχού υπερασπιστών της γνωστής γραμμής που ανέφερα και συμφωνείς μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ακριτα,αυτο εννοουσα,λογω επαγγελματος (Εμπ.Ναυτικο) εχω κανει πολλα ταξειδια σε Κομμ.χωρες αλλα οχι της Πρ,Γιουγκοσλαβιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ακρίτα,
    Μάλλον έχεις δίκιο, και ο ανώνυμος αναφέρεται στην συμφωνία Ζέρβα-Γερμανών. Σε αυτή αναφέρεται και ο Χόνδρος στο βιβλίο του Occupation and resistance, the Greek agony 1941-1944, pella publishing company 1983.
    Ο Ζέρβας βεβαίως μετά την κατοχή ισχυρίστηκε ότι τέτοια συμφωνία δεν υπήρξε.
    Αντίστοιχες συμφωνίες υπάρχουν και μεταξύ Γερμανών και ΕΛΑΣ, όπως και μεταξύ Γερμανών και Βουλγάρων στην Μακεδονία. Για το πρώτο σύμφωνο υπάρχει και σχετική αναμνηστική φωτογραφία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (Γερμανών και ΕΑΜ/ΕΛΑΣ) καθώς και φωτογραφία του Γερμανικού εγγράφου της συμφωνίας.
    Αναφέρομαι στα σύμφωνα Λειβαδίου και Μελισσοχωρίου. Προσωπικά δεν γνωρίζω την γνησιότητα όλων αυτών των εγγράφων. Πλέίστα όσα αντίστοιχα θέματα είχαν προκύψει μετά την Κατοχή (π.χ. Αρχείο Παπαδόγγονα).
    Για μία αντικειμενική θεώρηση όλων αυτών των θεμάτων, θα πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψιν την πολυπλοκότητα της κατάστασης την εποχή εκείνη, καθώς και το γεγονός ότι ο Ν. Ζαχαριάδης ήτο όμηρος στην Γερμανία. Η κατάσταση αυτή πιστοποιείται και από το ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 1944 που άρχισαν να αποχωρούν τα Γερμανικά Στρατεύματα από την Ελλάδα μέχρι την τελική έξοδο τους μέσω Μακεδονίας, ελάχιστα ενοχλήθηκαν από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.
    Η στάση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ) στην διάρκεια της κατοχής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «αντιστασιακή». Αναφέρω τρία δύο περιστατικά προς την κατέυθυνση αυτή από την περιοχή της Μακεδονίας:
    1) Στις 5 Ιουνίου 1944, εκτελέσθηκε σε σύσκεψη στελεχών ο Χαρ. Κατωπόδης (καπετάν Αράπης, υπολοχαγός στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ του Καιμακτσαλάν γιατί σε σύσκεψη στελεχών κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι πρόδωσε την αντίσταση και συνεργάζεται με τους Βουλγάρους.
    2) Ο Ζαχαρίας Ζαγορίτης από την Αρναία Xαλκιδικής, στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ Χολομόντως εκτελέστηκε μετά από ενέδρα γιατί αντέδρασε στις εκτελέσεις Εθνικών στελεχών Χαλκιδικής.
    3) Ο διοικητής του 28ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ταγματάρχης Χρήστος Λαζαρίδης σε συνεννόηση με τους ανθ/γους Θεόδωρο Ευφραιμίδη και Πέτρο Δάγκα, αποφάσισαν να χτυπήσουν και να εξοντώσουν το κομιτατζίδικο τάγμα του ΣΝΟΦ που ανήκε στον ΕΛΑΣ. Έγιναν όμως αντιληπτοί από τους συντρόφους τους, συνελήφθησαν, βασανίσθηκαν και καταδικάσθηκαν σα θάνατο από λαϊκό δικαστήριο για την πρόθεση τους αυτή.

    Καταχρώμενος της φιλοξενίας σου θα μου επιτρέψεις να παραθέσω τα κείμενα των δύο συμφωνιών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ) με τις κατοχικές δυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 1) ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ - ΕΛΑΣ (Λειβαδίου)
    Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι 1) Καπετάν Κίτσος, Διοικητής 2 ου Τάγματος του 31 ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, ενεργώντος ως αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ (Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας) με εξουσιοδότηση
    του Μεράρχου ΧΙ Μεραρχίας Λασσάνη και 2) Ταγματάρχης Εριχ Φένσκε , διοικητής της μονάδος 31756 ως εκπρόσωπος των ενόπλων Γερμανικών δυνάμεων της Στρατιάς Αιγαίου, συνελθόντες σήμερον την 1ην Σεπτεμβρίου 1944 στο χωριό Λειβάδι περιφέρειας Θεσσαλονίκης, συνεφωνήσαμεν τα παρακάτω:
    1ον) Ο ΕΛΑΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην εμποδίσει την υποχώρηση του Γερμανικού Στρατού στην περιοχή της Ο.Μ.Μ, μπαίνοντας σε κάθε εκενούμενο τμήμα μετά την αναχώρηση και του τελευταίου Γερμανού Στρατιώτου.
    2ον) Παράλληλα η Γερμανική Γ. Α.Σ. Δ. Μ.Α (Γερμανική Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Μακεδονίας)υποχρεούται να διατάξη την υποχώρηση των ταγμάτων ααφαλείας από την πόλι της Θεσσαλονίκης την οποία και θα παραδώση στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στην πολιτική οργάνωση του ΕΑΜ, σύμφωνα με λεπτομεριακό σχέδιο που τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (Ο.Ο.Μ-ΕΑΜ) και Γ.Α.Σ.Δ. ΜΑ) θα καθορίσουν.
    30ν) Ο ΕΛΑΣ εγγυάται την ζωή των Γερμανών στρατιωτών που προσχώρησαν στις τάξεις του, φθάνει να υποσχεθούν πως θα πολεμήσουν στο πλευρό του ενάντια ενάντια σε οιονδήποτε εχθρόν του Λαικού Στρατού.
    4ον) Ο ΕΛΑΣ δεν φέρνει καμμία ευθύνη αν αντιλαικές προδοτικές ομάδες επιτεθούν κατά των Γερμανικών Δυνάμεων.
    50ν) Η Γ.Α.Σ.Δ ΜΑ θα παραχωρήσει στον ΕΛΑΣ βαρύ οπλισμό και ανάλογο πολεμικό υλικό για την εξουδετέρωση των παραπάνω ομάδων.
    60ν) Ο ΕΛΑΣ με τους όρους αυτούς και με την συνεργασία των Βουλγάρικών και Αλβανικών παρτιζάνικων τμημάτων αναλαμβάνει την καταπολέμηση των αντιλαικών ομάδων.

    Το σύμφωνο αυτό γράφτηκε σε δύο, το ένα στην Ελληνική Γλώσσα και το παρέλαβε ο ταγματάρχης Έριχ Φένσκε, και το δεύτερο στην Γερμανική και το παρέλαβε ο Καπετάν Κίτσος.
    Λεβάδι 1Σ)βρίου 1944
    Ο αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ
    Καπετάν Κίτσος
    Για την Γ. Σ. Α. Δ. ΜΑ
    Έριχ Φένσκε

    2. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ - ΕΛΑΣ (Μελισσοχωρίου).
    «Σήμερον την 20ην Σεπτεμβρίου του 1944 εν Μελισσοχωρίω Μακεδονίας οι υπογεγραμμένοι αντιπρόσωποι του ΚΚΕ, του Βουλγαρικού Στρατού, του Ε.Λ.Α.Σ. και της Π.Ε.Ε.Α. συνεφωνήσαμε και αποφασίσαμε τα κάτωθι, προς ενίσχυσιν του κοινού απελευθερωτικού μας αγώνος καθώς και δια την μελλοντικήν μας συνεργασίαν.
    ΑΡΘΡΟΝ 1ον. Άμεσος υποστήριξις του Ε.Λ.Α.Σ. με πολεμικόν υλικόν δια του Βουλγαρικού Στρατού.
    ΑΡΘΡΟΝ 2ον. Ό Βουλγαρικός Στρατός δεν θα επιτεθή κατά του Ε.Λ.Α.Σ. και θα υποστήριξη τας επιχειρήσεις του και εναντίον Κυβερνητικών Στρατευμάτων και εναντίον Εθνικιστικών Σωμάτων.
    ΑΡΘΡΟΝ 3ον. Κατά την Αγγλοαμερικανικήν απόβασιν εν Ελλάδι ο Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται να συμπεριλάβη εις τας τάξεις του Βουλγαρικά Στρατεύματα και να τα υποστηρίξη.
    ΑΡΘΡΟΝ 4ον. Κατά την απόβασιν θα ενωθούν τα Βουλγαρικά Στρατεύματα και ο Ε.Λ.Α.Σ.
    ΑΡΘΡΟΝ 5ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται εν περιπτώσει υποχωρήσεως να υποστήριξη τα Βουλγαρικά Στρατεύματα μέχρι συνόρων.
    ΑΡΘΡΟΝ 6ον. Όλο το Βουλγαρικό πολεμικό υλικό το ευρισκόμενον εις Μακεδονίαν και Θράκην θα παραχωρηθή εις τον Ε.Λ.Α.Σ.
    ΑΡΘΡΟΝ 7ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνει τον έφοδιασμόν του Βουλγαρικού Στρατού.
    ΑΡΘΡΟΝ 8ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνει την προστασίαν της Βουλγαρικής μειονότητας και της περιουσίας αυτής και θα διευκολύνη έφ' όσον αύτη θα ζήτηση την αναχώρησίν της εις την Βουλγαρίαν, συναποκομίζουσα και την περιουσίαν της.
    ΑΡΘΡΟΝ 9ον. Από κοινού άγων εναντίον εκείνων πού εναντιούνται εις τον Ε.Λ.Α.Σ. και το ΚΚΕ.
    ΑΡΘΡΟΝ 10ον. Το ΕΑΜ, το ΚΚΕ και ο Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνουν να σχηματίσουν μίαν Διεθνή Μακεδονίαν μετά το τέλος του πολέμου.
    ΑΡΘΡΟΝ 11ον. Κατάργησις συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας - Ελλάδος και Σερβίας.
    ΑΡΘΡΟΝ 12ον. Ουδείς Βούλγαρος θα συλληφθή εν Μακεδονία και Θράκη από τον Ε.Λ.Α.Σ.

    Εν Μελισσοχωρίω την 20η-9-1944 Δια το Κ.Κ. Βουλγαρίας: Φιλίπποβιτς, Γραμ. Βουλγαρικής Λέσχης
    Δια τον Βουλγαρικόν Στρατόν: Γιούνωφ, Υπολοχαγός
    Δια τον Ε.Λ.Α.Σ.: Αυγερινός Δια την Π.Ε.Ε.Α.: Στασινόπουλος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τελικά μάλλον θα αναγκαστώ να κάνω διάλογο.

    Τα σύμφωνα του Κίμωνα είναι ΠΛΑΣΤΑ,τα παραθέτει όμως δείχνοντας την ποσότητα και την "ποιότητα" των γνώσεων του.Οποιος μου βρει έναν Ιστορικό που δέχεται σήμερα οτι είναι αυθεντικά σήμερα,παρακαλώ να μας ενημερώσει παραυτα.

    Απο εκει και πέρα,δεν γνωρίζω κανέναν Ιστορικό σήμερα που να αρνείται την συνεργασία ΕΔΕΣ-ΝΑΖΙ.
    Εσεις γνωρίζετε???

    Λυπάμαι κύριοι "πατριώτες" ο χώρος που υποστηρίζετε ήταν δωσιλογοι,ενώ ο χώρος που πολεμάτε ήταν πατριώτες,όσο και να προσπαθείτε με πλαστογραφημένα ντοκουμέντα να αλλοιώσετε την Ιστορία.

    Προφανώς θεωρώντας την σκέψη του Θουκυδίδη ώς εχθρό σας,αλλά φίλη την αντιστοιχη του Μακιαβέλλι.


    Δεν πειράζει.Η αλήθεια λάμπει εδώ και χρόνια όσο και να προσπαθείτε να την αποκρύψετε.



    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. K.
    επειδή υποψιάζομαι ποιος είσαι θα ήθελα να σου ξεκαθαρίσω από την αρχή ύβρεις, ειρωνείες και τα περί αυτού δεν τα επιτρέπω. Πάνω από όλα διάλογος πολτισμένος και όχι άναρχες καταστάσεις όπως υπάρχουν σε μερικά φόρουμ.

    Σε ότι αφορά τον δωσιλογισμό έχω αναφερθεί συνοπτικά σε προηγούμενα ποστς. Για μένα υπήρχαν 3 ειδών τρομοκρατίες σε ότι αφορά την εμπλοκή Ελλήνων :

    -Κόκκινη από το ΚΚΕ μέσω του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ΔΣΕ, σημειώνω δε ότι σε αυτή βάζω και τα SNOF και NOF)
    -Μαύρη από τα Τάγματα Ασφαλείας του Ράλλη και των Σωμάτων Ασφαλείας(τύπου Πούλιου, Οχράνα και Ξίλια)
    -Λευκή (από τις κυβερνήσεις μετά από τη απελευθέρωση)

    Πάμε τώρα στα συμφωνητικά. Ο γνωστός(για τις φυλακίσεις του λόγω της υποστήριξης του στο Κομμουνισμό και ΚΚΕ) ιστορικός ερευνητής Παπαγαρυφάλλου στο βιβλίο του Η Μακεδονία στην Μέγκενη της Γ'Διεθνούς και του Κ.Κ.Ε. υποστηρίζει ότι το σύμφωνο του Μελισσοχωρίου είναι πλαστό. Η ανάλυση που δίνει δεν αφήνει ουδεμία αμφισβήτηση.

    Για το Λειβάδι έχω διαβάσει διάφορες απόψεις και δεν έχω ξεκάθαρη γνώμη.

    Υπάρχει και άλλη μία όμως. Αυτή του Πετριτσίου όπου ο Παπαγαρυφάλου επίσης μετά από ανάλυση συμφωνεί με το πόρισμα του Σαράντη(«Η συνωμοσία κατά της Μακεδονίας», εκδ. Β' Αθήνα, 1987, σελ. 78-80 και σημ. 79) ότι

    .........«Τη γνησιότητα αυτού του εγγράφου, που έχει δημοσιευθεί πολλές φορές σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία και έχει βρεθεί σε αντίγραφα επικυρωμένα σε κομμουνιστικά αρχεία αμφισβητούν μερικοί Έλληνες κομουνιστές. Δεν διαψεύσθηκε όμως ποτέ από τους Βουλγάρους. Άσχετα από το γεγονός ότι και από πολλές άλλες πηγές ενέργειες και από πολλές κατευθύνσεις αποδεικνύεται αναμφισβήτητα η αυθεντικότης αυτού του εγγράφου, από τότε συνέβησαν τόσα πολλά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν τους σκοπούς του, έτσι που να μη δικαιολογείται πια καμιά αμφισβήτηση για τη γνησιότητα του».......

    Άρα υπάρχει εμπλοκή του ΕΛΑΣ με τις δυνάμεις κατοχής. Άλλωστε σου έχω δείξει και φωτογραφίες κατά το παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σου ζητησα να μου πεις Ιστορικους,και εσύ μου λες κάποιους άγνωστους-τουλάχιστον σε εμένα που φυσικά δεν ειμαι καλός γνώστης- Ιστορικους Ερευνητες αμφιβολης ποιότητας και αξιας.

    Ιστορικο ξέρεις ή οχι να μου πεις???Προφανώς και όχι γιατι και δεν υπάρχει.
    π.χ ο ακροδεξιος πανεπιστημιακος Καλύβας δε θα έλεγε ποτέ τέτοιες μπαρούφες.

    Προσωπικά αυτό ειναι το ύφος μου και δεν το αλλάζω.Οπως εσένα σε ενοχλούνε οι ειρωνείες έτσι και εμένα με ενοχλούνε οι πλαστογραφιες και οι συκοφαντίες.
    Αλλώστε καλύτερα Ειρωνας και υβριστης παρά Συκοφάντης και Ψεύτης.Δεν βρισκεις?

    Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.Από οτι καταλαβαίνω -αφού δεν δημοσιεύσες 3 άλλες δημοσιεύσεις μου-δεν επιθυμείς επι ισους όρους διάλογο.Οπότε και αποχωρώ.
    Ξέρεις που θα με βρεις αν ποτε σου τολμήσεις να κάνεις διάλογο.
    Που δε θα το κάνεις.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καταρχήν πρώτα αυτοδιαψεύδεσθαι σε ότι αφορά το ότι δεν δημοσίευσα 3 δημοσιεύσεις σου βάζοντας το παραπάνω σχόλιο σου.

    Δεύτερο επιβεβαιώνεις αυτό που σου είπα ότι εδώ ύβρεις και ειρωνείες δεν περνάνε. Το μπλογκ αυτό θα κρατήσει όσο μπορώ ένα επίπεδο. Μπορείς να λες ότι θέλεις αλλά εάν δεν το αποδεικνύεις τότε δεν γίνεσαι πιστευτός.

    Τρίτο και τελευταίο σου απάντησα ότι ένα από τα δύο είναι πλαστό, το δεύτερο είναι επιβεβαιωμένο. Μιλάω πάντα για την περιοχή της Μακεδονίας. Για την Πελοπόννησο υπάρχει άλλο σύμφωνο που συνοδεύεται με φωτογραφίες Γκεσταπιτών και Ελλασιτών.

    Επίσης κάτι που ξέχασα είναι γνωστή η συμφωνία και του Κωνσταντάρα(αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ) με τον κατοχικό Βουλγαρικό φασιστικό στρατό - οποίος σ εένα βράδυ έβγαλε το στέμμα στο δίκοχο και έβαλε το αστέρι- για τις περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

    Τελειώνοντας και πάντα σε καλο πνεύμα , τα παραβλέπω αυτά που είπες για τελευταία φορά. Την επόμενη φορά δεν θα δημοσιεύσω σχόλιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ακρίτα,
    Έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί και άλλα συμφωνητικά μεταξύ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και κατοχικών δυνάμεων. Έτερο κείμενο συμφωνίας που έχω υπ΄ όψιν είναι και αυτό της συμφωνίας της Άνω Κολλίνας Λακωνίας μεταξύ των διοικητών της Γκεστάπο Τριπόλεως και Σπάρτης, του απεσταλμένου του 8ου συντάγματος του ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Μαρινάκη και δύο άλλων ακόμη άγνώστων εκ μέρους του ΕΛΑΣ. Την συμφωνία αυτή την επιβεβαίωσε σε δημοσίευσή του ο «Ριζοσπάστης» στις 14-5-1944 με την εξής είδηση. «Το 8ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ Λακωνίας, πιεζόμενο σκληρά, συμφώνησε με τις τοπικές γερμανικές αρχές, αναστολή εχθροπραξιών από 30-3-44 μέχρι 10-4-44».

    Επίσης ο Κωνσταντίνος Μαρινάκης κατέθεσε ενόρκως αργότερα τα εξής:
    « Κατόπιν της συμφωνίας αυτής διετάχθημεν από τον ΕΛΑΣ να μην προσβάλωμεν ενόπλως τις Γερμανικές φάλαγγες. Εγώ φωτογραφήθηκα την ημέρα εκείνη εις την διακλάδωση των οδών Σπάρτης - Αραχώβης μετά την υπογραφή της συμφωνίας.»

    Η φωτογραφία υπάρχει. Σε αυτή φαίνονται οι δύο διοικηταί της Γκεστάπο μαζί με τον Κ. Μαρινάκη και τους δύο άλλους ελασίτες. Επίσης υπάρχει και η φωτογραφία του εγγράφου στην Γερμανική και Ελληνική Γλώσσα.

    Τέτοιου είδους συμφωνίες στην Πελοπόννησο υπήρξαν πολλές μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους όπου οι Γερμανοί έφυγαν μέσω του οδικού άξονα Καλαμών Κορίνθου χωρίς να πέσει σχεδόν ούτε ένας πυροβολισμός αφού ο ΕΛΑΣ είχε κάθε συμφέρον να διατηρήσει τις δυνάμεις του ανέπαφες για την τελική αναμέτρηση στην Μεσσηνία με τα Τάγματα Ασφαλείας στον Μελιγαλά, την Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους και την Πύλο. Από αυτές τις συγκρούσεις οι νεκροί στην Μεσσηνία, κυρίως άμαχοι και αμέτοχοι, ήσαν περισσότεροι από 6000 σε διάστημα ενός μηνός.

    Το σύμφωνο της άνω Κολλίνας έχει ως εξής:
    Άνω Κολλίνα 30-3-44
    Συνεννόησις
    Συνήλθωμεν σήμερον την 30-3-44 η S.D. Γερμανική Πολιτική Αστυνομία και ο Αντιπρόσωπος Πελλ. Επιτροπής και Αντ. Επιτρ. Λακωνίας και ο Αντιπρόσωπος του 8ου Συν/τος και αποφασίσαμε τα κάτωθι: Κατόπιν προτάσεως των Γερμανικών Αστυνομικών Αρχών, κατάπαυσιν μέχρι και της 10-4-44 πυρός και εκ μέρους των δύο παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των Ταγμάτων Ασφαλείας, μέχρις ότου αποφανθούν
    και αι δύο ανώτεραι αρχαί περί των προτάσεων των γενομένων παρά των Γερμανικών Αρχών. Αι δύο συμβαλλόμεναι παρατάξεις υποχρεούνται να τηρήσουν τ’ ανωτέρω μέχρι νεωτέρας τελικής αποφάσεως περί την Λακωνίαν και γενικότερων περί την Πελοπόννησον. Η υπόθεσης θα συζητηθή εις Αθήνας την 9-10-4-44 εκ

    Οι υπογραφές στο έγγραφο (φωτοτυπία του οποίου κατέχω) είναι δυσανάγνωστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κίμωνα όταν ανέφερα για την Πελοπόννησο εννοούσα αυτήν την συμφωνία. Πάντως αυτο για τον Ριζοσπάστη έχω τις επιφυλάξεις μου και ο λόγος είναι ότι δεν το εχω βρει. Δυστυχώς η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου δεν έχει on-line την συγκεκριμένη ημερομηνία του Ριζοσπάστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ακρίτα,

    Από όσο γνωρίζω αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία της Πελοποννήσου αφού υπάρχει και κάποια άλλη που είναι γνωστή ως «πρώτη» καθώς και μία άλλη που ονομάζεται «συμφωνία των Αθηνών». Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα πρωτότυπα έγγραφα η οι σχετικές δημοσιεύσεις, αφού κάποιοι φρόντισαν να τα εξαφανίσουν μεθοδικά. Σαν παράδειγμα σου αναφέρω την εξής δημοσίευση στην εφημερίδα «Ελληνική Σάλπιγγα» όργανο της Μεσσηνιακής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ(ΚΚΕ) την Κυριακή 4 Ιουλίου του 1943, αρ.φύλ. 12. μεταξύ άλλων έγγραφε:


    «…Το σύνθημά μας δεν μπορεί να είναι «Μεγάλη Ελλάδα», σύνθημα λαϊκών και Εθνικών συμφορών, αλλά ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα μας ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ ΟΡΙΑ, με το δικαίωμα της ελεύθερης ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ και με τον λαό της αφέντη και αυτόν στον τόπο του…».

    Αν δεν υπήρχε ο Νίκος Ζέρβης, ποτέ δεν θα μαθαίναμε για την ύπαρξη αυτού του δημοσιεύματος.

    Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που το ΚΚΕ δεν ανοίγει το αρχείο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τον ξέρεις τον Καλύβα ρε μειράκιο "K" και τον έβγαλες και ακροδεξιό; Ή επειδή τα πήρε ο Μαργαρίτης και ο Κωστόπουλος που βρέθηκαν κάποιοι που αμφισβήτησαν πως το πας μη ΕΛΑΣίτης δοσίλογος φιλοναζί θα τους βγάλουμε όλους ακροδεξιούς... Τυχαίνει να γνωρίζω και το Στάθη και το δεξί χέρι του Βορίδη (από διαφορετικούς χώρους) και σε διαβεβαιώ πως ούτε ιδεολογικά, ούτε σα νοοτροπία ή ο,τιδήποτε άλλο έχουν σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τι εννοείς ανώνυμε (8 Σεπτέμβριος 2009 11:38 πμ) ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ακριτα γιατι δεν γραφεις που ορκιζοταν οι ταγματασφαλητες και απο που οπλιζονταν.Το σταληνοτσολιας μηπως το βρηκες απο τις εκδοσεις λογχη (χρυση αυγη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Οι συνθηκες αναστολης εχθροπραξιων συνεβησαν σε σωρεια πολεμων εδω και πολλα χρονια ακριβως για ν ανασυνταχθει ο εκαστοτε στρατος και να υπαρξει λυση κοινει συναινεσει....Δεν καταλαβαινω γιατι μας παραξενευει που σ'εναν ιμπεριαλιστικο,(ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ) πολεμο και το εαμ/ελας ηθελε μερος της εξουσιας!??Αυτη ηταν η τακτικη του για την οποια εστειλε αρκετους ελληνες στη σφαγη....Τωρα για την ευθυνη στα δεκεμβριανα και τα υπολοιπα οφειλει και το κκε ν ανοιξει την ντουλαπα με τους σκελετους του αν και φερει ευθυνη και η κυβερνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.